Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Юли 2016 | Понеделник
 
вход регистрирай се

На първа страница

Българските учители - стресирани, заплашвани, изнудвани

Всеки трети е с диабет, всеки четвърти - с болно сърце заради напрежението в работата

Дума

22. Декември 2012 , брой: 297   487   0Във все по-стресова среда работи българският учител, сочат данните от изследване за здравето, работоспособността и безопасността при преподавателския труд. Резултатите бяха представени на 32-та среща на Синдиката на българските учители (СБУ).
12% от учителите в България търпят насилие от прекия си работодател, а 54% от страна на ученици и родители, особено в детските градини. Проучването сочи, че психологическият натиск се оказва все по-чест над преподавателите. По-големите ученици ги заплашват с доноси и подписки, ако заслужено им се пише ниска оценка. Заплахи за саморазправа също се чуват все по-често в класните стаи.
Председателят на синдиката Янка Такева изтъкна, че през последните години материалните условия на работата са се подобрили значително и фактори като шум, запрашеност и осветление вече не играят такава голяма роля. За сметка на това са се появили стресогенни и психологически пречки за провеждане на пълноценен учебен процес.
Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители. Драстично е нараснал и броят на заболелите от диабет, провокиран от силния стрес в работната среда. Специалистите от Факултета по обществено здраве към МУ-София, изготвили проучването, съобщават, че от това заболяване страдат 35% от всички преподаватели у нас. Проблемите с дихателната система и опорно-двигателните функции също са зачестили.
Според Такева въпреки интерактивните методи за обучение уроците стават все по-тежки за децата и са пълни с излишни факти, които обременяват ненужно учениците. По данни на синдиката близо 8% от отпадналите от образователната система деца са се отказали точно поради тези причини, а не вследствие на недостатъчно средства.
Такева изтъкна като важна необходимост обособяването на нова политика за управлението на училищата от страна на директорските екипи. Училищата ни не са финансови дружества и не може директорите да управляват само бюджетите, категорична бе тя.
В изследването на синдиката основен проблем се явява психоклиматът в училищата и препоръките сочат, че той трябва да се промени драстично, защото вреди и на двете страни в учебния процес.
Такева беше категорична, че в новия закон за предучилищно и училищно образование трябва да се въведе оценка за поведение, както в повечето европейски страни, с цел да се регулират този тип прояви.
 

 

 

Спорт

 • МОК отстрани от Игрите информаторката на WADA Даря Степанова, заради която се разпали скандалът
  25. Юли 2016 167
  66
  0

  Руските спортисти ще се състезават на Олимпиадата в Рио. Международният олимпийски комитет реши да не налага пълна забрана на "Сборная", каквато искаше Световната антидопингова агенция (WADA).
  МОК прехвърли решението на международните федерации в отделните спортове, които са включени в програмата на Рио. Те сами ще решат дали спечелилите квоти руснаци са чисти от допинг и могат да участват. В защита на Русия веднага се обявиха федерациите по водни спортове, джудо, борба, гимнастика и волейбол. Всеки одобрен руски спортист обаче ще бъде подложен на допълнителни извънсъстезателни тестове за допинг. До Игрите няма да се допускат спортисти, които вече са били хващани със забранени субстанции, независимо дали наказанието им е изтекло.
  "Това решение бе прието с...


Всички права запазени "ДУМА"