25 Април 2024четвъртък15:16 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Какво? Швейцария на Балканите ли?...

/ брой: 27

автор:Иво Атанасов

visibility 97

Патриотичният пътепис на Алеко Константинов за ждрелото на река Ерма и по-точно заглавието му "Какво? Швейцария ли?..." носталгично ни връща към самото начало на безкрайния български преход. Тогава искахме повече социализъм и това ни се обещаваше дори от онези, които с влизането си във властта запратиха държавата ни в джунглата на първобитния капитализъм. Копнеехме да станем и Швейцария на Балканите -  благоденстваща страна, в която политиците не само чуват гласа на народа, но и гражданите пряко участват в управлението чрез референдуми.
Четвърт век по-късно създаваме впечатление, че вече дори не знаем какво искаме. Това навярно е логичен резултат от краха на илюзиите. Същевременно, за да променим нещо, трябва да вземем съдбините си в собствените си ръце, а не да се осланяме на поредния месия. Ние обаче сме разочаровани и поради туй - пасивни. И омагьосаният кръг се затваря. Което със сигурност е от полза на управляващите, но не и на нас, самите. Години наред например търсихме разковничето в смяната на пропорционалните листи с мажоритарен вот. И когато най-сетне се даде възможност да избираме личности, отново гласувахме партийно. Мажоритарният елемент не проработи в нито един от всичките 31 избирателни района. Логично е да се запитаме дали сме били искрени в желанието си за мажоритарен вот, след като с гласуването си го компрометирахме.
Подобен въпрос можем да си зададем и по повод на току-що проведеното национално допитване. Вярно е, че то е сериозна крачка напред в сфера, в която нямаме традиции. Цялата ни история помни само три референдума: през 1922 г. за съдене на виновниците за националните катастрофи, през 1946 г. - република или монархия, и през 1971 г. за нова конституция. И трите са били организирани от властта и доведени с всички възможни ресурси до желания от нея резултат. Сегашният референдум беше първият, наложен отдолу-нагоре, с подписите на стотици хиляди граждани. Избирателите убедително подкрепиха бъдещето на ядрената ни енергетика. Активността обаче не бе достатъчна, за да стане положителният отговор на въпроса задължителен за управляващите. Стигна само, и то със съвсем мъничко над долната граница, темата да се върне за ново обсъждане в Народното събрание.
Сега някои злорадстват, че БСП е влязла в собствения си капан, определяйки в миналия парламент твърде висок праг за валидност. Истината е, че тя трудно намери съюзници за приемането на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Уж всички бяха за референдумите, но... да си ги правят в Швейцария. В последния момент броят на подписите, при които допитването да се провежда, без значение каква е волята на Народното събрание, скочи от 350 хиляди на половин милион. Най-невралгичният момент обаче беше при каква активност на избирателите референдумът да се смята за валиден. В Швейцария няма изискване за кворум и отделни ентусиасти от различни парламентарни групи искаха това да се въведе и у нас. Само че там няма и избирателни списъци, нито изборни комисии, нито пък ти искат документ за самоличност. На никого не му минава през ума да се възползва от това и примерно да гласува два пъти, нито да преправя резултатите. Демократичната традиция е толкова силна, а общият интерес до такава степен се поставя над личния, че дори на референдума за намаляване на работната седмица и увеличаване на платения годишен отпуск вотът на избирателите е бил "не".
У нас това сега е невъзможно. Не е нужно да гадаем, наясно сме, че на подобни въпроси бихме отговорили с "да". Знаем си и че онези избиратели, които се мотивират за гласуване с кюфтета и банкноти или под натиск, могат да изкривят всеки вот в полза на някой частен интерес. Ето защо нямаше как да не се определи праг на активност, под който резултатите от допитването да не са задължителни за властта. Друг, и то много важен, е въпросът, че той е прекалено висок. Идеята за плаващ критерий, при който референдумът е валиден, ако са гласували толкова избиратели, колкото на последните избори, е на Любен Дилов-син. Единствено около нея беше възможно да се съберат толкова депутатски гласове, че законът да мине. В противен случай и до ден днешен нямаше да може да се инициира референдум отдолу-нагоре.
Ниската активност обаче показа, че не сме били съвсем искрени и в настояването си управниците да ни питат и да се съобразяват с гласа ни. Участието ни в политиката не може да бъде заповядано, то трябва да е вътрешна мотивация. В противен случай превръщането на България в Швейцария на Балканите ще се окаже поредната измама на прехода, но не заради властимащите, а поради собствената ни пасивност.
   Други текстове от автора на: ivoatanasov.info
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 240

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 204

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 296

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 250

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ