19 Април 2024петък03:02 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Министерският съвет получи антинаграда заради закона за СРС

Заради нарушения при неприкосновеността на личния живот столичната "Топлофикация" също се сдоби с приза "Големия брат"

/ брой: 23

автор:Павлета Давидова

visibility 154

Прекомерното боравене със специални разузнавателни средства и липсата на законово ограничаване на злоупотребите със СРС донесоха на Министерския съвет вчера антинаградата "Големия брат". Призът се връчва от програма "Достъп до информация" и Интернет общество - България. МС оглави класацията за държавна институция, нарушавала най-грубо правото на неприкосновеност на личния живот през 2012 г.
Още две институции имат принос в нарушаването на човешки права в България във връзка с употребата на СРС, подчертаха организаторите. МС, Прокуратурата и Софийският градски съд попадат под общ негативен знаменател поради прекалената употреба и регламентацията на спецсредства. Адвокатът към ПДИ Александър Кашъмов припомни, че има 75 000 случая, в които властта е получила трафични данни за български граждани. Често това е ставало, без да са искани съдебни разрешения. От 13 600 разрешения за СРС през 2012 г. само 747 са влезли в съда, добави той. Организаторите припомниха, че през последните 2 г. в страната са използвани в пъти повече СРС, отколкото през 2001 и 2002 г., когато страната бе осъдена в Страсбург за прекомерна употреба на подобни средства.
Според журито бездействието на институциите натяга ботуша, мачкащ главата на българския народ, или затяга връзките на обувката, която натиска гражданите. Прокуратурата е използвала твърде много СРС, а спадът, който се отчита през 2012 г. спрямо 2011 г., се дължи на предложение от СГС за обединяване на няколко подхода на следене за исканията за разрешително пред съда. Наградата, присъдена единодушно на МС, бе връчена по повод Международния ден на защитата на личните данни.
Номинация получи СДВР за писмото си до метадоновите клиники в София да изпратят информация за наркозависимите си пациенти заради подозрение за кражби в аптеки. В списъка са и министър Симеон Дянков, който отказа информация за служителите си, получили бонуси, Столичната община за изискваните документи за правото на паркиране в центъра и др.
За нарушаване неприкосновеността на личния живот на гражданите бе отличена столичната "Топлофикация". Антинаградата бе присъдена за непропорционално и неравномерно обработване на лични данни на абонати. Проверка на Комисията за защита на личните данни е установила, че дружеството не поддържа регистър, който да е съобразен със закона. Освен това "Топлофикация" изисква непропорционално голям обем копия на документи, има и случаи, от които става ясно, че се събира твърде много информация, която лесно може да стане публична. ЕVN - България, онлайн магазин за шпионско оборудване "srs.bg", организаторите на играта "Стани милионер", партиите СДС и ДСБ, както и колекторските компании, събиращи вземания към различни фирми, също бяха номинирани за антинаградата.
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ