25 Април 2024четвъртък10:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Ученици конструират роботи

Иновативни идеи с огромен ефект за обществото остават встрани от вниманието на министерство на образованието

/ брой: 290

автор:Светла Василева

visibility 2496

Докато родните политици глаголят лицемерно на тема иновации, обявявайки ги на думи едва ли не за пръв приоритет на държавата (изказванията на президента Р. Плевнелиев), а на дело три години не финансират Националния иновационен фонд, сещайки се предизборно да отпуснат смешните 5 млн.лв. от бюджета едва това лято, за да направят "нещо в сферата на иновациите" (изказване на Б.Борисов на 18.11.2011 г.), без много медиен шум частни чужди компании и българи ентусиасти направиха възможен достъпа на наши ученици до съвременния свят на роботите, технологиите и науката. Програмата FIRST LEGO League(FLL), която помага на деца и младежи от 10- до 16-годишна възраст по забавен начин в състезателни условия да творят, да решават задачи и да проследяват резултатите от своите усилия в "поведението" на роботи, които те управляват, от миналата година вече е в България.

Иновации и иновативно мислене

но не като термин от учебници, политически програми и стратегии, писани наизуст за отбиване на номера, а като синтез от знания в различни области и креативност, възможност да видят резултатите от усилията си на практика - това се провокира в действителност у подрастващите с цел да ги приобщи и задържи в света на технологиите.
Състезанията на FIRST LEGO League се провеждат от 14 години, но едва от лятото на миналата година стават достъпни за официалното участие на български ученици. Тогава две двойки ментори от SAP Labs България - Петър Петров и Цветко Трендафилов, заедно с техни колежки тръгват из софийските училища да събират отбори. Така попадат и в Националната природоматематическа гимназия (НПМГ). Показват роботи, разказват за състезанието, след което правят интервю с желаещите. Избират 5 човека. В последствие някои се отказват, но пък идват други - от немската гимназия, италианския лицей и от 55 СОУ, за да се оформи окончателно отборът KASAPIN40, съставен от Марин Шаламанов, Васил Василев, Христо Желев, Екатерина Латинова, Свилен Стефанов, Елица Бойчева, Пламен Стефанов и Марина Калинова. Този състав печели националното състезание, съревновавайки се с други 13 отбора от страната, а после и тазгодишния европейски полуфинал в Словакия, където съперниците вече са 18. През януари 2013 г. KASAPIN40 ще участва на финала за Европа, където ще се състезава с 24 отбора. Класиране до 5-о място гарантира на учениците ни участие в световния финал. 
Като най-сериозен съперник в европейски мащаб и менторите, и състезателите единодушно сочат немските отбори. Това не е случайно. В Германия почти всяко училище има школа по роботика. Там на организаторите на състезанията не им се налага да водят и заниманията с децата. Това те възлагат на съответните школи. Конкуренцията е много голяма. Ако в България към момента има 14 отбора, в Германиия те са 470.
 Програмата за обучение е направена така, че дори

 10-годишните да могат да програмират

роботчетата да се движат направо, да завиват надясно или наляво, да стигнат до някаква цел. Хубавото е, че както елементарните неща, каквито се движенията, така и доста по-сложни като работа с променливи и отделяне в подпрограми, могат да се направят и да се обяснят на малките визуално. Важното е децата на практика да видят резултата от усилията си и да искат и опитват по-сложни елементи без принуда, постепенно навлизайки в детайлите.
Състезанията на FIRST LEGO League протичат изцяло на английски език и са структурирани в четири категории - представяне на научноизследователски проект, техническо интервю, игра с роботи и отборна игра. През септември участниците получават игралното поле, комплектите LEGO и инструкциите. Имат около два месеца, през които трябва да сглобят робот, да напишат програми, с които да го управляват, и да ги тестват върху полето. Темата на тазгодишното съревнование е как роботите могат да подобрят начина на живот на хората от третата възраст, като им помогнат да останат независими, ангажирани и активни в своята общност, правейки някои неща вместо тях - спират забравени печки, поливат цветята, включват телевизор, вдигат тежести, достигат предмети, поставени високо и др. По време на самото състезание отборът разполага с 2.5 минути, в които роботът извършва колкото се може повече дейности. Реално обаче условията са малко по-различни от първоначално обявените като повърхност, осветеност и т.н. Марин Шаламанов и Васил Василев от НПМГ обясняват това с факта, че журито е съставено от немци, а те обичат да добавят нови предизвикателства пред отборите, провокирайки мисленето им на място в реални състезателни условия.
Научноизследователският проект, представен от българския отбор KASAPIN40 тази година, е посрещнат с огромен интерес. Идеята на осемте участници е да създадат

гривна, която следи показатели

на организма (кръвно налягане, пулс и др.) и изпраща периодично информацията до сървър, където тя се натрупва и може да се следи от личния лекар. При критични нива или резки отклонения от средно регистрираните стойности, гривната предизвиква аларма в централата, откъдето могат да реагират, позвънявайки на човека и в случай, че не е контактен да го локализират и изпратят на място бърза помощ.
Освен че носи плюсове за състезанието, гривната би имала изключителен ефект за обществото, тъй като може да спаси човешки живот. За да стигнат до нея, учениците са проучили статистически данни за България, според които само миналата година починалите от рак са 6 пъти по-малко, отколкото тези от инфаркт. Това ги заинтересувало и така след консултации с много лекари, инженери и Cisco-експерти, които ги окуражили, идеята придобила конкретна форма. Според единия от менторите на отбора Цветко Трендафилов, точно тук е мястото на иновативния пробив, тъй като апарати за кръвно налягане има. Повечето от тях мерят и пулс. Устройство, което да изпраща сигнали от нас до някаква централа, също има. Остава вграждането на един GSM към апарат за измерване на кръвно налягане плюс SOS-бутон, който да може да се задейства от възрастния в случай на необходимост - при падане например. Тук вече младите изследователи и конструктори се изправят пред следващия проблем - как да направят така, че тази гривна да не се сваля.
Всяка събота отборът се събира в сградата на спонсора си - SAP Labs България, където има предоставено специално отделно помещение, в което тренира и обсъжда предстоящите задачи. Всъщност в един от елементите на състезанието се оценява екипната работа, ето защо тези съботни срещи са особено полезни. Тазгодишното съревнование е изправило съотборниците пред следното изпитание - целият отбор от 8 човека трябва да се събере върху килимче с размери приблизително метър на три метра, след което да направи така, че да обърне килимчето, без никой да напуска очертанията му.
"Тези занимания засилиха интереса ни в сферата на информатиката и по-скоро в нейната практическа насоченост, виждаме как действат програмите, които сме създали, грешките си. Аз може би ще се занимавам с нещо в сферата на информатиката" - е решил вече за себе си Марин Шаламанов от НПМГ.
На въпроса докога ще работят с отбора, единият от менторите Цветко Трендафилов, каза следното: "Докато те са ентусиазирани, докато имат желание да се занимават, аз ще ги подкрепям. Преките ми служебни задължения нямат нищо общо с това, което правим тук с отбора. Това е по-скоро социална дейност, чрез която даваме възможност на деца от различни училища да се докоснат до роботиката. Много е важно не само те да пишат програмите, а и да видят ефектите и дефектите от труда си чрез действията на роботите."
Въпреки че нямат подкрепата на министерство на образованието, спонсорството на SAP Labs България и съдействието на училищните ръководства на НПМГ, 91 НЕГ, НУККЛИИЕК и 55 СОУ "Петко Каравелов" окуражават младите конструктори да продължават. Кой знае, може те да се окажат бъдещите новатори на България - учени, инженери, компютърни специалисти, които не на думи, а на дело ще извоюват място за страната ни сред европейския високотехнологичен елит.


Роботът, спечелил първо място в Словакия, балансиращ върху подвижна платфрма, разположена върху игралното поле


Наградите на KASAPIN40, спечелени  на европейският полуфинал в Словакия
Снимки на Мариета Томова

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ