26 Април 2024петък05:28 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандал

Махнете шефа на фонда, анулирайте конкурса!

/ брой: 288

visibility 85

Отворено писмо
до г-н Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката
Копие: г-н Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и проблемите на децата, младежта и спорта

Уважаеми господин министър,
През последните няколко месеца българската научна общност, българският печат и електронни медии неколкократно повдигаха въпроса около фалшивото професорско звание на д-р инж. Рангел Гюров. Името на този учен е свързано и с многобройни скандали, като два от последните са свързани с:
1) "Прогнозата" на г-н Гюров за катастрофално земетресение в София на 18 или 19 юни, с която прогноза след земетресението в Перник беше допълнително стресирано населението на региона.
2) "Данните" на г-н Гюров и свързана с него фирма, според които населението от района на Нови хан е заплашено от радиация, изтичаща от хранилището за радиоактивни материали там. Това твърдение беше опровергано и от парламентарната трибуна с данни, приведени от министър Делян Добрев.
Името на "професор" Гюров нашумя преди време и с поддържаната от него "теория на тирбушона", и твърдението, че планетата Земя е куха, "хипотези", които противоречат на всички известни геофизични факти и не са публикувани в нито едно научно списание. Още през 2005 г. учени и вестници повдигнаха въпроса за необоснованите твърдения, "прогнози" и претенции на г-н Гюров, като посочиха очевидните комерсиални намерения на този псевдоучен.
Справките в авторитетните международни бази данни на WEB OF SCIENCE и SCOPUS показват, че г-н Гюров няма публикации в международни списания и други списания с импакт фактор. Публикации на този автор или такива с негово участие не са цитирани нито веднъж в световната научна литература.
Нещо повече, г-н Гюров е непознат и за българската научна общност в областта на науките за Земята, на която претендира да е член. Той няма нито една, собствена или колективна с негово участие, публикация в авторитетните български списания - Доклади на Българската академия на науките (единственото българско списание с импакт-фактор, което публикува статии от областта на науките за Земята), Geologica Balcanica (орган на Карпато-Балканската геологическа асоциация), Списание на Българското геологическо дружество.
В качеството си на председател на Изпълнителния съвет на ФНИ Р. Гюров е пряко отговорен за безпримерната последна сесия, при която бяха "раздадени" скъпи договори на "приятелски кръг" от "научни" фирми. Българската научна общност е дълбоко скандализирана от факта, че самозваният професор Гюров получи високата научна степен "доктор на науките" от Университета по библиотекознание и информационни технологии, който няма право да присъжда научни степени по специалността геология. В резултат този университет получи през ноември 2012 г. по съмнителни критерии богато финансиране за четири свои проекта.
Долуподписаните български учени, работещи в областта на науките за Земята, намираме присъствието на господин Гюров начело на Фонд "Научни изследвания" за крайно неподходящо и уронващо престижа на Фонда. Немислимо е как г-н Гюров в качеството си на председател на Изпълнителния съвет на ФНИ ще въвежда високи изисквания към постъпващите проекти, след като равнището на неговите собствени научни изследвания е значително под средното равнище на научната колегия от неговото направление.
В интерес на възстановяването на международната репутация на българската наука, която се уронва в резултат на скандалните практики на ФНИ и на безконтролното назначаване на академични длъжности на учени със скромни приноси в науката, настояваме да освободите от длъжност г-н Гюров, да анулирате резултатите от последната сесия на Фонда и да вземете спешни мерки за коренна реформа и реорганизация на тази важна за развитието на българската наука институция.                                                                       

Акад. проф. дгн Тодор Николов, геолог
Акад. проф. дфн Георги Милошев, геофизик
Акад. проф. дгн Илия Бручев, инженер-геолог
Акад. проф. дфн Людмил Христосков, сеизмолог
Проф. дгн инж.-геолог Иван Загорчев, член-кор. на БАН, геолог, председател на Националния комитет по геология
Проф. дфн Николай Милошев, член-кореспондент на БАН, директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН
Проф. дгн инж.-геолог Христо Дабовски, член-кор. на БАН, геолог
Проф. дгн Георги Милев, член-кор. на БАН, геодезист
Проф. дфн Димчо Солаков, член-кор. на БАН, сеизмолог
Доц. д-р Дончо Карастанев, директор на Геологическия институт при БАН
Доц. д-р Желязко Дамянов, директор на Института по минералогия и кристалография при БАН
Доц. д-р Марин Иванов, декан на Геолого-географския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски"
Доц. д-р Стефка Приставова, заместник-ректор на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски"
Доц. д-р Ефросима Петрова Занева-Добранова.               Геолого-проучвателния факултет в МГУ "Св. Иван Рилски"
Доц. д-р Радослав Наков, председател на Българското геологическо дружество
Доц. дгн Руслан Костов, председател на Българското минералогическо дружество
Проф. дгн Стефан Шанов, председател на Дружеството на геофизиците в България

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ