20 Април 2024събота07:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Учените дадоха на съд шефа на научния фонд

Стотици скандираха "Мафия!" и пратиха смс-и на Бойко Борисов с искане за оставка и на Сергей Игнатов

/ брой: 293

автор:Велиана Христова

visibility 20

Над 300 млади учени със свои преподаватели и ръководители скандираха "Оставка!" и "Мафия!" пред просветното министерство и президентството вчера. Въпреки студа и дъжда учените и преподавателите излязоха на поредния си протест срещу безобразията във фонд "Научни изследвания" на МОМН (ФНИ), за които ДУМА пише от месец насам.
Младите учени от СУ и БАН са завели вчера жалба във Върховния административен съд срещу незаконното титуловане с "професор" на председателя на ФНИ Рангел Гюров от НБУ, съобщи един от организаторите на протеста гл.ас. Виктор Атанасов. Преподаването в Ангола не прави Гюров хабилитирано лице и назначаването му за шеф на фонда е незаконно, както и всички документи, подписани от него в това му качество. Организаторите съобщиха, че личните им имейли и достъпът до интернет са блокирани, опитите на журналистката от "Нейчър" Алисън Абът да се свърже с тях удрят на камък. Не искаме полицейщина и "лов на учени", искаме тази държава да стане по-цивилизована, искаме да правим наука тук и това е от интерес на цялото общество, казаха младите. Множеството скандираше и "Кошлуков е лъжец!" заради опитите на лицето на "Новото време" да окепази с лъжи организаторите на протеста.
 "За българска наука не ви пука", "Спрете да крадете парите за наука!", "Искаме наука, не искаме боклука", скандираха около час младите учени, строго охранявани от полиция и жандармерия. Беззаконията във фонда, сътворени от Рангел Гюров и управителя Христо Петров, са под твърдата защита на министър Сергей Игнатов, затова проблемът вече е в него, обясниха учените. Те искат оставката на министъра. По мегафона младите съобщиха мобилния номер на премиера Бойко Борисов и призоваха всички да изпратят смс-и с текст: "Прекратете кражбите във фонда и безобразията на Игнатов". Нека, като се прибере от Гърция, премиерът да е получил 200 смс-а, казаха те. "Малко особено е това разпространяване с мегафон на телефона на премиера, с смс-и никой няма да спечели проекта си", е заявил Сергей Игнатов от Гърция, цитиран от "Фокус". Той пак я заявил, че имало прозрачност, понеже "за първи път" учените можели да видят рецензиите си, което не е вярно, това е прпактика на ФНИ от 1990 г. насам.
Протестите ще продължат, заявиха категорично младите учени. За сряда е насрочено отново изслушването на Игнатов и протестиращите в ресорната комисия на НС, което бе отложено миналата седмица.

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ