28 Март 2024четвъртък23:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

В капана на модата

Сайтовете, представящи гладуването като начин за постигане на съвършенство, никнат като гъби след дъжд, а забраната им на практика е невъзможна

/ брой: 286

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2081

Безспорни са преимуществата на днешното ни технологизирано общество. Можеш да намериш необходимата ти информация само с едно кликване на мишката, без да е нужно да се ровиш с часове в библиотеката. Свързваш се без проблем с някой, който се намира на другия край на света по скайп. А пък социалните мрежи - те са безспорен хит. Изобщо във виртуалното пространство можеш да попаднеш на абсолютно всичко. Само че и много опасности дебнат в целия този поток на непрестанно заливаща ни всевъзможна информация, голяма част от която е напълно безполезна. Стотици уебсайтове се превръщат в път към бавно самоубиване на много млади момичета, убеждавайки ги да гладуват, за да постигнат съвършена фигура. В тези случаи обаче поговорката "Трай, бабо, за хубост!" изобщо не важи.
Изследване, публикувано от вестник "Индипендънт", алармира за скоростното увеличаване на броя на сайтовете, които популяризират изтощителните диети и анорексията. Момичетата в тийнейджърска възраст са въвлечени в опасната игра на диетите и често пагубните последствия от тях, благодарение на "размножаването" на уебсайтовете за анорексия. Първото по рода си проучване определи съществуването на между 400 и 500 уебсайта, рекламиращи анорексията и свързаните с нея хранителни разстройства, които се посещават от хиляди момичета на ден. За да останете слаби, трябва да поемате между 400 и 500 калории на ден, при положение, че препоръчителното количество калории за жените е 2 хил., а за мъжете - 2,5 хил. И всичко това трябва да е подкрепено от кафе, цигари и хапчета за отслабване - все здравословни неща. Към това приканват тези уебсайтове. Те окуражават гладуването като начин за постигане на съвършена фигура, подкрепяйки идеите си чрез снимки на знаменитости като Кийра Найтли или Виктория Бекъм, които доста млади момичета боготворят и на които искат да приличат.
Статистиката е стряскаща. За една година повече от 500 хиляди души са посетили подобни уебсайтове, а според европейско изследване за 2011 г. повече от 1 от всяко пето дете между 6 и 11-годишна възраст е имало достъп до един или повече сайтове с опасно съдържание.

Когато загубиш контрол

Определено всяко момиче или млада жена се стреми да изглежда добре и да постигне идеална фигура. Но в определени случаи този стремеж се превръща в мания и носи пагубни последствия. Д-р Ема Бонд, ръководеща изследвания, свързани с проблемите в детството и пубертета, в университета "Съфоук", Ипсуич, която е провела гореспоменатото проучване, разказва как се появяват сайтовете, подтикващи към гладуване и спазване на диети. Тя твърди, че такива сайтове не преследват комерсиални цели. Те се основават не от някакви групи, а от отделни личности, които страдат от хранителни разстройства. "Всичко започва от някой, който иска да сподели опита и преживяванията си, и се превръща в пример за подражание от последователите си. Когато стартирах това изследване миналия февруари, се натъкнах на уебсайт, основан от момиче, което беше отвратено от себе си заради качени няколко килограма по време на Коледните празници. Тя беше решила да пости в продължение на три дни, обаче накрая беше загубила контрол. По-страшното е, че само за 2 часа тя вече имаше 36 последователи, възхищаващи се на нейната решителност и заявяващи готовност да гладуват заедно с нея", подчертава д-р Бонд. Всичко започва съвсем невинно - ако решението на едно момиче, да речем на 14 години, да погладува може да се нарече невинно. И след това придобива лавинообразен ефект - повлича след себе и други, податливи на влияние, а момичетата, а и нерядко момчетата, са много лесна мишена за пагубни внушения. Анорексичките посещават подобни сайтове, за да се срещнат със себеподобни, с някой, който да ги разбере, за да намерят подкрепа.
Наред с тези уебсайтове съществуват и блогове в сайтове като YouTube и Tumblr, които изобилстват от снимки на суперслаби момичета, представени като модели за подражание. Много от тях апелират към прочистване на организма, използване на разхлабителни и хапчета за отслабване. Някои сайтове стигат и по-далеч, давайки съвети за самонараняване и самонаказване и предоставят линкове към сайтове, подтикващи към самоубийства.

В битка с опасните сайтове

Определено тези уебсайтове са безкрайно опасни и много хора ги намират за отвратителни, но забраняването им е на практика невъзможно и безсмислено. Уебсайтовете, които предоставят детска порнография, са забранени. Но тези, които популяризират гладуването като начин за постигане на съвършена фигура, не са. Те представят хранителните разстройства като избор на начин на живот, дават съвети как да крием от родителите си и докторите, от всички около нас, че губим тегло, и подстрекават потребителите - повечето съвсем малки момичета, да се гордеят с факта, че поемат твърде малко храна.
Интернет компаниите периодично се опитват да стопират разпространението на такива уебсайтове. През 2001 г. Yahoo! и други уебпортали забраниха сайтове, рекламиращи хранителните разстройства. Първоначално два сайта за споделяне на снимки - Instagram и Pinterest, започнаха да премахват снимки, които вдъхновяват стремежа към постигане на слаба фигура. Фейсбук от 2008 г. трие всички профили, които подтикват към гладуване.
Според "Анамия", френски изследователски проект, забраните не биха постигнали желания ефект. Притежателите на подобни сайтове просто мигрират при други доставчици на услуги или премахват ключовите думи, водещи към тях. Във виртуалното пространство винаги има начин да избягаш и да се скриеш. Сюзън Рингуд от Британската благотворителна организация B-eat, бореща се с хранителните разстройства, казва, че упражняването на натиск върху сайтовете, рекламиращи гладуването, ще направи и по-трудна борбата с тях. Забраните ще доведат до обратен ефект - ще засегнат и сайтовете, които предлагат помощ.
Наред с тези сайтове се появяват и техни контрапункти - сайтове, борещи се с хранителните разстройства. Трябва да се вгледаме в тези общности и да разберем как да им предложим позитивна алтернатива, твърди Клеър Миско, директор на Proud2Bme.org - уебсайт, който се фокусира върху възстановяването на страдащи от хранителни разстройства, финансиран от "Национална асоциация на хранителните разстройства". Този уебсайт стартира през 2011 г. след успешното съществуване на подобен сайт в Холандия -  Proud2Bme.nl, чийто съосновател Скарлет Хемкес се е борила с анорексията и булимията в тийнейджърска възраст и е била ужасена като открива, че съществуват безброй сайтове, където момичетата се съревновават в свалянето на килограми и се съветват как да крият от родителите си, че губят значително от своето тегло.
Но рекламиращите диетите и гладуването и стремежа към слаба фигура сайтове продължават да се множат с повишаващия се брой онлайн платформи. Трябва да се намери начин информацията относно здравето да достигне до тези момичета и да привлече вниманието им. Ако съществува достатъчно социална подкрепа, ако признаците на анорексията се улавят навреме, а за това трябва родителите и близките да се вглеждат повече в своите деца и да не прекъсват връзката и диалога си с тях, което е доста трудно постижимо в днешното всепоглъщащо и забързано ежедневие, то тогава подобно опасни за здравето, а и за живота уебсайтове няма да никнат като гъби след дъжд. Просто е необходима по-голяма подкрепа и разбиране към подрастващите, които са най-уязвими и податливи на влияния. И ако младите са повече ангажирани, едва ли ще им остава време да се ровят неконтролируемо из виртуалното пространство.


От Уикипедия
Анорексията се развива на психическа основа. То е типично предимно за младите жени и много често е резултат от налаганите в медиите представи за идеалната жена. При болните от анорексия се наблюдава понижено тегло, нереалистична представа за външния вид, натрапчив страх от напълняване, контролиране на теглото чрез доброволно гладуване, предизвикано повръщане, прекомерна употреба на разхлабителни и диуретици.


Повечето хора определят анорексията като заболяване, характерно за момичетата и жените. Далеч от света на красивите списания, твърде слабите знаменитости и манекенки обаче, в капана на анорексията попадат и момчетата и младите мъже. Според "Асоциацията за хранителни разстройства" най-малко 1 милион момчета и млади мъже в САЩ се борят с анорексия или булимия. Но още по-голям е броят на страдащите от хранителни разстройства.  Проучване, проведено през 2007 г. в САЩ, показва, че 1 от всеки 4 души, страдащи от анорексия или булимия, са мъже. Проблемът обаче е, че поради срама да потърсят помощ много от тях, за разлика от момичетата, твърде късно започват да се лекуват.



Твърде слабите модели от световните модни подиуми и кориците на лъскавите списания окуражават младите момичета да спазват диети, за да постигнат идеални фигури като техните


Дженифър Лопес покорява музикалните и филмовите сцени и е световноизвестна, въпреки закръглените си форми

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ