26 Април 2024петък22:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Вълчан Петров показва 35 картини в Дупница

/ брой: 270

автор:Николая Иванова

visibility 1998

Ценителите и приятелите на изобразителното  изкуство в Дупница останаха очаровани от 35 емблематични картини от 20-годишния труд на един от най-известните съвременни български живописци - Вълчан Петров. "Вътрешните брегове на рисувача са допир до духовното, което има своя същност на мисия. Живописецът е достигнал до съвършенството на неизказаното, достигнал е отвъд знаците и посланията. Творбите му носят усещане за духовността. Това е усещане за вечното, усещането за нещо друго, за третото присъствие, за човешкия дух. Всяка от неговите картини е част от интимния му храм, домогване до естеството на нещата от живота - Бог, Земя, Небе, Ангели, Въздух, Огън, Светлина, така го представи Божура Кацарова, уредничка на галерия "Джамията" в Дупница. Изложбата на Вълчан Петров ще остане там до 10 декември.
Вълчан Петров е роден в Хисар през 1947 г. Завършил е НХА, специалност стенопис. Преподавател в художествената гимназия Пловдив - 1980-1984 г. Бил е директор на художествената галерия в Пловдив. От 1993 г. е художник на свободна практика. В. Петров има участия в повече от 70 национални изложби и биеналета. Носител е на множество награди от конкурси.
В изкуството Вълчан Петров съчетава няколко стила в свой собствен език, съчетава земния с божествения порядък, умело боравейки с културните пластове на времето, улавяйки техния глас. Казва, че в експозицията "Духовни корени" търси да чуе шепота на времето. В нея е заложил и вярата си, че всеки от нас има своята мисия тук на земята. Неговата е именно тази - да търси, да иска да чуе шепота на времето, да го превъплъти в цвят и форма и по такъв начин да очовечи божествените послания. Творбите му съдържат и една много искрена и преживяна връзка с традицията - българска и общочовешка, културна, житейска, философска. Вълнува го това наслагване на християнската религия като по-млада върху по-древната хилядолетна религия и космогония на изконните заселници на Балканите - тракийските племена, след това гръцките и всички други, минали през Балканския полуостров.
Затова и експозицията носи името "Духовни корени", обяснява Божура Кацарова. В творбите му присъстват и теми за произхода и бъдещето на човечеството, също и трактовка за апокалиптично сочената дата 21.12.2012 г. Творецът се изявява в нова линия, свързана с тази дата, когато Земята, Слънцето и центърът на нашата галактика ще бъдат на една ос и ще се получи мощно енергийно излъчване. В изложбата художникът прави микс от три основни направления в творчеството си.
Първото са така наречените "пластични образи", в които има наслагване на християнството върху тракийската антична култура. Втората линия е помирението на религиите. Третото направление обхваща историята на майката Земя от идеята до нейната материализация. За твореца третото направление се явява цяла философия за произхода и бъдещето на човечеството, която той е кодирал в картините си.
Според Вълчан Петров представата за раждането и смъртта се появява в третата фаза - света на животните, включваща и човека. Сега сме на прага на IV етап, а очакванията за него са, че ще донесе или гигантски катастрофи, или ново духовно начало. Всичко това той свързва с датата 21.12.2012 г.
В част от творбите си рисува етапите на създаване на Земята според езотериката - от света на кристалите през света на растенията и на животинския свят до венеца в Божия промисъл - човека и духовността. "Така стига до "Кундалини" - една от най-значимите му творби, вдъхновена от най-новите занимания на Вълчан в света на ангелите. Кундалини - това е енергията на Земята като космическо тяло, това е нейната душа. Сюжетът на "Кундалини" е милионната история на земята от възникването й като идея в космическия разум до уплътняването й с материя. Чрез изкуството творецът се опитва да върне разрушената хармония - претворява като ангели четирите стихии - земя, вода, огън и въздух", допълни Кацарова. Творчеството му е многопластово и самобитно. Формите, които той избира, са извън познатите направления и школи, но изключително ярки като стил, индивидуалност и излъчване, с оригинален рисунък, четлива знакова композиция и философски, и морално-етични послания.
В експозицията са показани и цикъл литографи на вече покойните Гергана Вълчанова - дъщеря на художника, и миниатюри на съпругата му Иванка Вълчанова.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ