26 Април 2024петък23:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Гео Грънчаров:

Заминах за САЩ с чисто финансови мотиви

Не знам при този еднопосочен поток към Запад кой в България ще поддържа нивото на преподаване и на науката, казва доцентът по математика от университета в Маями, Флорида

/ брой: 299

автор:Светла Василева

visibility 2337

Гео Грънчаров е роден през 1963 г. в София. Възпитаник е на Националната математическа гимназия (сега Национална природоматематическа гимназия) и на математическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", в който защитава дисертация и работи като главен аситент до 1998 г., когато заминава със семейството си за САЩ. Следват 2 години в Калифорнийския университет Riverside като гостуващ професор, 2 години постдок в университета в Кънектикът, след което се установява в университета в Маями - Florida International University, където и до момента преподава. Той е от 500-те български учени, работещи в чужбина, подписали неотдавна писмо до парламента, разтревожени за съдбата на науката и финансирането на научните изследвания в България.

Цитат:
"Аз работех с най-добрите и те тогава все още си бяха в България".
"Ше се върна евентуално, когато се пенсионирам"


- Господин Грънчаров, защо напуснахте България?
- Моето заминаване беше чисто финансово. Аз винаги съм си мислил, че ще замина за известно време, за да специализирам например, защото специализацията е важно нещо.
- Как ви откриха американците? Вие ли ги намерихте или те вас?
- Ние си търсихме информация. Специализирана. Нашата област е малко странична. В смисъл чистата математика не само в България, никъде по света не е нещо много популярно.
- Как заминахте и сам ли бяхте?
- През 1998 г. бях вече на 35 г., семеен с две деца. Заминах с цялото си семейство. Брат ми и той тръгна с нас. Първоначално и двамата започнахме в Калифорнийския университет Riverside 2 г. - аз като гостуващ професор, той като докторант. Сега е доцент в Далас, Тексас.
- С колко човека се състезавахте за мястото в университета в Маями, където сте в момента, все пак това е постоянно място?
- Когато аз кандидатствах, нямах представа колко конкуренти имам, а и това беше преди 10 години. Скоро обаче участвах в комисия на нашия университет. Бяхме обявили три места, за които се явиха 400 кандидати от цял свят. Назначихме двама. И това, имайте предвид, не е най-добрият университет в Щатите.
- Какво преподавате сега?
- В момента съм доцент на постоянно място на катедрата по математика на Florida International University в Маями, която води математическите курсове на всички специалности от най-ниските нива до най-специализираните. Опитвал съм да се занимавам малко и с ученици, това са така наречените кръжоци в България. Моето впечатление за средното им образование за разлика от висшето е, че е малко наопаки на България. Те се интересуват предимно от слабите ученици, за да не останат неграмотни. Внимание към по-силните има малко. Всъщност децата над средното ниво и умните там не могат да си реализират напълно потенциала. Ние виждаме нашите студенти, защото те са такъв пример. Станадртно студентите са слаби.
- Българи има ли във вашия университет?
- Студенти има няколко. От време на време се появяват, виждал съм. Има и преподаватели.
- Вие сте работили в България, а от години работите в САЩ. Като сравнявате, какво бихте казали за условията?
- Аз работех все пак с най-добрите и те тогава все още си бяха в България. Съвсем друго ниво бяха.
- А къде са те сега, най-добрите, знаете ли?
- Достатъчен брой от тях са професори в Америка. Има и в Европа. Но в Америка образованието е платено и има повече пари за преподавателите. Българите, които аз познавам, които са в чужбина и са математици, поддържаме връзки. Работим по съвместни проекти. Сега това не е никак трудно.
- Вие продължихте ли научните си занимания в Америка?
- В университета, в който работя, катедрата по математика е сравнително млада. Ние нямаме още аспиранти. За да се развиват нещата, трябва да има нови хора. Аз си спомням, че като заминавахме, ми горчеше, защото работех в Софийския университет с най-добрите студенти. Беше съвсем естествено да очаквам как ще започнат още нови и нови да идват да се занимават, но в един момент такава стана ситуацията, че човек със семейство, за да живее, трябваше да си търси допълнителна работа.
- Шофьор на такси?
- А не. Кола не карам, но може би нещо като хамалин трябваше да пробвам.
- Парите ли са само онова, което ви накара да напуснете, защото струва ми се, че сте били пред дилема?
- Да. Когато заминавах нямах твърдо намерение да си търся постоянна работа в Америка. Но полека-лека покрай семейството това ми стана основна цел.
- Но продължавате да поддържате контактите си с България. Щом сте подписали и това писмо до Народното събрание и българската общественост срещу безобразията в научния фонд и в защита на науката тук, значи все още се чувствате съпричастен към случващото се тук?
- О, да. Понеже участвах в един проект, който беше отхвърлен, даже участвах в писането на оплакване и затова може би не съм съвсем безпристрастен. Беше преди около две години.
- Мислите ли за връщане в България и кога това би се случило?
- Аз мога да отговоря с една дума - като се пенсионирам. Евентуално, като се пенсионирам. Засега така виждам връщането. Но пък иначе идвам в България редовно.
- Кога се пенсионират професорите в САЩ?
- В Америка годините някак официално не се гледат. Там няма пенсионна възраст. Има възраст, от която може да се получава пенсия, но това е различно. Тя не е пенсионна задължително, за разлика от Европа.
- Тук непрекъснато ни говорят, че американците се опитват всичко да комерсиализират, насочени са към практиката. Така ли е?
- Това е вярно.
- Е, математиката как съществува в тая среда. Като самотен остров вероятно?
- Основният приоритет там сега е приложната математика и връзките й с останалите науки. Развиват се различни клонове като биоматематика, например. Чистата математика си стои, но няма такъв пазар на труда за професори по математика. Имайте предвид също, че колкото по-висока е квалификацията, толкова намирането на работа е по-ограничено. Професорите математици стават основно преподаватели, защото в САЩ всеки университет и почти всяка специалност изисква курсове по математика. Всеки студент, включително и по литература, по право и т.н. трябва да мине някакъв курс.
- Има ли в Америка Фонд научни изследвания, като нашия?
- Има. Това е National Science Foundation.
- А скандали като този, който се случва в момента с Фонда за научни изследвания в България, има ли?
- По принцип има всякакви скандали, но те не са много популярни.
- Може би защото парите са повече?
- Парите, разбира се, са много повече. Но има и друго. Системата на финансиране налага жестока конкуренция в смисъл, независимо колко са парите, не повече от една трета от проектите в чистата математика се финансират. Може да има пари за всичките, ако се дадат по малко. Но не. Дават се на малко проекти много пари. Това е някакъв такъв техен принцип, което ги прави различни от Европа и от Канада, доколкото знам.
- Тук, като кажеш, че се занимаваш с наука и хората те поглеждат малко... учудено. В Америка същото ли е?
- Ако кажа в Америка, че се занимавам с математика, е по-лошо отколкото в България. Не го разбират. Чудят се какво е това. Ако обаче кажа, че преподавам на студенти, това да, това е ясно.
- Какво ви изненадва, когато си идвате тук?
- За мен е странно, че в България не идват никакви чужденци. Чужденец математик да стои в България шест месеца например, не ден-два, аз не съм сигурен кога е било за последно. И не знам при този еднопосочен поток към Запад как тук ще се поддържа ниво на преподаване, на обучение. Примерно вариант е да се обявят някакви места, на които да дойдат временно чужденци, само че кой ще им плаща. 
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ