29 Март 2024петък03:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Виктор Атанасов:

Ще търсим защита за науката и в Брюксел

Очаквам проверката на фонда в МОМН да изобличи далаверите, казва преподавателят от СУ, организатор на протестите срещу източването на парите за изследвания

/ брой: 19

автор:Велиана Христова

visibility 3782

Виктор Атанасов е роден в София, на 31 години е. Завършил е физика на бакалавърско и магистърско ниво в Софийския университет. Защитил е дисертация за степен "доктор" през 2009 г. във Франция, има постдокторска специализация в Португалия. От две години е асистент в СУ по физика на кондензираната материя (изучаване на свойствата на материалите). 

Цитат:
"Вместо мерки има полицейщина и преследване на съпротивляващите се"


- Скандалите около драстичните нарушения в последния конкурс във фонд "Научни изследвания" позаглъхнаха. Нищо не се случи и май че това бе целта. Очаквате ли нещо да стане след 25 януари, когато премиерът обеща да има резултати от проверката на конкурса от инспектората на МС?
- Очаквам да се случи нещо. От два независими канала разбрах, че проверката на инспектората е приключила и материалите са предадени на прокуратурата. Провряваната бумащина не е малко - ако си спомняте изслушването на министъра в парламента, това са тон и двеста килограма документация, 1600 страници е само описанието на документите, които са иззети от фонда.
- Трябвало ли е да се гледат тонове, при положение че основите неща са ясни - фирми без научен потенциал и приятелски кръгове около шефовете на фонда и министъра, на които са дадени парите за наука?
- Точно така. Има фирми и кръгове, има нарушаване на европейския регламент 800. Вече са информирани и Барозу, и съветничката г-жа Ан Глоувър от Еврокомисията. Канят ни и на среща в Брюксел, ето поканата. Така че се надявам инспекторатът на МС да излезе с някакъв доклад, който е действително заклеймяващ. Защото вариантите за реакция са много лоши. Да получим санкции от ЕС е единият вариант, другият е - ако това остане ненаказано, ударът по реномето на България ще е ужасяващ.
- След изслушването на министъра, което беше последна брънка от събитията около фонда, се оказа, че всъщност нищо от исканията ви не е удовлетворено.
- Има нещо много страшно - министър Игнатов узакони беззаконието. Той е човекът, който окончателно подписва договора със "спечелилите" проектни предложения. Така че, когато инспекторатът обяви, че има нарушения, следва да се изземат раздадените неправомерно средства. Ако това не се случи, фактически нашите искания не са удовлетворени.
- Т.е. вие допускате, че може частично да се анулира конкурсът - за онези проекти, при които има нарушения?
- Това е достойното поведение, това е единственият достоен ход в тази ситуация.
- Във форумите имаше стотици мнения на учени за фонда, нито едно не беше положително. Напротив, бяха остро критични. Но в момента всички мълчат, защо?
- В едно друго интервю наскоро говорих за полицейщината. Тя в момента продължава да се случва. Има заповед на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров, ето я тук, в която той нарежда преди участието си в срещи с различни държавни институции и ведомства всички служители и академици, които ще се срещат, да получат одобрение от председателя на БАН и неговите заместници. А при изслушването на министъра в НС циркулираше едно листче от МОМН със списък на всички проекти от предишни конкурсни сесии, които в момента се проверяват. Всички те с изключение на един са на Софийския университет. Това е удар по съпротивата.
- Защото протестът тръгна от Алма матер?
- Да. Имам колеги, които са зарити с бумащина в момента. Имам експерименти да правя, но тези хора не могат да отделят половин час да проведем един експеримент. И нещо още по-притеснително - те писмено бяха уведомени, че трябва да предадат документите до 16 февруари, обаче миналата седмица са получили телефонно обаждане, че срокът е променен и е 16 януари, т.е. със задна дата. И в момента подготовката на тази документация става просто инфарктна. Това е част от полицейщината.
- В момента МОМН раздава ли по същия таен начин, без рецензии и прочее, нови 2 млн. лв., които министър Игнатов каза, че е заделил за неспечилили проекти след преглед на възраженията? 
- Това е голям въпрос и за нас. Ако се върнем назад в историята, на 19 декември се срещнаха трима представители - уж на протестиращите учени, които се договаряха с министъра и с Бойко Борисов. До 21 декември, когато проверката на инспектората е влязла във фонда, всичко, което е било раздадено - 14,8 млн. лв., е раздадено, но от тази дата има споразумение да не се подписват никакви финансови документи заради проверката. И ако са дадени тези 2 милиона, то е било между 19 и 21 декември. Би било интересно да се разбере.
- Вие лично досега имали ли сте проект във фонда?
- Не, за пръв път кандидатствах. Не съм взимал никакви пари от фонда.
- Но проектът ви е отхвърлен административно и управителят Христо Петров каза, че са отстранили предварително учени, които не са се отчели добре за предишни проекти.
- Това няма отношение към мен.
- Каква е причината тогава да ви елиминират предварително?
- На 11 декември подадох завление, че искам да си видя рецензията. Чак сега в неделя, на 20 януари, получих имейл - знам, че в неделя не работят и е интересно кой в този ден е изпратил съобщение до мен от фонда. В това съобщение са дадени аргументите, с които е отхвърлен моят проект. Първият е, че средствата не били разпределени в съотношение 70:30 за първата и втората година. Но това разпределение не е императивно изискване за кандидатстване във фонда, това е съотношение за парите, които фондът превежда, чак след като се стигне до споразумение и договор. Т.е. това е нонсенс. Другият аргумент е, че сме били получавали финансиране по същия проект по други линии. Което изобщо не е вярно. Нямаме финансиране от никое друго място.
- Проектът ви е за изследване на графен. Какво е графен, имаше съобщение по световните агенции, че това вещество е много перспективно дори за лечение на рака.
- Всеки е виждал молив, моливът пише с графита си. Графитът е въглероден кристал, който е образуван от въглеродни равнини. Една-единствена равнина от този графит представлява графен. Когато е отделена от обемния материал, тя има уникални свойства сама по себе си. Това вещество е дебело един-единствен атомен слой, това е първият материал с дебелина атом - една трета от нанометъра, получен от човека. Това е  уникален материал с уникални свойства. Неслучайно за него се даде Нобелова награда. Та този проект е "отхвърлен административно". Лошото е, че ние пак не сме в синхрон със света. В момента има европейска инициатива за 1 милиард евро за изследване върху графена, който има огромно индустриално приложение. Ние не сме и там.
- Не може ли да кандидатствате сам в тази инициатива?
- Тук стигаме до авторитета. В България все още не се осъзнава, че това е важно. Авторитетът на българските научноизследователски институции в чужбина е нулев. Защото, за да участваш в такива инициативи, трябва да имаш солидна съвременна материална научноизследователска база. Как да я добием, при положение че имаме такива пречки. Аз индивидуално работя с хора, които са специалисти в графена, имам статии в международни списания, но България не е подизпълнител в такива инициативи. Христо Петров да каже как ще вървим нататък.
 - В последните три години научните публикации и проектите с адрес България са намалели с 30%. Вероятно не само мизерното финансиране е причина?
- Не само ниското финансиране. Корупцията. Начинът, по който се разпределят средствата. Важно е до кой проект стигат тези пари и защо. Това искаме да знаем - защо тези проекти са спечелили и защо те са получили парите. Много притеснително е, че това е пример какво ще последва с бъдещата оперативна програма за наука и образование. В момента има обявен транш по оперативна програма "Конкурентоспособност" за около 20 млн. лв. - за оборудване за приложни изследвания.
- Това е към икономическото министерство.
- Да. Обаче имаме една заповед от зам.-ректора на СУ г-н Панков. За да участва която и да е научноизследователска или образователна институция в този конкурс, трябва да осигури съфинансиране в размер на 15%. Факултет може да кандидатства с проект за 4 млн. лв., значи съфинансирането на един милион е 150 000 лв., които самата институция трябва да осигури. Последното изречение в тази заповед, вижте какво казва: парите са от бюджета на факултета, като "това важи само за факултети с положителен преходен остатък в бюджета от предходната година". Такива факултети в рамките на Софийския университет, ако не се лъжа, са само три. Понеже бюджетът на факултетите се формира на базата на броя студенти, умножен по един коефициент, който определя спецификата на науката. За съжаление в момента този коефициент за химията и физиката - и това е още едно от ужасяващите неща в България - се финансира по-малко, отколкото за един студент в спортната академия. Разбирате ли, физиката се финансира на калпак по-ниско, отколкото на студент в спорта. Така че ние няма как да имаме положителен баланс.
- Но така излиза, че само факултетите по право или икономика, където има наплив от студенти, могат да кандидатстват за апаратура за експерименти? 
- Какви експерименти при тях? Факултетите, които са заинтересовани от това оборудване, са научноизследователските факултети - физика, химия, които формират 70% от науката в университета и 15% от науката в България. Те обаче са ограничени и не могат да кандидатстват. Не мога да разбера дали и тази заповед е удар по съпротивата, но на такова ми прилича. Представете си сега бъдещата оперативна програма за наука и образование...
- В нея наука почти няма, има само купуване на апаратура.
- Да, само това е. А това, което става сега, е упражнение за бъдещето. Аз очаквам абсолютно същите действия. Т.е. нашите ръце ще бъдат вързани и ние няма да можем да се възползваме от европрограмите, да усъвременим оборудването си. А то е наистина доста архаично.
- Оттук нататък - ако и след проверката нищо не се случи?
- Ами, отсега нататък - в Брюксел. Ще се срещнем със съветник Ан Глоувър. Хората в Европа следят с особена тревога всичко това, което се случва с науката в България. А на 4 март имаме дело във ВАС срещу назначението на Рангел Гюров за шеф на Изпълнителния съвет на фонда. То е незаконно, както знаете. Надяваме се, че ако го спечелим, ще се окажат юридически несъстоятелни всички решения на фонда, включително настоящият конкурс, срещу който се борим. Ако няма, разбира се, последствия преди това от проверката на инспектората. Много силно се надявам да има такива. Иначе се превърнах в медийна звезда и това ми е отвратително. Аз имам други задачи. Моята задача е да създавам хора, които са съвременни и конкурентоспособни. Над 50% от ползвателите на нашата лаборатория по технология на материалите са студенти. А за да ги създавам такива, аз също трябва да съм съвременен и конкурентоспособен, трябва да работя наука. А в последните три месеца каква наука при тези събития! Средната възраст на хабилитираните преподаватели е 61 години, след 4 години ще се пенсионират половината. Същото го има и в Европа, там ще се освободят доста преподавателски бройки в един момент. И хората в България, които са конкурентоспособни, ще отидат в чужбина - както лекарите в момента правят. Кой ще обучава децата ни тук? Говорим сега за ядрена енергетика. Аз обучавам студенти в специалността ядрена техника и енергетика. Те са много малко на брой - годишно са 4-5 човека. Качеството на тези хора не е особено високо. Винаги съм си задавал въпроса - дори и да я построим тази централа, кой ще работи в нея? Българското образование няма да може да изпълни елементарни икономически изисквания на съвремието. Дотам стигнахме.   
- Ако продължим и по тези теми, ще трябва фолио на две страници да направим.
- Не е нужно фолио да правим. Нужно е държавата да започне да функционира. Нашата задача не е да правим двустранични интервюта. Нашата задача е да накараме институциите да се събудят и да спазват някакви законови, морални, научни и ако щете - естетични, правила за работа и общуване.
      

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ