28 Март 2024четвъртък17:18 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

И в Македония се живее по-добре

/ брой: 39

автор:Дума

visibility 2147

Христо Казашки - кор. на ВВС - Лондон за България (1989-1993 г.)


Когато преди около месец чух по едно от българските национални радиа изказването на председателя на българския културен клуб в Скопие г-н Лазар Младенов, че в Македония "цари голяма сиромашия", неволно в съзнанието ми изплуваха спомените от преживяното ми заедно с група приятели от София и Пловдив гостуване от 2 до 5 ноември миналата 2012 г. в Скопие, Охрид и Струга.
В столицата Скопие ме разочарова мръсния, неугледен вид в албанската част на града. На следващия ден в Охрид вече впечатлението ми се промени: чист, приветлив град, с лъчезарни, сърдечни хора. Нормално бе в мен да заговори журналистическото ми любопитство. От дума на дума в един от представителните магазини на Охрид си позволих да попитам една от служителките, има ли в семейството си близък човек, който да е в пенсионна възраст и каква е минималната пенсия в Македония?
С усмивка госпожата (ако не греша Лиляна се казваше) сподели, че нейната майка е с минимална пенсия от 140 евро на месец. И веднага ми се завъртя съпоставката с българската минимална пенсия - 70 евро! Съотношение - 2:1 за съседите. И на изпроводяк допълни: "Е па, ние сме си едно. Лошо е, че и от вашите, и от нашите политици нищо не става!"
Любител съм на литературата и заедно с мои български приятели привечер на втория ден от пребиваването ни влязохме в една от най- представителните книжарници на Охрид в близост до красивото Охридско езеро. Когато разбра, че сме от България, книжарката Александра с топлота ни запозна с най-ценното като книжен фонд в книжарницата. Не се стърпях и я попитах, ако не е тайна, какво месечно възнаграждение получава?
- Няма никаква тайна, с подкупваща усмивка отговори Александра. Аз съм с осемнадесет години трудов стаж тук и месечната ми плата (възнаграждение) е 370 евро (740 лева).
И отново в мен се завъртя съпоставката с България. А тя отново беше в полза на нашите съседи - 370 евро за тях, срещу 80-200 евро (около 400 лв.) заплата за книжарка в България.
И се замислих - Македония не е член на ЕС, но явно хората живеят по-добре от България. Още една вметка в тази посока: литър бензин А-95 при нас е 2.60-2.70 лв. (1.35 евро) при съседите оттатък "Деве баир" е 2.20 лв. на литър (1.10 евро).
Шест години след влизането на България в ЕС България продължава да е най-бедната не само в Евросъюза, но и извън него.
Това не са мои думи, за да са лишени от съдържание, това са данни от проучване на " The Caton Up Index", което честно показва къде се намират най-бедните страни в Европа. Данните поставят България на опашката по четирите основни критерии на индекса - икономика, демокрация, качество на живот и добро заплащане. И като за финални думи в потвърждение на моята теза - България се представя най-зле в показателя "качество на живот", където по този показател е изпреварена дори от страни като Черна гора, Сърбия и Македония.
И може би тук му е мястото да се каже, че сегашното българско правителство трябва да постъпи по същия начин спрямо Република Македония, така както постави въпроса за членство на Сърбия в ЕС. Така ще засвидетелства не само на думи, но и на дело добросъседските си приоритети спрямо населението на съседната, суверенна държава - Република Македония.


 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ