18 Април 2024четвъртък17:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Газови съновидения

/ брой: 16

автор:Валентин Георгиев

visibility 1528

Предизборната веселба в държавата продължава да набира скорост. След като Дянков за сетен път облъчи ошашавената аудитория с антикризисни опиати, сравнявайки ни с Швеция и Германия, щафетата поде и колегата му Делян Добрев. Надянал розови очила с бая силен диоптър, икономическият министър бе споходен от газови съновидения. Според него до 5 години България щяла да задоволява напълно (!) нуждите си от природен газ от находища на територията на страната. Това щяло да доведе до трайно поевтиняване на синьото гориво - с минимум 35 процента.
Скромните дадености обаче говорят друго - през 2012 г. местните газови находища са покрили едва около 13 на сто от общата консумация. Да рече човек, че в Добревите прогнози има някаква логика и последователност заради вдигане на добива. Но не би. На министъра могат да завидят и най-добрите асове на тангото. Защото, забележете, през 2014 г., по думите му, ще покриваме една шеста от нуждите си от природен газ, а само преди три месеца очакванията му бяха за... 25-30 на сто през настоящата година.
Забележително! След всичко казано, като нищо можем да очакваме да обяви и следваща стъпка - да започнем износ на гориво за Русия. Може и с отстъпки.
Бутафорните му изявления обаче не спират дотук, а преминават в обикновена спекулация. В отчета за приходите от концесии за миналата година Добрев съзря постъпления от цели 186 млн. лв. Година по-рано те са били 62 млн. лв., а през 2010 г. - само 40 млн. лв. Факт е обаче, че над от половината от въпросния ръст за 2012 г. се дължи на внесения от консорциума между "Тотал", ОМВ и "Репсол" бонус от 96 млн. лв. за даденото му разрешително да проучва за нефт и газ в терена "Хан Аспарух" в Черно море. Което означава, че това не е концесионна такса вследствие на добив и производство, а еднократна вноска за започване на дейност.
Колкото до пророкуваната от Добрев цена за след 5 години - знахарите ряпа да ядат. Светлото бъдеще иде с 35% по-евтин газ, а до 50 години той може и да е безплатен! Ако ГЕРБ още е на власт. Факт е, че от есента на 2010 г. английската компания "Мелроуз рисорсиз" добива газ в българските черноморски находища "Каварна" и "Калиакра". Да е поевтиняло горивото оттогава досега в резултат на добив от български находища? Не, и няма да се случи. Единствените намаления през този период бяха в цената на руския газ - с 11% от април м.г. и с 20% от 1 януари тази година, които се дължат на направените отстъпки от руснаците заради строителството на газопровода "Южен поток".
Азбучна истина е, че цените на нефта и природният газ са зависими от международната конюнктура, географското положение, от възможността за диверсификация, от договорите за фиксирани доставки, не на последно място и от политиката на играчите на газовия пазар. Защото те, за разлика от нас, търсят... по-висока цена.
Преди избори обаче всичко изглежда е позволено. Само дето българинът от толкоз много поевтиняване получи тройно по-висока януарска сметка за парното. И ще си потърси справедливо приспадане чрез вота през юли.

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 271

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 254

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ