26 Април 2024петък15:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учен обяви гладна стачка, шеф на фонда за наука обвини медиите в измислица

/ брой: 274

автор:Велиана Христова

visibility 33

Скандалът около последния конкурс във Фонд "Научни изследвания" за финансиране на изследователски проекти се разраства скоростно в почивните дни. Проф. Мирослава Кортенска, освободена в хода на конкурса от поста й на член на Изпълнителния съвет на фонда, обяви гладна стачка и заяви, че това е реакция на репресиите срещу нея. Кортенска обвини министър Сергей Игнатов в лъжа заради думите му, че й била връчена заповедта за отстраняване. Уволнението й стана чрез съобщение в сайта през октомври т.г., без да бъде уведомена. В правова държава ли живеем, пита изследователката?
Кортенска призова да бъдат показани прокурорските преписки срещу нея, които според управителя на фонда Христо Петров са заведени с обвинения за финансови злоупотреби. Според професорката преписките са измислени от Игнатов и Петров като защитна реакция заради огласените безобразия във фонда. Тя бе отстранена, малко след като сезира министъра за порочния начин на класиране на проектите и го огласи в "Труд". Със свое разследване ДУМА публикува в петък факти за приятелски кръгове около председателя на фонда Рангел Гюров и за частни фирми без научен капацитет, които получават пари от фонда. В същия ден Петров пък обяви, че са недоволни "паразитите химици и физици от СУ".
Управителят на фонда Христо Петров пък ненадейно вчера заяви, че не бил казвал на пресконференция думите "изхвърлихме паразитите от класацията" и след това не бил уточнил, че става дума за физиците и химиците от СУ и че имал запис на казаното от него. Медиите били изкривили думите му грубо и той щял да си търси правата! Смешното е, че поне 10-ина медии имат запис на пресконференцията, а телевизии показаха с камери тези му думи.
Протестната подписка на стотици учени от СУ, БАН и други вузове заради резултатите от конкурса продължава да набъбва. В ядрения институт на БАН са написали своя декларация, учени призовават за извънредно свикване на ОС на академията, а за дните около 8 декември се подготвя национален протест на учените срещу порочния стил на работа във фонда.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ