26 Април 2024петък02:48 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

5 млн. лв. за иновации при заявки за 18 млн. лв.

В управленската програма на ГЕРБ терминът "иновации" се споменава едва 5 пъти, а "високи технологии" - само веднъж

/ брой: 282

автор:Светла Василева

visibility 1103

През последната година от управлението на ГЕРБ правителството се сети за иновациите, които иначе беше изхвърлило от плановете си. Отпуснатите в края на това лято 5 млн. лв. направиха възможно обявяването на шеста конкурсна сесия на Националния иновационен фонд (НИФ). За периода на събиране на проектите - от 1 до 31 октомври, във фонда са постъпили 67 проектни идеи с обща стойност на заявената в тях субсидия в размер на приблизително 18 млн.лв. Това сочи информация, дадена за ДУМА от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в качеството й на администратор на дейността на НИФ. Окончателното класиране с одобрените за финансиране проекти ща бъде обявено до дни, на 10 декември.
Отпуснатите от тазгодишния бюджет 5 млн. лв. са нищожна сума за сферата на иновациите, която Европа определя като приоритетна за предстоящия 7-годишен период. Българското правителство обаче има други "фаворити", в които инвестира. Стартирайки плановете си за мегастроежи с мащабно наливане на асфалт и бетон, още през 2009 г. управляващите спират програмата за насърчаване на иновациите. В последващите 2010 г. и 2011 г. се изплащат скромни суми по проекти, спечелили финансиране на обявените по време на правителството на тройната коалиция  I, IV и V конкурсни сесии на НИФ, възлизащи общо на 7 288 818 лв. Средствата отиват за етапи от разработки на информационни и комуникационни технологии, за иновативни решения в областта на машиностроенето, хранително-вкусовата промишленост, химията, електротехниката, енергетиката, биотехнологиите. Това не решава проблема с липсата на цялостна политика на ГЕРБ по отношение на иновативната дейност, в чиято управленска програма терминът "иновации" се споменава едва пет пъти, а "високи технологии" само веднъж.
Проектът на закон за насърчаване на иновациите в момента "отлежава" някъде из кабинетите на Министерството на икономиката,  енергетиката и туризма под предлог, че вървят съгласувателни процедури и синхронизиране с политиките, които ще се формират. В този контекст решението на МС от 22.08.2012 г. да отпусне 5 млн. лв. за иновации (в същото време отпуснатите средства за СРС са 19.8 млн.лв, за фонд "Тютюн" 70 млн.лв.) е илюстрация на опита "да се направи нещо" (думи на премиера Бойко Борисов от 18.11.2011 г.) в област, която не е приоритетна и за която няма визия. При подадени заявки за 18 млн.лв. и налични над 3,5 пъти по-малко средства е ясно, че българското общество ще стане свидетел на поредното отбиване на номера.
  

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ