28 Март 2024четвъртък11:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учените - на нов протест, комисия "Антикорупция" проверява научния фонд

/ брой: 290

автор:Дума

visibility 17

Велиана Христова,
Веселка Венкова


Нов протест заради безобразията във фонд "Научни изследвания" на МОМН свикват младите учени в понеделник в 11 ч. при фонтана на президентството. Мотото е: "Срещу геноцида на международно признатите български учени, избрали да работят за България". Свидетели сме на безпрецедентната арогантност на министър Сергей Игнатов, Христо Петров и Рангел Гюров, състояща се в манипулиране на общественото мнение и отказ да отговорят на ясно зададените въпроси, се казва в призива, който е към учените и студентите. Вместо това внушават политическа обвързаност на протестиращите и водят целенасочена компроматна война срещу звена на СУ и БАН. Тези подходи на манипулиране и сплашване са добре познати от близкото минало", се казва в призива.
Общо 18 становища за конкурса на ФНИ са постъпили в просветната комисия на НС, където завчера трябваше да бъдат изслушани министърът, шефовете на фонда и протестиращите. То бе осуетено заради удължаването на пленарното заседание. Всичките становища, подписани от научни и академични съвети, са крайно остри и настояват да се отмени опороченият конкурс. Освен известните досега становища, които ДУМА публикува, в комисията са постъпили възражения от МУ-Варна, Европейския колеж по икономика и управление-Пловдив, няколко института на БАН, от Хумболтовия съюз, Докторантския съвет в БАН и др.
Деканите на химическия и физическия факултет в СУ проф. Тони Спасов и проф. Александър Драйшу пък в отворено писмо по повод на съботното предаване на Емил Кошлуков в TV7, което взриви учените, пишат, че са възмутени от манипулативната информация, неверните данни и тенденциозните коментари в предаването - за преподавателския състав, за научната стойност на проектите, правилата за допълнително възнаграждение и за закупуване на апаратура, и пр. Нападнахте млади учени, дръзнали да организират протест и да изнесат данни за напълно опорочената процедура на последния конкурс, нали уж в зората на демокрацията се борехте за това гражданско право, обръщат се те към Кошлуков и настояват за право на отговор.
Ротационният председател на постоянната комисия "Антикорупция" в НС Бойко Великов оповести вчера собствения си сигнал по случващото се във ФНИ, депозиран преди седмица. Великов настоява комисията да получи доклада на бившия директор на фонда проф. Емил Хорозов, доклада от ревизията на АДФИ, отчета на Рангел Гюров и резултатите от проверката сега, назначена от Игнатов. Комисията изисква цялата документация, събрана по скандала до този момент. Великов съобщи, че материалите от проф. Хорозов били пратени и до прокуратурата, затова ще се изчака и нейният отговор. В следващо заседание комисията ще изслуша проф. Кортенска.
 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ