28 Март 2024четвъртък17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Юрий Исаков:

Русия залага на високите технологии

Няма да приемем демокрация, създадена за експорт, казва руският посланик в България

/ брой: 21

автор:Светла Василева

visibility 2139

Посланикът на Русия в България Юрий Исаков се срещна в четвъртък с българи, завършили през годините руски университети и други висши училища в СССР, Русия и страните от ОНД. Срещата се провежда всяка година традиционно по инициатива на Дружеството "Найден Геров" - в навечерието на Татянин ден, Ден на студента в Русия.   
Посланик Исаков постави акцент върху днешните процеси, протичащи в Русия, върху актуалните страни на отношенията с България, а отговори и на въпроси от залата. Изминалата 2012 г. за Русия бе богата на събития, състояха се президентските избори, Владимир Путин встъпи за втори път на този пост. Публикуваме основни моменти от изказването на посланик Исаков и неговите отговори на въпроси.     

Русия след 2012 г.

"Вероятно сте обърнали внимание, че буквално няколко часа след иногурацията Владимир Путин издаде указ за дългосрочната икономическа политика на Руската федерация. Това е сериозен стратегически документ, даващ представа за посоката, в която нашата страна ще върви, при това в сложни условия - и вътрешни, и външни. Ще акцентирам върху няколко позиции от този документ от 7 май 2012 г.
Вероятно най-важната многостранна задача е създаването към 2020 г. на 25 милиона високотехнологични работни места. Зад тази проста формула се крие целта за всеобща модернизация на руската икономика, за загърбване на преимуществено суровинния модел на развитие за сметка на високотехнологичното производство. Плановете в този аспект са много, а вече има и действия в тази посока - в областта на биотехнологиите, нанотехнологиите. Вие сте чували вероятно за проекта за технопарка, генератор на идеи - Сколково. Това е само щрих от вектора на развитие, по който ще върви икономиката ни.
Освен тези 25 милиона високотехнологични работни места, което само по себе си е задача, чието решение ще се превърне в локомотив на подема на цялата икономика и на целия ни живот, съществено място има увеличаването на инвестициите. Това е предизвикателство не само за Русия, а и за България. Съгласно стратегическия план към 2015 г. обемът им трябва да достигне 25% от руския БВП, което е абсолютен прецедент в най-новата история.
След публикуването на този стратегически документ последваха стъпки в различни посоки и не мога да не припомня посланието на Путин към Федералното събрание на Русия на 14 декември 2012 г. В него наред с трасиращите цели фигурираха и много конкретни проблеми. Преди всичко вниманието беше фокусирано върху демографията. ХХ век се оказа особено жесток за Русия и руския народ, който преживя две световни войни, гражданска война - и това се отрази негативно на демографската обстановка в страната. Путин го определи като демографска криза и дори катастрофа. Как да се справим с това?     
Сега Русия приема пакет от мерки. Широк е диапазонът на формите за социално подпомагане на населението, например подкрепа за майките при раждане на дете, създаване на благоприятни условия за пенсионерите като безплатно пътуване с обществения транспорт, надбавки към пенсиите, които нарастват с изпреварващи темпове в сравнение с инфлацията. Вървят цели държавни програми за подкрепа. Разбира се, не всичко все още се получава, но първите резултати вече са налице. Най-радостната новина, каквато не бяхме чували отдавна - за първите 10 месеца на миналата година в Русия

населението нараства с 200 000 човека

Предстои обаче още много да се прави. На първо място е ресурсната икономика, за която се говори в контекста, че не бива да продължава тази линия. Според мен не трябва да се подхожда праволинейно, не може да загърбваме богатство, дадено ни от Бога. Недрата на земята ни преливат и ние не можем да не ги използваме. Въпросът е в друго - доколко ефективно го правим и какво заедно с това създаваме паралелно, какви високотехнологични, конкурентоспособни производства. Ето това ние решаваме сега.
Безусловно един от проблемите е корупцията. Преломът в борбата с корупцията, не дори тоталното й премахване, е благородна задача, но едва ли достижима в обозримо бъдеще, доколкото тя съществува във всяко общество и във всяка държава. Въпросът е в пропорцията и мащабите й.
Няколко думи за политическия климат в страната. Демокрацията, при това демокрацията, базираща се на универсално приети принципи, е основа на политическото ни развитие. В същото време ние няма да приемем демокрация, създадена за експорт, която ни се внушава свято да съблюдаваме, игнорирайки собствената си история и традиции. Ние също имаме много постижения,

всеки народ има свой манталитет, традиции

и е неприемливо да бъде вкарван в някаква формална рамка на демократична формула, изработена в Брюксел или във Вашингтон. Некоректно е и неуважително. Демокрацията като основа за нашето развитие е безусловна.
Няколко щриха за нашите вътрешни работи. Заплатите ни през последните години нарастват с темпове, изпреварващи инфлацията. За съжаление минималната заплата е от порядъка на 5300 рубли (265 лв.), докато в същото време минималната издръжка на живота е 6200 рубли. Както разбирате - ножица има. В този смисъл ние изоставаме от България. Но пък пенсията у нас е над 10 000 рубли, а тук е по-малко от 6000, т.е.

в България пенсията е почти два пъти по-ниска

Искам да кажа, че има над какво да работим. И в Русия, и в България. Но главното е, че тази динамика на повишаване благосъстоянието на народа, особено на уязвимите слоеве от населението, е една от ключовите характеристики на вътрешно политическото ни развитие.
Що се отнася до външната политика, миналата година беше бурна. Случиха се събития, които е трудно да подведем под някаква еднозначна оценка, но по-скоро ситуацията е може би по-близка до негативната, защото тече трансформация, изместване на центровете на силите. Има взривове на негативна енергия, като например в Близкия изток, водещи до огромни човешки жертви. Тук е много важно да се намери мъжество, политическа зрялост и мъдрост, за да се погледне на веригата от събития от гледна точка на това до какво могат да доведат тези явления, които в никакъв случай не са еднозначни. Тече поляризация вътре в ислямския свят. И това е още една мина с отложен взрив, която може да избухне всеки момент. Тенденцията за излизане на повърхността на сили, близки по дух и по терористична насоченост на "Ал Кайда", не може да не ни държи нащрек.
В тези условия руската външна политика съхрани и съхранява устоите си, опорните си принципи - преди всичко прагматизъм, откритост, конструктивизъм, стремеж да работи с всеки партньор на планетата, стига да имаме взаимен интерес, твърдо отстояване на националните ни интереси, но при това без конфронтация. Това е политическото ни кредо, което е било и си остава. Задача на задачите е осигуряване чрез външнополитически средства  вътрешнополитическите процеси, които биха съдействали за развитието на страната ни и превръщането й в благополучна и процъфтяваща държава. С една дума - външната ни политика обслужва вътрешнополитическите ни цели, основните от които са мир и благоденствие на нашия народ.
Приоритети. Те не се промениха през миналата година. Основната ни зона на повишено внимание е пространството на ОНД, интеграционните процеси, които се случват в него, това са Митническият съюз - Русия, Белорусия и Казахстан, Евразийският икономически съюз. Като втори приоритет трябва да отбележа многоплановото сътрудничество с ЕС. Това безусловно е най-важният ни партньор. На редовните ни срещи решаваме много проблеми, но остават още и нерешени. Такъв е сега проблемът с безвизовото пътуване на нашите граждани. Ние твърдо заявяваме и днес, че няма никакви технически и организационни пречки за решаването му. Има дефицит на политическа воля. Не от наша страна.
Със САЩ тече процес на, както е модерно да се казва - презареждане. Веднага правя уточнение, че то беше нужно на американската страна. Но, както разбирате, презареждането не може да трае вечно. Ако говорим принципно, ние сме за всестранното развитие на отношенията ни със САЩ, за взаимоуважителен диалог, който отчита интересите на всяка страна, без налагане. Нашите намерения са да развиваме сътрудничеството си със САЩ, особено по линията на инвестициите, икономиката, технологиите. Тук нашите връзки непростимо изостават от обема на тези, които имаме с Европа и Китай.
Няколко думи за нашите двустранни отношения. Миналата година изобилстваше от сериозни събития. Преди всичко априлското посещение на нашия патриарх Кирил в България. Интересно и полезно беше посещението на говорителя на горната камара на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. Имаше посещения на много министри. Многообразен беше и културният обмен. В Москва, Петербург и в няколко други градове се проведоха Дни на българската култура, които имаха огромен успех."

Въпроси:

- Как оценявате изнесените факти за АЕЦ "Белене", каква е истината и как това влияе на българо-руските отношения?
- Аз не разбирам за какви факти говорите. Темата "Белене" се коментира няколко години, а що се отнася до последните месеци - има цяла камара информация, не разбирам за какви факти говорите. Що се отнася до отражението върху отношенията ни - така както всеки голям проект, реализирането му, ако се случи, безусловно ще добави нови цветове и нова мощ. Какво ще се случи - не искам да гадая. Всичко е във волята на българския народ и на българското правителство. Решението е на българската страна. В случай на реализация - безусловен позитив, в случай на нереализация - ще го преживеем, не се съмнявайте в това.
- Какви държавни средства ще се отделят за образование и наука?
- Точни цифри сега не мога да кажа. Знам обаче, че това е един от приоритетите ни. У нас сега текат сложни процеси, свързани с реформирането на висшите училища. Още не са установени окончателно нещата около единния държавен изпит. Цялата ни образователна система преживява период на настройка. Що се отнася до финансирането, то върви за науката приоритетно.
- Ще потвърдите ли информацията, че Путин ще бъде в София на 3 март?
- Нямам такива сведения.
- Не се ли обсъжда въпросът Русия да въведе едностранно безвизов режим за българи, защото ми се струва, че от това ще спечелят не неприятелите, а приятелите на Русия?
- Русия е готова още днес, не утре, не вдругиден, а днес да отиде толкова далеч в облекчаването на визовия режим, колкото и ЕС. Хипотетично има всякакви решения, но реалистично гледайки, трябва да се осланяме на принципа на взаимността, в т.ч. и по отношение на визите.
Въпрос на ДУМА:
В самото начало на изказването си вие казахте, че Русия се съсредоточава върху създаването на 25 милиона високотехнологични работни места. Как смятате да постигнете това?
- На пръв поглед това е проста задача, но погледнем ли я през призмата на въпроса "как", тогава възниква цяла икономическа програма. Как? Това е превъоръжаване на цялата ни промишленост и поставянето й на съвременни високотехнологични релси. Ето малък пример. Вие знаете, че металургичната промишленост в Русия от години е достатъчно развита. Когато обаче се смени системата, за едно десетилетие, а преди това в годините на перестройката и по-преди това в годините на застоя - тя се оказа в крайна сметка в плачевно състояние. Когато икономическата ситуация в страната се подобри, ред наши металургични производства, започвайки с Магнитогорския завод, Северсталь, Липецкия - все флагмани на металургията, се превърнаха в, както казват англичаните, states of the Art (шедьоври, произведения на изкуството). Там се появиха производства, на които дори в Европа няма аналози. На самия връх на технологичното острие. Ето за това говорех. Превъоръжаването на отраслите ни, без да ги делим, защото те се взаимосвързани - фармацевтика, биотехнологии. За космонавтиката и военнопромишления комплекс нещата стоят малко по-иначе, но въпреки това и там предстоят сериозни промени и процеси на модернизация. Навсякъде се случва това, което ние наричаме

локална руска промишлена революция

Ние планираме пробиви, излизане напред в някои флангове и направления, но за начало е необходимо за възстановим солидните си сериозни позиции на нивото на съвременната промишленост. Що се отнася до пробивите, те именно и ще създават високотехнологичните работни места. Опирайки се на високотехнологичните отрасли, скоро осъществи първия си полет от Комсомолск на Амур до Подмосковието наш изтребител от пето поколение. Ако аз правилно разбирам, самото създаване на подобна машина предполага технологична верига и верига от производства. Т.е. става дума действително за тотална модернизация на страната, по пътя на която ще се създават такива места.
- Сега се опитват да унищожат нашата дружба, между Русия и България. Какво да правим?
- Не споделям песимизма ви. Аз бих казал, че днес българо-руската дружба не угасва, а еволюира. И на мен ми е тъжно, като гледам, че младото поколение не говори руски. Но ние не бива да се фокусираме върху това, а да търсим начини, каквото можем да поправим. Ето тук пред тази аудитория може би трябва да споделя, че макар и с огромни трудности ни се удаде да придвижим процеса на внедряване в българските ВУЗ на наши съвместни руско-български магистърски програми, като първа крачка към създаването на съвместни образователни факултети, на базата на няколко български висши училища като Висшето транспортно училище "Каблешков" и УниБИТ. Това е многообещаващо начало. Особено от гледна точка на подготовката на специалисти по тези специалности, по които вашите ВУЗ-ове не подготвят специалисти. Ще ползвате наши преподаватели и наша методика. Става дума за специалисти по тръбопроводен транспорт, също и атомна енергетика. Това ще е един от факторите за укрепване на нашата дружба.

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ