25 Април 2024четвъртък23:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кога работи Борисов?

/ брой: 268

автор:Иво Атанасов

visibility 1697

Расте броят на избирателите, които се питат кога все пак българският министър-председател работи? Разпространените снимки от последния премиерски мач в Стара Загора правят въпроса още по-актуален. На повечето кадри времето сякаш е спряло, като че ли управлението на ГЕРБ е решило всички проблеми или най-малкото е изпълнило поетите преди три години ангажименти. Тялото на Борисов, с изключение само на коленете, е в зелен спортен екип. Фланелката отново е на напречни райета, може би напук на всички съвети, че следва да е с надлъжни, за да прикрива наедряването. Направо на терена е просната огромна тава с печено теле сукалче. Не е ясно дали домакините са спазили Европейската конвенция за защита на животните при умъртвяване чрез клане, разпореждаща добичето първо да бъде успокоено и зашеметено чрез електронаркоза или газова анестезия, за да му се спести болката. Като се вижда как го подхвърлят по тревата, очевидно са нарушили доста текстове от ратифицирания и от нашата страна документ. За тях е било важно да улучат вкуса на премиера. Явно са си спомнили думите му от Перник, когато препоръча телешки пържолки за кучето, изровило трупа на убитото момиче. А след като Борисов признава, че живее сам като куче в Бояна, навярно организаторите на футболната среща са преценили, че любимият му специалитет няма как да не е нещо от кучешкото меню. Сигурно за да докаже това, министър-председателят, както си е потен, се е попривел над тавата и пробва, засега само с ноздрите си, аромата  на печеното. До него тримата съдии се опитват да привлекат внимание с някакви награди, вероятно защото премиерският отбор спечели купата за ветерани, но Борисов още на Съюза на художниците, решили да го правят свой почетен член, отговори, че плакети и други евтини дрънкулки не са му притрябвали.
Това е само един епизод, който, както в съвременните сериали не се различава почти по нищо от десетки други. Главата на правителството "рита мач", бие дузпи, понякога дори ги вкарва, реже всякакви ленти, независимо дали събитието е на премиерско или на портиерско ниво, в нарушение на правилата опитва сам да кара служебния автомобил, колкото да предизвика някоя катастрофа, навърта дори летателни часове на правителствения фалкон и кугерите на военните, посвещава часове, дни и даже години на всичко друго, но не и на онова, за което е избран. Дотолкова свикнахме с този тип премиерстване, че ни е трудно да си представим Борисов да седне в кабинета си, да прочете нещо, да анализира, да направи изводи, въз основа на които да взима управленски решения. Бюрата на министър-председателите обикновено са отрупани с документи, с най-важното от всекидневната поща, с концепции и законопроекти, със статистики и отчети, но това на Бойко е празно. Той ръководи държавата на крак, на колела или във въздуха, между две кръцвания с ножиците или между двете полувремена на футболен мач. Затова и днес каже едно, утре - друго, след това - трето, или се върне на първото.
Ето, сега ни уверяват, че вече сме надминали Румъния по доходи на глава от населението, догодина ще стигнем 61 на сто от доходите на гърците, след което ще се изравним с Испания и Португалия. Според официалните данни на Евростат обаче средната брутна заплата у нас е 385 евро, а при северните ни съседи - 502. Да не говорим за Гърция, където е 2170 евро. За да постигнем идната година 61 на сто от доходите на южняците, сегашната ни средна заплата трябва да се утрои, в което вероятно и самият премиер няма как да повярва. Доближаването до Португалия и Испания пък е единствено във фантазиите на управниците, защото в тези страни средната брутна заплата е съответно 1322 и 2118 евро.
На фона на тези изсилвания държавата не може да намери мижавите 250 хиляди за обсерваторията в Рожен. Министърът на просветата отказва да бъде "донор" на астрономите, финансовият също скъперничи. За да не се затвори обсерваторията, работещите в нея сформираха отбора "Роженските мечки" и поканиха за пръв съперник премиерския отбор "Бистришките тигри". Чрез приходите от билети и от телевизионни права те се надяват да спасят научния комплекс. Това, разбира се, е утопия. Ако проблемите ще се решават с футболни мачове с участието на Бойко, на него няма да му остане време не само да влиза в кабинета си, но дори и да обикаля по магистралите. Въпреки че е шеговито обаче, предложението на астрономите напълно се вписва в маниера, по който Борисов управлява страната, може би за да покаже неговата абсурдност.
Макар че бяха подредени гербер-полицай, гербер-полицай, общото присъствие на мача в Стара Загора едва надвишаваше двеста души. Години наред стадион "Берое" не е бил толкова празен. И това е добрата новина. Която може да стане и по-добра, ако догодина и урните на ГЕРБ се окажат празни. И ако в премиерския кабинет влезе някой, за когото няма да се питаме кога работи.
   Други текстове от автора на: www.ivoatanasov.info
  

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ