26 Април 2024петък04:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Истерия по британски

/ брой: 26

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1075

Разгорещеният дебат на Острова относно бъдещия "наплив" от български и румънски имигранти не само че не спира, ами се разгорещява с всеки ден, с всяко популистко изказване на британски политик и с всяка нова медийна хрумка. Един от английските вестници на интернет страницата си дори приема предложения от читатели за антиреклама на Великобритания. Вчера към противниците се присъедини и кметът на Лондон, който обяви, че подкрепя имиграцията, но на "талантливи хора". Очевидно британците са в паника, че през 2014-а бедните българи и румънци ще залеят Острова в търсене на по-добър живот, възползвайки се само от социалната система там. Скорошно проучване, което сочи, че повечето млади британци предпочитат да живеят на социални помощи, отколкото да работят, ме наведе на мисълта, че от Обединеното кралство се страхуват не толкова, че кадърните и амбициозни имигранти, търсещи реализация, ще им вземат работните места, а че ще се възползват от социалната им система. Разбира се, има и такива. Българо-ромското семейство, което си беше устроило бивак пред Уестминстърското абатство, говори достатъчно и за част от негативния имидж на България, ромските джебчийки от Румъния в лондонското метро - за имиджа на северната ни съседка. Според запознати обаче във Великобритания има трето поколение безработни. Те не тежат ли на британската икономика, чието състояние никак не е цветущо?
Ограничения на пазара на труда за хора от България и Румъния има и в Германия. Именно там стана прецедент, свързан с правото на имигрантите да получават здравни и социални помощи. Германски съд е дал разрешение на бременна българка без легално разрешително за работа да получава социални помощи. Това постановление може да преобърне плановете на правителството за ограничаване достъпа до социални помощи на хора от последно присъединили се страни в ЕС - България и Румъния.
В крайна сметка обаче смисълът на ЕС като единна общност е именно в мобилността, в свободния пазар - не само на стоки, но и на хора. И заканите на британските политици за въвеждане на ограничение и след 2014-а са в разрез с европейското право. Щом искаш да си в общността и да се възползваш от нейните предимства, трябва да спазваш и правилата й.
Дискриминация (предвид броя на пакистанци и индийци на Острова, срещу които обаче никой не води кампания), политически амбиции преди изборите или много шум за нищо е набиращата сила негативна кампания срещу "наплива" на български и румънски имигранти през 2014 г. на Острова? От всичко по малко може би...

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ