20 Април 2024събота12:29 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Държавните дялове в ЕРП-та продадени в нарушение на стратегията

Ако проверката на прокуратурата установи злоупотреби, ще търсим лична отговорност, заяви Сотир Цацаров

/ брой: 38

автор:Наталия Гергова

visibility 2487

Държавните дялове в трите електроразпределителни дружества (ЕРП) са продадени в нарушение на стратегията за приватизацията им, която е приета от Народното събрание. За това алармира пред ДУМА Руси Статков, член на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той обясни, че стратегията е приета през август 2003 г. и се базира на две решения на Министерски съвет - от юни и юли същата година. Независимо от това, че след продажбата на мажоритарните дялове (по 67% от всяко ЕРП) дружествата са извадени от списъка на предприятията с 50% държавно участие, които са от национално значение, стратегията продължава да действа. В нея е записано и при какви условия могат да бъдат продадени остатъчните дялове на държавата. Едното от тях е да е осъществена либерализация на енергийния пазар съгласно изискванията на ЕС. Това условие не е изпълнено, заради което Европейската комисия ни заплаши на няколко пъти със санкции. Последната заплаха бе в края януари и стана повод за преждевременната оставка на тогавашния председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Друго важно условие, записано в т. 9.3 на стратегията е, че при продажба на остатъчните дялове на държавата в ЕРП цената на 1 акция не трябва да е по-ниска от цената на 1 акция от мажоритарния дял. ДУМА припомня, че във вторник лидерът на БСП Сергей Станишев изнесе факти, от които стана ясно, че при продажбата през 2004 г. на мажоритарния дял на едно от ЕРП-та на ЕВН цената на 1 акция е била 4600 лв., докато през 2011 г. остатъчните дялове са продадени на цена 1632 лв. за акция. Така само от продажбата на остатъчните дялове в ЕВН държавата е загубила поне 180 млн. лв., обяви Станишев.
Според Руси Статков правителството на ГЕРБ изцяло носи отговорност за нарушенията при продажбата на държавните дялове в ЕРП-та. Той обясни, че Народното събрание и Министерският съвет е трябвало да направят анализ на стратегията, тъй като тя е действаща. Парламентът е трябвало да се произнесе, че условията в стратегията са изпълнени, да се уреди записаното в т. 9.3 и тогава Министерският съвет да даде картбланш за продажбата.
ДУМА припомня, че след провала на приватизацията на ВМЗ-Сопот, оръжейницата първо бе извадена от списъка на предприятията с 50% държавно участие, които са от значение за националната сигурност и се приватизират с приета от парламента стратегия, а след това Народното събрание гласува и отмяна на стратегията.
Междувременно вчера стана ясно, че прокурори от Върховна административна прокуратура са влезли в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и са изискали документите от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) още в сряда.
Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) вчера във връзка с обявените проверки, за които ДУМА писа и които бяха предизвикани от общественото недоволство заради високите сметки за ток. Проверките ще са основно за това как са сформирани цените на електроенергията и как са сключвани и изпълнявани договорите по приватизацията на електроразпределителните дружества.
Вече са иззети всички договори за периода на проверката, който започва от момента на приватизацията на дадено ЕРП. Ако се установи безстопанственост или длъжностни престъпления, може да се стигне до търсене на лична отговорност, заяви главният прокурор. Първите резултати от проверките се очакват в началото на следващата седмица и ще бъдат оповестени от заместника на Цацаров - Камен Михов.
Главният прокурор допълни, че става въпрос за огромен по обем материал, който е свързан и с това какви задължения са имали ЕРП-тата в момента, в който са били приватизирани, и дали условията по договорите се изпълняват.
По повод внесените сигнали от Яне Янев срещу прокурорите Стойчо Ненков, Георги Тафров и Христо Граматиков, свързани със случай за износ на електроенергия в особено големи размери, Цацаров заяви, че в конкретния случай не могат да се намерят нарушения по отношение на действията на Стойчо Ненков.
"Що се отнася до другите двама прокурори, дали има нарушения на случайния принцип, каквито виждаме на пръв поглед, ще разберем. Ще разберем и дали те са се произнесли законосъобразно", посочи Цацаров. Когато проверката приключи, всички данни ще бъдат предоставени, на този етап нямаме данни, че някой от тях е вземал подкуп, имал е влияние или му е упражнено влияние, каза главният прокурор. 
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ