02 Май 2024четвъртък15:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Бъркоч

/ брой: 277

автор:Наталия Гергова

visibility 348

Европейската комисия е сериозно загрижена за цената на тока у нас, разбрахме вчера. Заключението е, че НЕК е на загуба, защото продава под себестойност. В този смисъл токът е евтин и затова ЕК се заканва да накаже България.
Що не се закани да ни накаже заради евтината работна ръка например, а се е вторачила в тока? При това в евтиния. А както знаем, евтин ток произвежда само АЕЦ "Козлодуй" (без да е под себестойност). Това, което плаща българският потребител, енергийните експерти наричат "микс". А тоя микс всъщност си е бъркоч, който изобщо не е евтин, защото в него евтиният ток от АЕЦ-а, който струва 15,3 лв. за МВтч, е една нищожна част - само за есенция, но не квинт. Квинтесенцията са централите, работещи с биогорива, от които НЕК купува тока на цени между 120 и 472,63 лв. за МВтч. После добавят фотоволтаиците, на които плащат между 268,68 и 316,11 лв. за Мвтч, след това - тока от перките, от ВЕЦ, ТЕЦ... Така се получава бъркочът, който ни го продават като "микс".
Клетият битов потребител плаща за бъркоча малко под 10 ст. за кВтч без добавките за зелена енергия, без цените за пренос (две на брой), за достъп (две на брой), без цените за "високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия". И без цената за "невъзстановяеми разходи", напомняща за загубите на ВиК дружествата, които достигат и до 80%, но по закон се плащат от потребителя.
Така че по-добре ЕК да се загрижи за бъркоча, създаден от монополите с подкрепата на държавата, и чак след това да разсъждава защо НЕК е на загуба.
 

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 552

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 726

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 709

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 602

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 653

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ