19 Април 2024петък12:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Транссексуалната дива, или пътят към славата на Дана Интернешънъл

Семейството на звездата се отнася с безкрайно разбиране към направената операция по смяна на пола

/ брой: 27

автор:Альона Нейкова

visibility 6674

Дана Интернешънъл е артистичен псевдоним на израелската певица Шарън Коен, родена като Ярон на днешния 2 февруари преди 41 години. Като момче израства в небогата фамилия в покрайнините на Тел Авив. Кръстен е на близък роднина, загинал при терористичен акт. Ярон е най-малкото дете в семейството, има сестра Лимор, по-голяма с 4 години, и брат Нимрод, роден 3 лета по-рано. Баща им работи като помощник-съдия, а майката е домакиня. От малък на Ярон му харесва да си играе с момичета на кукли. Може да се предположи, че първите признаци на неговата транссексуалност са налице още в детството на бъдещата звезда.

Започва да се занимава с музика на 8 години, на 10 вече пее в общинския хор, а на 14 за първи път взема участие в истински мюзикъл. След като получава средно образование, продължава обучението си във Висшето училище за изкуство "Ирони Алеф" в Тел Авив. Там се запознава с двама братя, които по-късно ще работят за звездата като танцьори.


Момчето в началото е добър ученик, обаче вътрешните противоречия, подгрявани от половото съзряване, му пречат да се наслаждава на юношеството си. Успехът на Ярон започва да пада, а популярността на младежа в нощните клубове расте с всеки изминал ден. Още на 16 години се изявява по заведенията, преоблечен в ярки женски тоалети и с екстравагантни перуки на главата. За негова радост, родителите му се отнасят към тези "странности" на детето си с разбиране.
В един от нощните клубове през 1988 г. Ярон се запознава с Офер Нисим, който организира ревю с мотото "Li La Lo" ("На мен, на нея, на него") и се затруднява с намирането на солист за програмата. Така се ражда артистичният псевдоним Дана и пародията на песента на Уитни Хюстън "My Name Is Not Susan", която се превръща в тотален хит. Следващото парче "Dana International" успява да мине границите на Израел и да пробие в американските чартове.
Ярон става не само изключително популярен, но и се опаричва. Решава да направи една от най-важните стъпки в живота си и през 1993 г. заминава за Англия, където се подлага на операция по смяна на пола. Родителите на звездата, както и  сестра му Лимор, с която те от малки споделят най-големите си тайни, доста леко приемат това известие.


Ярон сменя мъжкото си име на женско и става Шарон Коен, но продължава да излиза на сцената с разпознаваемия вече от публиката артистичен псевдоним Дана Интернешънъл. Така е кръстен и първият албум на звездата, който се превръща в златен - над 500 000 продажби.
Според самата Дана на трансформацията й от мъж в жена хората трябва да реагират като на маловажен детайл в нейната биография, като например на промяна на цвета на косата или на пластична операция на носа. "Преди всичко съм певица! Едва след това вървят другите неща - характерът, красотата и миналото", смята транссексуалната дива. При това тя изобщо не крие, че подкрепя различните, и неведнъж е участвала в акции на гейовете, включително и в организираните от тях паради.
Следващият албум на Дана Интернешънъл "Umpatampa" (1994) придобива платинен статус - над 1 млн. продадени копия. По същото време певицата става "Изпълнителка на годината" в Израел, а нелегалните записи на хитовете й се ползват с голям успех зад граница, особено в Египет. Дана опитва да се класира за "Евровизия 1995", но не успява на косъм - участието на звездата в предварителния конкурс в родината й носи II място. Певицата не се отчайва, а продължава здраво да работи и прави нов албум - "E.P.Tempa", където смесва диското с транс- и хаус музиката. Избрана е да представлява родината си на "Евровизия 1998" с парчето "Diva", написано от прочутия израелски поп и рок изпълнител, композитор и поет Цвика Пик. Със 174 точки Дана Интернешънъл печели песенния конкурс в Бирмингам, Великобритания.
След тази безапелационна победа певицата отново се трансформира, но този път в пълноценна международна суперзвезда. Непрекъснато я търсят за интервюта от Си Ен Ен, Би Би Си, Скай нюз, Ем Ти Ви и други престижни медии. А издаденият сингъл "Diva" мигновено се изкачва по върховете на хит-парадите в повечето европейски страни. 400 хил. копия от албума се разпродават по цял свят. Но договорът на новата обещаваща поп дива с гиганта "Сони" така и не се подписва - заради възникналите помежду им разногласия.
Дана Интернешънъл с големи планове за бъдещето си записва кавър на култовата "Woman In Love" на Барбра Стрейзънд. Песента обаче не успява да повтори съдбата на тоталния хит "Diva", който през 2005 г., на 50-ото юбилейно издание на "Евровизия" в Копенхаген (Дания), бе избран сред 14-те най-добри произведения, звучали в цялата история на музикалната надпревара. Уви, парчето не попада в Топ 5 на тогавашния конкурс, като получава едва 39 точки и заема предпоследното, 13-о място.
Преди това обаче албумът на Дана "Free" претърпява фиаско в Европа, след което звездата се завръща в родината си и започва да работи върху нови проекти. Излиза израелската версия на тавата, а като се връща от посещението в Япония, певицата пуска и вариант на японски. Сингълът "Love Boy" става един от най-популярните хитове, излъчвани по радиата през последните 10 години. Периодът 2006-2007 г. е наситен с турнета в САЩ. Интернешънъл пуска на пазара през лятото на 2007-а албума "Hakol ze Letova", в който една от композициите - "Seret Hodi", изпълнява заедно с известния певец Идон Янив. А през 2008 г. отново обръща поглед към "Евровизия", като написва песен за младия и перспективен музикант Боаз Мауда, който обаче не успява да повтори успеха на Дана и се класира на 9-о място. Самата звезда пак представя Израел на музикалния конкурс през 2011-а с парчето "Ding Dong", но не попада дори във финала.
"Най-добре хората се учат от собствените си грешки", убедена е Дана Интернешънъл. Навършвайки днес 41 години, дивата не е на абсолютния връх в кариерата си, но не се отчайва. Въпреки че, ако можеше да избира, би предпочела първо да мине през разочарованията в шоубизнеса, а след това да постигне страхотния успех като на "Евровизия 1998". В живота на най-известната транссексуална изпълнителка фактите са други. Тя обаче все още има време да провери къде е сбъркала и да реши какво трябва да направи. За да се появи отново на бленувания от звездите връх, обсипан с пари и слава.
Каквото и да се случи обаче Дана Интернешънъл ще остане завинаги в историята на музикалния шоубизнес с песента "Diva", която е своеобразен химн на свободата - във всичко! Изпя на нейната сцена собствената си история. И след това вече нямаше значение кой точно го направи - мъж или жена. Публиката разбра, че става дума за човешка смелост и сила. И й повярва...

Знаете ли, че...

- Дана пее на 6 езика - иврит, английски, арабски, испански, италиански и руски.
- Победата на изпълнителката на "Евровизия 1998" предизвика вълна от възмущение сред ортодоксалните евреи. Но още преди това се налага Дана Интернешънъл да бъде с постоянна охрана преди участието си на конкурса и да бъде ескортирана от полицаи. Песента "Diva" става причина за сериозни спорове между по-консервативните и по-отворените към живота. Певицата и до ден днешен е единствената транссексуална изпълнителка, спечелила "Евровизия".
- Руската поп звезда с български произход Филип Киркоров е стара дружка на Дана. Благодарение на изпълнителя израелската певица посещава Москва. След като показва на Шарон красотата на Русия, Киркоров превръща в тотален хит кавърверсията на песента "Diva", с която Дана печели "Евровизия". За да честити рождения ден на приятеля си, най-известната израелска транссексуалка пристига в Москва и участва в предаването "Нека говорят" по ОРТ.
- В детството си Ярон се влюбва в съученика си Даниел, който скоро след това загива в автомобилна катастрофа.
- Документален филм "Lady D", посветен на Дана Интернешънъл, е заснет през май 2000 г. Лентата не само се прожектира в кината на Израел, но и се излъчва по телевизията.
- Международен форум на транскултурата Dana-Fest се провежда в Санкт Петербург от 2008 г.
- Dana е известна американска марка, произвеждаща шасита за тирове.
- International също е бранд, който може да се види на някои модели тежкотоварни автомобили Navistar.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 62

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 70

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 65

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ