Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

20 Септември 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Неделник

Есенни пазари

Станете прави - влиза кралят!

Наричан Кралят на всички плодове, нарът искри, грее и заедно с райската ябълка пренася лятното слънце в зимните дни

Ани Димитрова

10. Ноември 2012 , брой: 262   4751   0
Снимка
В ботаническата си градина в с. Велика, общ. Царево, доц. Серафим Серафимов отглежда нар и различни сортове райска ябълка
Снимки: Авторът

Нарът е познат на човечеството от преди четири хиляди години и е едно от най-рано култивираните растения. Негова прародина е Персия. В древността той има огромно значение за изхранването на хората наравно със зърнените култури и меда, смокинята, гроздето и маслината.
Финикийците пренесли растението в страните от Средиземноморието чрез своите колонии. В древен Рим го наричали "пуническа ябълка", защото възприели нара от Картаген. Другото му име е гранат, което от латински означава зърнест.
Растението символизира слънцето, живота и кръвта, брака и майчинството. В древния Рим пиели сока му против стерилитет. За евреите плодът на нара е един от най-важните сватбени подаръци, тъй като многобройните семена се приемат като пожелание за многобройно потомство. Нарът се споменава в Библията в "Песен на песните", като се свързва с плодородието и красотата на любовта.
Тачен от най-древни времена, той е кралят на всички плодове. Оригиналната форма, с която завършва плодът, наподобява малка коронка и според легендата тя е подсказала формата на кралската корона. Ползата от нара е всепризната и никой не я подлага на съмнение - той е уникален по своя състав и широко се прилага в медицината, кулинарията и козметиката.
У нас нарът не е особено познат, въпреки че се отглежда на доста места в Южна България и по Черноморието. Консумира се от септември до януари. Всяко малко семенце е прозрачно и е обвито в яркочервено месо, притежаващо необичаен сладко-кисел вкус. Наровите растения са особено красиви с преливащите багри на есента, будят представа за нещо тайнствено и древно.
Нарът освен че е вкусен плод, е цял витаминно-минерален комплекс. Той съдържа всичко необходимо за работата на организма. В сока на нара са открити 15 аминокиселини, незаменими за човека. Сокът е ароматен, освежаващ, утолява жаждата в горещините и затова в страните от Изтока растението се цени високо. Той съдържа по-голямо количество оксиданти дори от червеното вино, зеления чай, соковете от клюква и боровинка.
В народната медицина плодът и неговият сок се използват за лечение на бъбречни заболявания, при диабет, ангина, треска, придружена с висока температура и пр. От кората на плода се приготвят настойки, приемани при стомашни разстройства, дизентерия, глисти, тения. В Шри Ланка от цветовете се вари отвара, използвана при очни инфекции.
В гастрономията плодовете на нара се употребяват както в свеж вид, така и като добавка към сосове и блюда, зърната се поръсват върху салати и десерти. От сока на нара се прави вино и пунш, различни напитки, сиропи, например гренадин (използван при направата на множество коктейли), гъсти сосове. От младите корени на растението се добива специален вид захар, наречена също гренадин, с приятен вкус и силен аромат. Сокът се използва и за мариноване.


9 причини да консумирате нар

  -Гони глистите
  -Спира диарията
  -Дезинфекцира устата и гърлото
  -Заменя инсулина
  -Гони радиацията
  -Лекува кожата
  -Понижава кръвното налягане
  -Повишава активността на хормоните
  -Спира възпаленията

Когато купувате нар, избирайте по-тежки за размера си плодове със свежа кора. Те ще имат повече сок и ще се запазят по-дълго. За разлика от други плодове, след като се откъсне, нарът не продължава да зрее, а съхне. Кората на скоро откъснатия нар се чувства като кожа, а не е суха. Избирайте правилни по форма плодове. Съхранявайте нара на сенчесто място, издържа и в хладилника до 2 месеца.
Нарът се яде доста трудно и неудобно - прекалено много са зрънцата в него. Според една легенда те са 365 - толкова, колкото са дните в годината. Самите семенца могат да се ядат. Китайците смятат, че претритите със захар зърна от нар са много полезни за мъжете -  възстановяват хормоналния баланс.
Сок от нар се получава, като плодът се намачка внимателно с ръце, след което се пробива дупка и се изцежда сокът. Може да се употреби и сокоизтисквачка за цитрусови плодове.
В кулинарията нарът се използва за украса на сладкиши и сладоледи, в салати, за овкусяване на различни месни ястия.

Божественият плод

Райската ябълка е уникален плод, който произхожда от Китай и Япония. През XVIII век е пренесена в страните от Средиземно море и Америка, а в България е позната от 1935 г. В нашата страна се отглежда в районите на Карлово, Сопот, Пловдив, Сливен, Хасково и Ивайловград, като е известна още под наименованието "медовина". Тя е един от най-студоустойчивите субтропични овощни видове - през зимата издържа на температури до минус 20 градуса. Дърветата са особено красиви през есента, когато плодовете придобият жълто-оранжев цвят, а листата станат пурпурночервени.
Европейците не изпаднали във възторг от райската ябълка заради стипчивия вкус на плода. Дълго време те я смятали неядлива, докато не разбрали, че трябва да се консумира след първите студове през ноември и декември - времето на пълното съзряване на "оранжевия домат". Стипчивият вкус на райската ябълка се обяснява с високото съдържание на танин, но в зрелия плод танинът изчезва.
Наименованието на райската ябълка от латински  означава храна за боговете. Божественият плод е известен с лечебните си свойства от векове. Той е истинска витаминозна бомба, която зрее през есента, когато върлуват грипове, настинки и зарази. Райската ябълка съдържа витамините А, С, Р, Е и всички от групата В, минералите калий, магнезий, йод, калций, фосфор, мед и манган. Съдържа много захари, най-вече глюкоза и фруктоза, органични киселини, багрила и пектинови вещества. Освен всичко това райската ябълка е с висока хранителна стойност. Тя е чудесен избор при здравословна диета, защото утолява ефективно и за дълго глада. Диетолозите препоръчват райската ябълка на хора с наднормено тегло, решили да влязат във форма.


Яжте райски ябълки, защото:

  -Лекуват скорбут
  -Сокът помага при настинки, кашлица и дихателни заболявания
  -Полезни са при анемия, заболявания на щитовидната жлеза и нарушения в стомашно-чревния тракт
  -Имат общоукрепващо и тонизиращо действие
  -Полезни са за страдащите от захарен диабет (около 80-90% от захарите, които се съдържат в райската ябълка са фруктоза) 
  -Полезни са за зрението
  -Защитават кожата от преждевременно стареене
  -Предпазват пушачите от свободните радикали
  -Борят се с лошото настроение и депресиите
  -Свалят кръвното налягане (3-4 плода на ден нормализират кръвното по естествен път)

Когато купувате райски ябълки на пазара, избирайте сравнително твърди плодове, без наранявания. Узрелите и меки плодове консумирайте веднага, тъй като трайността им е минимална. За целта обелете ципата и отстранете костилката в средата на плода.
Неузрелите плодове наредете на прозореца и изчакайте да се оцветят в наситен жълто-оранжев цвят. Узрелите плодове се запазват в добро състояние в хладилника до две седмици.
В кулинарията райската ябълка се използва за салати, често я смесват със сладолед или кисело мляко, използват я при печене, в желета, пудинги, мусове, правят от нея мармалад и сладко. Пюре от меката част на райската ябълка може да се смеси със сметана или извара, с портокалов сок, мед и щипка сол - така се получава доста необичаен дресинг за салати.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"