28 Март 2024четвъртък14:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Кукерите от Крупник с първо място на карнавала "Старчевата"

/ брой: 17

автор:Николая Иванова

visibility 1011

Кукерската група от село Крупник, община Симитли, грабна първото място. Групата бе представена от 210 кукери и старци. За втори път кукерската група от Крупник печели първото място за цялостно представяне на международния кукерски карнавал в Разлог. Второто място си поделиха кукерската група от село Елешница, община Разлог, и кукерската група към НЧ "Зора-1948 г." с. Ябълково, община Кюстендил. Трето място бе присъдено на младежка група за маскарадни игри при Младежкия дом "Георги Братанов", Ямбол, и на Кукерския състав към НЧ "Георги Бенковски-1928", с. Осетеново, община Павел баня. Награда за сурвакарска група взеха участниците от с. Богданов дол.
1800 ентусиасти събра петото юбилейно издание на международния кукерски карнавал "Старчевата" в Разлог. Сборната група на домакините надхвърли 500 души и показа, че Разлог е лицето на кукерската традиция. Кукерски костюми, народни носии, ръчно изработени маски, съхранени традиции показаха участниците в карнавала. Както винаги, международният кукерски карнавал започна с парад с участието на официалната делегация на Федерацията на европейските карнавални градове и бе открит от кмета на община Разлог инж. Красимир Герчев. Официален гост бе Александър Цицимов - секретар на Федерацията на европейските карнавални градове. Международният карнавал "Старчевата" в Разлог има състезателен характер и 5-членно жури определи при кои участници да отидат наградите. Приз за сурвакарска група взеха участниците от с. Богданов дол. Наградата за най-добре представена традиция спечели кукерска група при НЧ "Просвета 1928", с. Чарган, община Тунджа. Групата показа обичая "кукери". Журито единодушно определи наградата за приемственост на традицията да вземат двете кукерски групи от Петрич. Танцов състав и станичарска група при НЧ "Дълбошница - 2011" - Петрич, представи в Разлог русалийски танц. Индивидуална награда получи Димитър Бистрин от Банско за най-добре представена традиция. Еленка Мицина от Елешница взе награда за най-малък участник. Изключително атрактивни бяха трите карнавални групи - гости от Струмица, Македония.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 176

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 199

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ