27 Април 2024събота07:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

НОИ ПРЕДИ КОВЧЕГА...

/ брой: 300

автор:Лозан Такев

visibility 294

Не става дума за Ноевия ковчег, а направо за НОИ. Не вярвам "идиоти" (с извинение) да са правили текстовете за пенсиониране в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, но там има такива недомислия, които само като се опариш от тях, разбираш жестокостта и нечовешкото им изражение.
Тази година приключи трудовият ми договор. На 13 юни 2012 г. След 45 години и кусур трудов стаж на 4 септември успях да събера всички необходими удостоверения и други документи, които надлежно предоставих в НОИ... И зачаках. Бях спазил срока - в шестмесечен срок да се подадат молба и другите книжа за лично осигуряване до края... или пожизнено. След 3-4 месеца ме уведомиха, че съм обезпечен от датата на подаването на молбата, а не от деня след прекратяване на трудовите ми взаимоотношения с Пазари-Юг ЕАД - общинска фирма на Столичната община.
А на жалбата в три подробни обяснителни страници ме уведомиха, че шестмесечният ми срок е изтекъл преди три години, през 2009 г., когато съм навършил възраст и необходимите точки за пенсиониране. И сега понеже съм продължил да се осигурявам още три години най-добросъвестно, пенсията ми се дава не от края на договора, а от датата на подаването на молбата, като ми дават възможност да се оплача в 14-дневен срок пред Административния съд София-град. Значи има възможност да се поправи нелепата грешка, че не съм се пенсионирал на 63, а на 65 години и съм внесъл в НОИ още няколко хиляди за съответното осигуряване.
По всичко личи, че всички разпореждания са не в полза на пенсиониращите се, а в полза на НОИ и държавата. Ако "мине номерът", да се потрошат още пари и се осигури доход на други професии, човек да тръгне по съдилища и да търси личната си правда, да съсипе нерви и по възможност да не дочака истинската си пенсия...
И така допълнителното текстче от Закона за бюджета на ДОО за 2012 г. (ДВ, бр. 100 от 20.12.2011 г.) гласи: "Пенсиите се отпускат от датата на придобиване на правото, ако заявлението с необходимите документи е подадено в шестмесечен срок от тази дата. Ако документите са подадени след изтичане на 6-месечния срок от придобиване на правото, пенсиите се отпускат от датата на подаването им."
И всичко е точно. Датата на придобиването на правото е 13 юни 2012 г. Датата на подаването на документите е 4 септември - няма и три месеца между тях. Но изведнъж далновидното разпореждане променя и други текстове. Излиза, че понеже съм навършил годините за пенсия през 2009 г., вече нямам право да се ползвам от новата дата за придобиване на правото за пенсия!? Жалбата ми се явява неоснователна. Моите уважения, господа юристи от НОИ, но тогава ми върнете и осигуряванията, които съм предоставил на НОИ между 6 март 2009 г. и 13 юни 2012 г. Те ще се окажат много повече от парите, които НОИ ми дължи като пенсия от 13 юни до 4 септември 2012 г.!
Понеже не вярвам и на Административния съд София-град, няма да обжалвам по реда на член 118 от КСО в 14-дневен срок и ще опростя и на НОИ, и на г-н Дянков тези почти 2000 лв., с които ме ощетяват... Оставям ги в полза на техния Ноев ковчег, а за своя ще потърся приятели, при които тези разпореждания са много по-хуманни, по-справедливи и основателни... Защото "нема такава държава" не е песен, а химн на безчовечието, на глупостта, на бездарието, на алчността на управляващите да направят наистина живота колкото се може по-мизерен, по-неосигурен, по-безработен, по-беден и почти на последно място в европейското семейство, особено откакто с него разполагат ГЕРБ и шепа мутреещи се министри, директори, депутати, кметове и т.н.
А ако "посмеят да вдигнат от първи април" пенсиите, ще има и продължение на темата за грижата в името на човека. Някога под сурдинка назовавахме името на човека. Сега всички го знаем, всички го сочим с пръст, и пак резултатът е същият. "Конграчуюлеъшънс"!
-------------
Изповедта е на един пенсионер след 45 години 10 месеца и 6 дни трудов стаж без тригодишната му войнска служба от 1964 до 1967 г.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ