02 Май 2024четвъртък08:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

1241 учени поискаха ревизия на опорочения конкурс в научния фонд

/ брой: 277

автор:Велиана Христова

visibility 37

Писмото с искане да се преразгледа опороченият конкурс във фонд "Научни изследвания" на МОМН е събрало общо 1241 подписа на учени, съобщиха организаторите от Софийския университет. Подписката е внесена вчера в парламента, МС, МОМН и във фонда със съответните входящи номера. В писмото си учените искат да се преразгледа конкурсът, излагат факти за приятелския кръг около председателя на фонда Рангел Гюров, облагодетелстван с пари за проекти, за незаконната му титла "професор" и пълното информационно затъмнение около класирането и фонда изобщо. ДУМА публикува в последните дни и факти за кръг от фирми с лица, приближени пък до управителя на ФНИ Христо Петров.   


Млади учени съобщиха вчера, че според световните научни бази данни статиите на Гюров и минстър Сергей Игнатов в реномирани списания заедно са по-малко от тези на начинаещ изследовател. Сдружението "Когито" поиска оставките на Игнатов и на ръководството на фонда. Сред учените тръгна идеята всички кандидатствали да поискат незабавно да видят рецензиите си, с които са отхвърлени, защото има съчмнение, че такива не са писани, а срокът за огласяването, обявен от МОМН, е чак 20 януари. Млади учени от СУ са внесли предложение до Академичня съвет да реагира на ситуацията с фонда. Общото събрание на БАН се събра вчера на извънредно заседание по проблема, поискано от негови членове. С декларация то иска да се отмени конкурсът. Комисиите по наука и "Антимафия" в НС решиха да привикат министър Игнатов. Единствено Румен Стоилов от ГЕРБ бе против.   



БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ