29 Април 2024понеделник16:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Богата находка на тракийски златни накити в Свещари

В голямата Омуртагова могила в резервата "Сборяново" археоложка от БАН намери сандъче с жертвени дарове на гетите

/ брой: 261

автор:Велиана Христова

visibility 3945

Богати тракийски златни накити откри в сряда вечерта в голямата Омуртагова могила край с. Свещари при гр. Исперих екипът на проф. Диана Гергова от Националния археологически институт с музей при БАН. При проучването на могилата, която е най-голямата в резервата "Сборяново", археоложката се натъкна на части от дървено сандъче, в което има множество изключително запазени златни предмети - диадема, гривни, апликации към конска сбруя, други апликации с женска глава, мъниста. Атефактите тежат около 1,5 кг.



Според Диана Гергова находките се датират към края на IV - началото на III в. пр.Хр., когато е периодът на разцвета на царството на гетите. Наблизо до Омуртаговата могила се намира и прочутата Свещарска гробница - световен паметник на ЮНЕСКО, с 10-те фигури кариатиди, изобразяващи 10-те степени на Космоса във вярванията на траките. Диана Гергова, която е сред водещите ни археолози, специалисти по тракийския период, предполага, че в Омуртаговата могила е вероятно да бъде разкрита и гробница, свързана може би с преминаването в Отвъд на гетския владетел Котела, за когото е известно, че е дал дъщеря си за жена на Филип Македонски. Омуртаговата могила е най-голямата в могилния некропол в "Сборяново" и от години привлича интереса на археолозите, но до момента никога не се намериха пари за проучването й. Гетите са племето, свързано с един от най-прочутите тракийски пророци и царе - Залмоксис, и са носители на вярата в обезсмъртяването на душата. Подобна находка не е откривана досега на територията на България.       


Проф. Диана Гергова:
"Сборяново" е център от световно значение



- Диана, поздрави за новото блестящо откритие! Как е възможно да се запази в земята дървено сандъче на 25 века?
- Не само са запазени части от него, ами дори има бронзова халка и на едно от дръвчетата личат врязани линии. В момента очаквам да пристигнат колеги от института да снемат точен отпечатък, защото в кухината е запазен отпечатъкът на цялото сандъче. Така че ще можем да му направим и възстановка.  
- Казваш, че мястото на находката е необичайно, защо?
- "Хванахме" сандъчето странично и беше фантазия, защото го откопахме, без да падне едно парченце пръст. Имаше само една буца пръст и като тупна на зеята, иззад нея излезе жива змия. И вчеря я видях - мисля, че беше същата, изпълзя точно там, където после намерихме златата. Находката е в самия насип и по блестящ начин потвърждава моята теория, че гетите са насипвали могилите нса три етапа и обикновено на втория етап са правили жертвоприношение. Тези накити и предмети са жертвоприношение, дарение в чест на боговете. на мястото няма погребение, имаше много пепел, вероятно е от разпадналата се дървена част. вероятно сандъчето е било увито в златна тъкан, защото в пръстта блещукат зрънца и нишки. Предметите са прекрасни, имаме 4 златни гривни и прекрасен пръстен с изпъкнал релефен Ерос. Това отличава гетите, защото при одрисите пръстените са печати и са с вдлъбнати изображения. Имаме половин желязна юзда, което говори за култов обряд, над 100 златни копчета, много фини мъниста с женски глави. Особено невероятне е златният начелник - той е с глава на конче, има огърлица, а основата е като лъвска глава.    
- Находката убеждава ли те повече в старата ти хипотеза, че в Омуртаговата могила има и гробница?
- Това е знаковият паметник, който маркира мястото на религиозния и политически център на гетите. възможно е в късен етап да е донасипвана от Омуртаг. Пълното проучване ще ни даде още много ценна информация. Би трябвало да има централно подмогилно съоръжение. Надявам се, че идната година ще можем да открием и него. Вярвам, че най-сетне Министерството на културата ще отдели средства за проучването на този знаков култов и политически център на гетите и на тракийската цивилизация изобщо. Щастлива съм, че показахме отново колко е голямо значението на резервата "Сборяново", за който отдавна държавата не отделя никакви средства. Работим със спонсорство, както можем. Това е център от световно значение във всяко едно отношение.
- Какво правиш оттук нататък?
- Находките сега се пазят в Разградския музей. Чакам реставраторите. Вероятно ще можем да покажем веднага нещата в музея в София - на мястото, където стои бронзовата глава на Севт, тя сега не е в България. 

 

4-часова спасителна акция в Пирин

автор:Дума

visibility 56

С Велики понеделник започва Страстната седмица

автор:Дума

visibility 90

БСП ще отбележи 1 май – Ден на труда

автор:Дума

visibility 95

БСП успя да запази работните места в мините

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 81

"Боташ" не иска прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 81

Новите двуетажни влакове пристигат през 2026 г.

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 81

Fitch очаква политическата криза пак да отложи еврото

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 81

Хиляди испанци подкрепиха Санчес

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 81

Нелегални мигранти с менте лични карти

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 81

САЩ и Китай трябва да са партньори

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 81

Накратко

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 81

Загинал на работа

автор:Аида Паникян

visibility 224

/ брой: 81

Маските паднаха

visibility 218

/ брой: 81

Украйна – камикадзе на САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 210

/ брой: 81

БСП е алтернатива за развитието на България

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 81

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ