02 Май 2024четвъртък16:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ощетени строители ще съдят Павлова и Плевнелиев

Немско-турският консорциум, изграждал пречиствателна станция в Стара Загора, мами българска фирма чрез подизпълнител-бушон

/ брой: 277

автор:Дума

visibility 34

Чужди компании, които изпълняват европроект, ощетяват с милиони българска фирма. Тя търси защита в съда и я намира, но държавата чрез свое министерство възпира правосъдието. Сега участниците в този сюжет заплашват със съдебен иск бившия и сегашния министър на регионалното развитие - Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, показва журналистическо разследване на bTV.
Строежът на пречиствателната станция в Стара Загора започва през 2004 г. Седем години по-късно - през април 2011 г., управниците тържествено режат лентата. Но хората, налели основите й, нямат повод за празник и до днес.
Договорът се изпълнява от консорциум от германска и турска строителна компания. Но документите със строителите минават през подизпълнител. В началото той плаща редовно, но после започва да се бави, а последните 1000 курса на бетоновозите остават неплатени.
Оказва се, че двете строителни компании са създали виртуален подизпълнител - турско акционерно дружество, притежаващо като единствено имущество стар автомобил, стар климатик и стар компютър. Точно това установява на място и турският съдебен изпълнител.
Вместо спасение в кризата поръчката се оказва капан. Строителите не се отказват и 3 години водят съдебна битка. На всички инстанции съдът признава, че турско-немският консорциум е извършил ред нарушения и съзнателно е избрал подизпълнител-бушон.
Сметките на консорциума в България са запорирани, но и те са празни. Очевидно държавата му плаща в чужбина. Затова строителите налагат запор върху всичките му вземания от възложителя - регионалното ведомство.
Подобна идея не е чужда на тогавашния министър Росен Плевнелиев. Той я е предлагал на засегнатите от строежа на магистрала "Люлин". Когато става въпрос да приложи същия закон, министерството на три пъти дава категоричен отказ. Главен мотив е, че ще се осуети успешното завършване на проекта.
Макар че при рязането на лентата е шумно рекламирана като последен писък на техниката, новата пречиствателна станция на Стара Загора има заложени технически пропуски още при проектирането, твърдят от ВиК дружеството, което стопанисва обекта.
Инсталацията трябва да улавя метана от мръсните води. Газът захранва когенератор. Енергийната ефективност куца - няма достатъчно метан и месечната сметка за ток е над 40 хиляди лева.
ВиК дружеството ще ангажира учени от БАН, за да подобри процеса. Това ще стане след Нова година, когато изпълнителят, който е и проектант, трябва да предаде обекта окончателно. Не е ясно дали ще отстрани и констатираните 30 дефекта, тъй като той е взел от министерството почти всичките си 14 милиона. Финалното плащане е едва 20 000 евро.
Това става ясно от последните писмени обяснения, които МРРБ е дало в отговор на въпроси на bTV. Министерството пише, че няма пари за превеждане на частния съдия-изпълнител, а и не признава вземанията за основателни, защото липсва пряк договор между консорциума и строителя.
Междувременно старозагорската компания отново ще заведе дело - този път, за да докаже, че съдебните решения не могат да се изпълняват по преценка на държавен служител, което е пряко обвинение към бившия и настоящия министър на регионалното развитие Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ