Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

29 Август 2014 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница
Българските учители - стресирани, заплашвани, изнудвани

Всеки трети е с диабет, всеки четвърти - с болно сърце заради напрежението в работата

Дума

22. Декември 2012 , брой: 297   395   0

Във все по-стресова среда работи българският учител, сочат данните от изследване за здравето, работоспособността и безопасността при преподавателския труд. Резултатите бяха представени на 32-та среща на Синдиката на българските учители (СБУ).
12% от учителите в България търпят насилие от прекия си работодател, а 54% от страна на ученици и родители, особено в детските градини. Проучването сочи, че психологическият натиск се оказва все по-чест над преподавателите. По-големите ученици ги заплашват с доноси и подписки, ако заслужено им се пише ниска оценка. Заплахи за саморазправа също се чуват все по-често в класните стаи.
Председателят на синдиката Янка Такева изтъкна, че през последните години материалните условия на работата са се подобрили значително и фактори като шум, запрашеност и осветление вече не играят такава голяма роля. За сметка на това са се появили стресогенни и психологически пречки за провеждане на пълноценен учебен процес.
Сърдечно-съдовите болести вече засягат близо 27% от българските учители. Драстично е нараснал и броят на заболелите от диабет, провокиран от силния стрес в работната среда. Специалистите от Факултета по обществено здраве към МУ-София, изготвили проучването, съобщават, че от това заболяване страдат 35% от всички преподаватели у нас. Проблемите с дихателната система и опорно-двигателните функции също са зачестили.
Според Такева въпреки интерактивните методи за обучение уроците стават все по-тежки за децата и са пълни с излишни факти, които обременяват ненужно учениците. По данни на синдиката близо 8% от отпадналите от образователната система деца са се отказали точно поради тези причини, а не вследствие на недостатъчно средства.
Такева изтъкна като важна необходимост обособяването на нова политика за управлението на училищата от страна на директорските екипи. Училищата ни не са финансови дружества и не може директорите да управляват само бюджетите, категорична бе тя.
В изследването на синдиката основен проблем се явява психоклиматът в училищата и препоръките сочат, че той трябва да се промени драстично, защото вреди и на двете страни в учебния процес.
Такева беше категорична, че в новия закон за предучилищно и училищно образование трябва да се въведе оценка за поведение, както в повечето европейски страни, с цел да се регулират този тип прояви.
 

 

 

Най-четени материали

Най-коментирани материали

 

Спорт

 • Румънец спаси 2 дузпи и изхвърли първенеца на Румъния от Лигата на богатите
  29. Август 2014 199
  512
  0

  Лудогорец стана вторият български отбор, достигнал груповата фаза на Шампионската лига. След голяма
  драма на Националния стадион "Васил Левски" разградчани успяха да вкарат гол на Стяуа в добавеното време и да вкарат двубоя от плейофите в продължения. Бразилецът Вандерсон (90+2) вкара с удар извън наказателното поле и изравни общия резултат, след като Стяуа бе спечелила първия мач в Букурещ с гол в 88-ата мин. В продълженията Лудогорец пропусна да нанесе решителен удар, а тъкмо когато нещата отиваха към рулетката на дузпите, защитникът Фернандо Варела се откъсна при контраатака и принуди "дузпаджията" Владислав Стоянов да го фаулира пред наказателното поле, за което испанският рефер Ундиано Майенко му показа директен...

Апис