26 Април 2024петък14:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Акад. Стефан Воденичаров оглави БАН

Първата задача на новоизбрания председател ще е подобряването на бюджета на академията за 2013 г.

/ брой: 281

автор:Велиана Христова

visibility 1399

Акад. Стефан Воденичаров е новият председател на БАН, избран от Общото събрание на академията вчера. Той бе единствен кандидат за поста. Присъствалите 97 членове на ОС изслушаха платформата на акад. Воденичаров и отговорите на зададените му въпроси, след което тайното гласуване показа резултат 57 гласа "за", 32 "против" и 8 бели бюлетини.
Стефан Воденичаров е роден на 1 септември 1944 г. в София, завършил е ТУ-София, от 1991 г. е професор, от 2004 г. - член-кореспондент, и от 2012 г. - академик. Директор е на Институтa по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" при БАН. Ръководил е 207 научни проекта, сред които - проекти на НАТО и на ЕС. БАН избира председател за втори път тази година, след като акад. Стефан Додунеков, оглавил академията на 11 юни, почина през август. 
В програмата си за следващите 4 години акад. Воденичаров посочи, че академията трябва да разширява връзките си с държавните институции и да се отвори широко към обществото, за да знаят всички какво работят учените. Според него БАН трябва сама да предлага решения по важни за страната въпроси. Особено място той отдели на контактите на БАН с вузовете и с индустрията и предприятията, чиито собственици вече много често не са български. Изходът е БАН да им предлага по-добри продукти от техните, като ги рекламира достатъчно добре. Акцент ученият постави и върху темата за националната сигурност и занемареното национално самочувствие на българина. За националната сигурност могат да работят и физици, химици, биолози, както и хуманитарите, а академията е длъжна да поддържа националното самочувствие и духа на българина, смята той. Акад. Воденичеров не подмина и темата за подобряването на микроклимата в БАН и изрази намерението си да направи промени в Централното управление, за да бъде то общоакадемична администрация. Той смята да създаде актуален регистър на собствеността на БАН.
Първата ми задача ще е да има по-достоен бюджет на БАН за 2013 г., заяви новият председател пред журналисти. Ще се опитам да обясня на президентството, на МС и на парламента, че БАН може да бъде много по-ефективна и полезна, ако ни дадат възможност да работим, каза той. ОС прие вчера обръщение до НС, че учените подкрепят искането на Настоятелството на БАН за поне още 14 млн. лв., за да бъдат покрити поне заплатите. В първите минути на новия пост Воденичаров бе повикан в НИМХ, където журналистката Валя Ахчиева се готвела да отправя нови упреци за две купени преди две години коли, които самата академия е дала на прокурор.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 193

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 235

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 216

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 193

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 217

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ