02 Май 2024четвъртък15:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Частните съдебни изпълнители с 1 млрд. лв. приходи

Рекорден брой са и делата им за просрочени задължения през тази година - над 200 000

/ брой: 277

автор:Дума

visibility 36

Тази година се очаква частните съдебни изпълнители да съберат около 1 млрд. лв., а водените от тях дела да надхвърлят 200 000, което е рекорд за системата, съобщи Георги Дичев - председател на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ), цитиран от БТА. За изтеклите шест години, откакто работи частното съдебно изпълнение, са събрани 2,3 млрд. лв., уточни Дичев.
Според експерта обаче над 500 000 са висящите съдебни изпълнителни дела у нас, като по данни на браншовата организация изпълнителните дела ежегодно нарастват с около 20 процента, а заради кризата е регистрирано чувствително нарастване на трудносъбираемите дела. Във влошената икономическа среда и гражданите, и фирмите имат по-малко доходи и имущество и по-мъчително си погасяват задълженията, констатират от Камарата на частните съдебни изпълнители.
При старта на частното съдебно изпълнение през 2006 г. е имало 37 000 дела, през 2009 г. те са достигнали 110 000, през миналата година са били 180 000, а само през първото полугодие на 2012 г. те са 106 000, коментира Георги Дичев. Въпреки големия брой дела реално обаче има намаление на ефективността, обясни Дичев. По думите му сроковете за приключването им растат, а принос за забавянето им освен обективните причини имат и някои нормативни разпоредби.
Преди близо две години с промяна в Гражданския процесуален кодекс е въведено изискване кредиторите по делата да заплащат всяка информация за длъжника, изисквана от съдебния изпълнител от държавни и общински органи. Практиката показва, че изтичат 1-2 месеца, докато съдебният изпълнител се снабди с необходимите документи за недвижим имот на длъжника, минавайки през задължителните служби.
През този период длъжникът има достатъчно време и обикновено си прехвърля имота на близки, роднини или доверени лица. Напоследък това е доста често срещана практика, посочи Дичев.
Въвеждането на еднократна такса за недвижимите имоти би пресякло възможността длъжниците да ги прехвърлят под носа на своите кредитори, смятат съдебните изпълнители. Те предлагат да се въведе механизъм за еднократна държавна такса - кредиторите да плащат на бюджета, който от своя страна да разпределя сумата между органите, предоставящи различни справки.
От Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители се надяват и на по-бързо въвеждане на електронното правителство. Това би довело до по-голяма бързина, ефективност и снижаване на разходите. Още по-безнадеждна е ситуацията с налаганите запори на моторни превозни средства, където противоречие между ГПК и Законът за движение по пътищата блокира прилагането на мярката, посочи експертът. По данни на браншовата организация са запорирани неколкостотин хиляди МПС.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ