26 Април 2024петък18:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Документ

Радикална промяна за демократична и социална България

Политическа рамка за участието на БСП в парламентарните избори през 2013 г., приета с решение на заседанието на 48-ия конгрес на БСП от 16 февруари 2013 г.

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 56

Нацията се топи. Днес половината български граждани живеят в бедност или в риск от бедност. Неравенството става още по-болезнено и несправедливо. Ширещата се престъпност прави хората все по-несигурни. Сивата икономика е най-големият отрасъл в българското стопанство. Корупция разяжда цялото общество.
Властта жестоко се подигра с всички претенции и очаквания за управлението на "Гражданите за Европейско Развитие на България". ГЕРБ се провали в извеждането на страната от икономическата криза, в овладяване на безработицата, в политиката на доходите, дори в най-силната си претенция - да въздаде справедливост и накаже организираната престъпност и корупцията. Не държавата "пречупи гръбнака" на организираната престъпност, а тя обсебва държавата.
Хората живеят под диктата на монополи и на държава, заграбена от шепа хора. Икономиката е изтощена. Социалната държава се демонтира.
България е част от бурно променящ се, нестабилен и несигурен свят. Настоящото управление, което действа под външен натиск - безотговорно и некомпетентно, увеличава рисковете пред гражданите и страната.


Отстраняването на ГЕРБ от властта е предпоставка да излезем от кризата и да насочим страната по пътя на дълбоки промени, които се очертават в Европа.
Ние, социалистите, сме призвани да помогнем:
- на избирателите да сменят това арогантно управление,
- на хората да си върнат държавата и
- на България да намери изход от кризата.
Ние искаме да променим властта, формирана в годините на прехода! Моделът на прехода и в икономическата, и в другите области е неуспешен. Огромното мнозинство от хората не приема неговите резултати. Това сега изисква промяна на политиката и на икономическия модел, а не самоцелни конституционни промени, отвличащи вниманието от най-острите социално-икономически проблеми. Необходима е правова държава с реално разделение на властта и граждански контрол върху нея; разделение между икономическа, информационна и политическа власт.
Нуждаем се от воля и сплотеност, за да извадим властта от задкулисието и диктата на парите. Те не са всеобщ измерител на правотата.

Ние, социалистите, сме за радикална лява политика!


При съвременните условия в света и Европа, за да отстраним язвите на прехода и да изведем България отново на пътя на развитието, е необходимо скъсване с неолиберализма. Това означава да не се абсолютизира ролята на пазара, да не се преувеличават възможностите на приватизацията и на финансите за сметка на другите икономически фактори и регулатори, отказ от политиката на крайни икономии и рязане на доходи.


Нуждаем се от политика на границата на възможното, в центъра на която са хората и техните жизнени проблеми. Това сега е радикалната лява политика за дълбоки промени в обществото и в държавата. Тази лява политика се характеризира с регулиране и контрол на пазара, включително на финансовите пазари, с преразпределение, с държавни инвестиции в икономиката, в образованието и науката, в здравеопазването, в иновации и култура. Нейната радикалност се състои в амбициозните цели - цялостна модернизация на икономиката и обществото, изкореняване на бедността и премахване на крайното неравенство, преодоляване на демографската криза и завръщане на значителна част от младите в България; в категоричното противопоставяне срещу социалната несправедливост, срещу унищожаването на природата и погазването на човешкото достойнство и права; в активността и решителността на прилаганите от държавата мерки. Тази политика се противопоставя едновременно на консерватизма и на екстремизма.
Радикалната лява политика изисква демократична, икономически и социално активна държава. Държава, отговорна пред гражданите и предсказуема в действията. Държава, която се ръководи от националните интереси и активно участва в процеса на формиране на политиката на ЕС. Ние сме за Европейски съюз от равноправни и сближаващи се по своето ниво държави, а не за Съюз "на две скорости".
В световен и европейски план левите политически сили са пред огромно изпитание - или ще наложат своя алтернатива за преодоляване на кризата, или ще загубят влияние и подкрепа.


Трябва да се справим с най-тежките проблеми - бедността, неравенството и корупцията.
Непосредствените ни цели са повишаване на заетостта, на доходите на бедните и средните слоеве, постигане на лична и социална сигурност и достоен живот за всеки.
За нас като български и европейски социалисти основното средство на тази политика е демократично организираната, икономически активната и социално отговорната държава.
   
България - демократична държава


Ние сме за народна политика и за истинско републиканско управление.
Конституцията - с прокламираните от нея права и уредба на властта, макар и приета в началото на политическите промени, не е преходна конституция. Докато не променим политиката, има опасност в основния закон да се търси оправдание за всички злини на прехода и зад фасадата на конституционни промени да се ограничи демокрацията.
За БСП "върховенството на правото", правата и свободите на гражданите са неотделими от демокрацията. Ние сме за равнопоставеност, включително между мъжете и жените. Ние заставаме срещу ограничаването и потискането на свободата на словото. Ние зачитаме етническото, религиозното и културното многообразие. В същото време заставаме срещу всякакви опити за разделяне на българската нация.
БСП възприема българската култура като духовна връзка, която запазва и възражда нацията. Поставяме я в европейски и световен контекст. Това означава, че активно ще стимулираме съхраняването не само на културно-историческото ни наследство, но така също и на съвременните постижения в литературата и изкуството. Държавно съдействие и държавна подкрепа за съвременни български културни проекти и автори; както и за участие на българската култура в значими международни прояви; за провеждане в България на стойностни културни събития. Полагаме усилия за запазване на читалищата и за развитие на тяхната дейност като духовни средища.


Българската политика за сигурност с възможностите и отговорностите, които дават членството в ЕС и НАТО, да гарантира националните интереси, да бъде предвидима и да решава, а не да задълбочава конфликти.

Народът да си върне държавата!

Това означава държавата да зависи от гражданите и да работи за тях.
Ние сме за действително представителен за обществото парламент. За отчетно правителство. За независима от икономически и политически давления съдебна власт.
Искаме върховенство на закона; стабилна държава; достъпна и навременна информация за държавните дела. Да осветим и да отнемем скритата власт на групи, които се опитват да налагат своите користни интереси за сметка на обществените. Важно е да намерим равновесие между изграждането на силна държава и освобождаването на гражданската и стопанската инициатива.
Категорични сме в усилията си изборите да се проведат по волята на българските граждани - без купен и контролиран вот, с точно отчитане на получените резултати.
Отстояваме съчетаването на представителната и пряката демокрация.
Пряка демокрация - граждански прояви - представителни институции - това за нас е пътят за преодоляване на политическата пасивност, за решително противопоставяне срещу търговията с гласове и влияние и за възстановяване на доверието в политиката. Прилагането на пряката демокрация на национално и местно ниво е начин да се върне доверието в политиката и за реален контрол на гражданите върху властта.
Ние искаме да стимулираме активните граждани, като премахнем преградите на изразената от тях воля. Ангажираме се с внасяне и подкрепа на законопроект, който гарантира валидност на националните и местните референдуми.
Търсим допълнителни нормативни прегради срещу конфликта на интереси и злоупотребата с власт.
Ние сме за правосъдие с почтени, професионално подготвени и независими магистрати. За последователно прилагане на принципа за случайното разпределение на делата. За въвеждане на пряк избор на членовете на ВСС от съдебната квота с участие на всички магистрати. За реална персонална оценка на качествата и дейността на магистратите и за разширяване на колегиалното начало при обсъждане на проблемите на съдебната власт.
Задачата на МВР е да осигури надеждна защита на личната сигурност и имуществото на гражданите. Полицията трябва да е близо до хората и да гарантира тяхното спокойствие. Да се установи пряко взаимодействие между полицейските служители, местните власти и представители на гражданите.
Да се укрепят органите за сигурност и да се преустанови използването им за корпоративни и за политически цели.
Решително се обявяваме за реална и ефективна борба с престъпността и корупцията. Това е дълг на политиците и държавните органи пред българските граждани. Неговото изпълнение е условие за доверие от европейските ни партньори. То прави възможно членството ни в Шенгенското пространство.
БСП е за външна политика, която е ориентирана към постигане на конкретни национални цели, увеличава влиянието на България в международните отношения и особено в Югоизточна Европа и региона на Черно море.
България да развие надеждни и всестранно осигурени въоръжени сили за постигане на висок отбранителен потенциал и за изпълнение на задачи, произтичащи от решения на международни организации - в съответствие с международното и национално право.
Предлагаме да се създаде обществен фонд за финансиране (на конкурсни начала) на медиите, когато изпълняват обществени и културни функции. Заставаме срещу медийните монополи, включително в разпространението на печата и на телевизионните програми. Ние сме за публичност на информацията за собствеността и финансирането на печатните и електронните медии. За равнопоставеност на печатните и електронните медии при кандидатстване за обществени поръчки. За забрана за офшорни компании да притежават медии, финансови институции и да участват в приватизацията.
"Не" на олигархичната, корумпираната и криминалната власт!
Да спрем "приватизацията" на политиката от корпоративни и от свързани с подземния свят групи!
Да национализираме политиката, за да служи тя на интересите на гражданите и народа!
Да докажем, че сме на страната на хората!

България - икономически активна държава   


Пазарът е необходим, но не всичко е пазар. Убедени сме, че държавата трябва да активизира своята роля на регулатор на пазара. Държавата е лош стопанин, но само когато я използват за "източване" на предприятия и когато се управлява некомпетентно.
Основната икономическа цел е да постигнем устойчив растеж чрез инвестиции, иновации, наука и образование. Да повишим индивидуалното и държавното потребление. Да осигурим нарастване на броя на работните места.
Финансовата и социалната стабилност са еднакво важни. Ние няма да допуснем занапред цената на кризата да се плаща само от хората на труда.
България се нуждае от догонващо икономическо развитие и от нова индустриализация. Приватизацията като цяло допълнително влоши състоянието на икономиката. Трябва да е ясно, че в обозримо бъдеще нейните възможности у нас са почти изчерпани.
Държавата активно трябва да участва в икономиката - като собственик, като инвеститор, като регулатор. Като планира насоките на икономическото развитие и определя приоритети за своето участие. Ние сме за развитие на производството, за инвестиции - в икономиката и в човешкия капитал. За гарантиране на реална конкуренция.
- Разработваме национална младежка политика, основана на достъпно и качествено образование и на държавна гаранция за младежка заетост - на всеки млад човек да се предложи работа или обучение за заетост не по-късно от шест месеца от завършване на образование или оставане без работа;
- Разкриване на не по-малко от 250 000 работни места;
- Бързо разплащане на дължимите от държавата средства на общините и бизнеса. Държавата трябва да е пример за изряден платец.
Потребителите и държавата не бива да са заложник на монополи, още по-малко на частни:
- Ограничаване на частните монополи, на сивата икономика и борба с корупцията;
- Справедлив достъп до енергийни, водни и други блага. Ще поставим въпроса за одържавяване на енергоразпределителните дружества (чрез обратно изкупуване на мажоритарния дял или друга форма);
- Цялостен преглед на действащите концесионни договори. Ограничаване концесионирането на обществени блага и дейности. Запазване на значителен публичен дял (държавен или общински) в най-важните от тях.
Освобождаване на малкия и средния бизнес от рекета на държавата чрез ограничаване на разрешителните и лицензионните режими.
Замяна на "плоския" данък с прогресивно облагане на доходите на физическите лица. Запазване на облагането на повечето доходи с 10%. Освобождаване на най-ниските доходи от облагане. Увеличаване на данъка за най-високите.
Запазване на корпоративния данък на ниво 10%. Заедно с това въвеждане на стимули за запазване и разкриване на работни места, особено за младежи и хора в предпенсионна възраст, и за инвестиции в районите с висока безработица.
Увеличаване на възможностите за кредитиране на малкия и средния бизнес чрез Българската банка за развитие, както и чрез прилагане на гаранционни схеми, подкрепени от българската държава и европейски програми.
Приемане на национална инвестиционна програма, осигурена чрез национален инвестиционен фонд, формиран със средства от европейски програми, държавния бюджет и вноски от търговски банки. Тези средства могат да бъдат използвани за финансиране на инвестиционни проекти и подкрепа на програми за иновации.
Премахване на повсеместното облагане на лихвите по депозитите на гражданите.
Защита на кредитополучателите от едностранна промяна на условията по договорите от страна на банките. Гражданите да се освободят от заплащане на банкови такси, когато правят преводи към бюджета. Засилване на ролята на банковия надзор.
България да се присъедини към страните в Европейския съюз, които прилагат данъка върху финансовите транзакции.
БСП поема ангажименти за подкрепа на българското земеделие и за развитие на българското село:
- Съчетаване на общата селскостопанска политика на ЕС с национални секторни приоритети и развитие на селските райони;
- Държавни помощи за подпомагане на слабите звена в сектора - производство на плодове и зеленчуци, подкрепа на животновъдството;
- Възстановяване на напоителната инфраструктура за производство на продукти с висока добавена стойност;
- Подкрепа за кооперациите чрез промяна на нормативната база и водената досега политика, която привилегирова едрите земеделци;
- Подпомагане на дребните и средните производители чрез целево финансиране; чрез приемане на "таван" за субсидиите на големите земеделски стопанства;
- Създаване на Агенция по земята с цел предотвратяване на злоупотребите със земи от държавния и общинския поземлен фонд, за осигуряване на продуктово разнообразие и за защита на собствениците на земеделска земя, които да получават минимално гарантирана рента.
- Ревизиране на политиката в горския сектор, за да спре безогледното изсичане на горите и за възобновяване на горския фонд.
Поемаме секторни и териториални ангажименти в икономиката за:
- Рестартиране и доизграждане на АЕЦ "Белене" с преобладаващо държавно участие;
- Ускоряване на развитието на Северна България, включително чрез използване на възможностите на Дунавската стратегия;
- Приоритетно развитие на железопътния транспорт; за изграждане на логистични терминали; за подобряване организацията на движение в големите градове;
- Изграждане на основните магистрали (280 км); неколкократно увеличаване на рехабилитираните и реконструираните пътни участъци;
- Постепенно възстановяване на позициите на България като морска държава, включително чрез модернизация на морските и речните пристанища;
- Строителство на язовири за питейно водоснабдяване.
БСП ще представи конкретните си виждания за всеки отделен регион за планиране преди парламентарните избори.
Наред с другите кризи се очертава и екологична, която в бъдеще може да засенчи финансовата. Затова ние сме за рационално използване на националните невъзобновяеми природни ресурси и постепенен преход към "зелена икономика".
Минералните и геотермалните води са голямо национално богатство. Ефективното им използване дава шанс за развитие на българската икономика и туризъм.
Ние ще гарантираме държавния интерес в геоложкото картиране на процеси и богатства в недрата на територията и прилежащата част от Черно море.
Рязко ускоряване на преработването на отпадъците с модерни техники и технологии, за да опазим природата и да отговорим на европейското изискване за нулево ниво на депониране на отпадъците до 2020 г.
Прекратяване на всички процедури и отмяна на разрешенията за незапочнало строителство в зоната непосредствено до Черноморското крайбрежие и в планинските курорти извън населените места.

Българската държава трябва да се опре на своите възможности - природни, икономически, човешки!

България - социална държава

Сред най-големите недъзи на нашето общество е накърнената социална справедливост. Ние можем да укрепим и развием социалните функции на държавата!
За нас, социалистите, здравето, природата, трудът, знанието и информацията са блага и права за всеки човек, а не просто услуги. Ще отстояваме и прилагаме принципа за равен труд - равно заплащане.
През следващия мандат предвиждаме:
- Значително повишаване на доходите още през първата година на управлението;
- До края на мандата: минималната заплата да достигне 450 лв., а минималната пенсия за трудов стаж да се повиши с 80%.
Стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца чрез:
- Обвързване на размера на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст с размера на минималната работна заплата;
- Стимулиране на двудетния/тридетния модел в семейството;
- Създаване на възможност над 90% от децата над тригодишна възраст да посещават детски градини, а около 1/3 от тези до три години - детски ясли;
- Увеличаване на целевите помощи за първокласници в съответствие с минималната работна заплата;
- Подпомагане на младите семейства при използване на кредит за закупуване на първо жилище.
Подобряване на условията за живот на хората с увреждания, включително създаване на възможности за по-висока заетост.
Възстановяване на годишното индексиране на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход.
Преразглеждане на пенсионната система:
- Преустановяване на покачването на пенсионната възраст;
- Въвеждане на схема за гъвкаво предсрочно пенсиониране при недостиг на 2 години осигурителен стаж или възраст;
- Периодично преизчисляване на старите пенсии;
- Промяна на условията за пенсиониране на военнослужещите.
Възстановяване на отнети социални права на военнослужещите и на служителите в системата за сигурност.
Основният принцип за изразходване на обществените средства за социални цели е: обществените пари - за обществени нужди предимно в обществените институции. Според този принцип трябва да се устроят и образователната, и здравната системи. Според него работещите в публичния сектор да не работят и в частния.
За БСП образованието е ценност и право на всеки гражданин. В съответствие с това държавата трябва да гарантира всеобщо, достъпно и качествено образование. Да осигури нарастващо финансиране на общественото образование. Да обвърже образованието, особено професионалното, с икономическите и социални потребности на страната и регионите.
- Ние не възприемаме ученика като "касичка" с пари, която се движи от училище в училище. Ролята на държавата е да осигурява издръжката в държавните и общинските училища, а не да финансира частното образование.
- Училището трябва да създаде социална среда за равнопоставено развитие на учениците от всички социални групи, като осигурява освен обучението ученическо облекло и хранене.
- Значително намаляване на преждевременно напусналите образователната система и използване на училищата "Втори шанс".
- Намаляване на таксите за обучение във висшите училища до 1/4 от определената издръжка. Държавната поръчка в тях да се определя не само от техния капацитет, а главно от обществените потребности и качеството на обучение.
- Подкрепа на автономията на висшите училища и формиране на национални критерии и приоритети за развитие на висшето образование и наука.
- Въвеждане на държавен стандарт за преподавателския труд, включително за неговото заплащане, обвързан с квалификацията, натоварването и трудовия стаж.
- Държавата да се грижи приоритетно за финансиране на науката, иновациите и за стимулиране на високотехнологичните производства.
БСП е за достъпно и качествено здравеопазване във всички райони на страната. Това изисква по-голяма роля на държавата в здравеопазването. Предлагаме:
- Цялостно преориентиране на здравната система към превенция и профилактика на социално значимите заболявания - сърдечно-съдови, онкологични и други;
- Специално внимание към майчиното и детското здравеопазване;
- Развитие на спешната помощ и доболничното обслужване, особено там, където няма болници;
- Фактическо възстановяване на поликлиничното обслужване чрез стимулиране на груповите медицински практики;
- Въвеждане на финансови стимули за работа в отдалечени от областните центрове и труднодостъпни райони, както и държавно финансиране на общински болници;
- Финансирането за лечение на инфекциозните, психичните и други социално значими заболявания да се поеме от държавния бюджет, а не от Здравната каса.
- По-голяма част от цената на предписаните лекарства за хронично болни да се изплаща от Здравната каса;
- Създаване на фонд за финансиране на здравните услуги за социално слаби граждани;
- Възстановяване на морала и доверието в медицината.
Публичните средства да се разпределят на принципа на равнопоставеност и лоялна конкуренция. Според него договорните партньори на НЗОК да нямат право да получават допълнителни такси от пациентите.
Здравословният начин на живот изисква да създаваме условия за системни занимания с физически упражнения и спорт, особено на децата и младежите. За целта:
- Да се въведат стандарти за спортна площ в жилищните райони и за оборудване на спортни площадки и физкултурни салони в училищата;
- Безплатно или при ниски такси ползване на игрища и спортни съоръжения от подрастващите;
- Повишаване на издръжката за спорт за всеки ученик и студент.
Развитието на масовия спорт постепенно трябва да доведе до повишаване на спортното майсторство и до високи постижения, които да ни доближат до позициите, които България имаше в близкото минало. За постигане на високи спортни резултати и за участието на България в олимпийски игри да се провежда целенасочена държавна политика и да се изработи национална програма.

България е в критично демографско състояние и с големи регионални неравновесия. Нашият отговор на тези проблеми е:
- При договаряне на европейските средства да се отчитат специфичните нужди на страната, регионите и градовете за подобряване на жизненото равнище на хората, на условията за икономическа дейност, достъпа до образование и социални услуги;
- При приемане на бюджетите на страната да се осигурят интересите на най-слабо развитите наши региони - на Северозападния и на цяла Северна България;
- Провеждане на национална регионална политика с осигурени от държавата средства и проекти за всеки един от икономическите региони;
- Въвеждане на минимални социални стандарти, на които да отговаря всяка община;
- Развитие на децентрализацията на управлението чрез възлагане на дейности, включително социални, от държавни на местни органи с необходимото финансово осигуряване. Преотстъпване правомощия на съставните села в общините и привличане на граждански общности в решаване на местните проблеми.

Нашата политическа цел
е да бъдем първи в предстоящите парламентарни избори, да ги спечелим убедително, за да постигнем радикалната промяна, която предлагаме. За БСП властта не е самоцел, а средство за изпълнение на поетите ангажименти.
БСП трябва да излъчи хора, носители на политически морал, с доказани професионални качества и последователни позиции. Само с такива свои представители партията ще спечели висока подкрепа.
БСП е в състояние да предложи за управлението на страната професионално подготвени и мотивирани хора с морални качества.
Необходима е такава формула на управлението, която, гарантирайки националните интереси и националната сигурност, да осигури последователното провеждане на обявената политика.
Коалиционната политика за нас не е самоцел, а средство за разширяване на подкрепата за поетите ангажименти, за постигане на убедителна победа и за успешно ново управление.
Ние ще търсим предизборно сътрудничество с партии и организации, които имат реален политически облик и влияние, изразяват обществени интереси и с действията си създават доверие сред партньорите.
Предпочитани партньори са политически партии и организации - леви и патриотични, с които сме постигнали добро сътрудничество в отстояването на обща политика в състава на Коалиция за България.
Наши партньори са организации от левия и центристкия политически спектър.
БСП ще търси партньорство с формални и неформални организации, които последователно отстояват опазването на околната среда и природните ресурси, които защитават активно правата на гражданите срещу монополите.
Защитата на интересите на хората на наемния труд налага да поддържаме активен диалог и сътрудничество със синдикатите.

Необходимо е да обърнем специално внимание на взаимодействието и общите инициативи с кооперативните съюзи и движения.
Гражданските организации придобиват все по-важна роля в обществения живот на страната. Партията като цяло и нейните организации активно да търсят контакти, да създават взаимно доверие и да достигнат до общи действия и инициативи с тези организации, на основата на общи цели и отстояване интереси на гражданите.
С всички тези партии и организации ние трябва да поддържаме взаимодействие, а в случаите, в които е възможно, да развием или установим предизборно партньорство - с ясни взаимни ангажименти, оформени в съответни предизборни споразумения.
БСП се стреми да постигне взаимно доверие, сътрудничество и общи действия с редица партии и организации, които стоят на леви, патриотични и екологични и други граждански позиции. Формата на участие в изборите ще се реши на по-късен етап, като се отчитат интересите на БСП и на нейните партньори, както и конкретните законодателни изисквания.
Ние се стремим да получим висока подкрепа от българските граждани и разчитаме на всички, които искат промяната, и са готови да участват в нея. На всички, които споделят обявените от нас основни ангажименти пред българските избиратели.
Крайно време е всеки да осъзнае, че не може да е безразличен към собствената си съдба и към тази на страната си. От всеки от нас поотделно не зависи всичко. Но докато казваме "От мен нищо не зависи" - никога нищо няма да зависи.

Да дадем път на радикалната промяна за отговорно управление.

Да направим България модерна европейска държава 
- добър дом за своите граждани, способна да гарантира тяхната лична и социална сигурност и достоен живот!
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ