25 Април 2024четвъртък20:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Безконтролният контрол

/ брой: 42

автор:Светла Василева

visibility 211

Ако някой се захване с непосилната задача да преброи колко са днес контролните органи в държавата, вероятно ще се шокира от количеството им. Ние имаме цели институции, контролиращи транспорта, храните, въздуха, водата, посевите през здравето и условията на труд, та чак до изправността на асансьорите и редовността на пътниците в градския транспорт. Имаме си и контрольори по приходите (данъчна администрация), по коректността на счетоводните отчети (Сметна палата), по сигурността на информацията, за качеството на съобщенията, за конкуренцията, че даже такива, които уж следят пазара за енергия и вода. И това съвсем не са всички контролиращи. Някои от тях си имат и "шапки" - нещо като контрол на контрола. Суперконтрол.
При толкова загриженост на комисии, инспекторати и администрации обаче остава отворен въпросът защо през последните четири години сме в дъното на всякакви рейтинги. Защо сме толкова бедни и качеството на живот в България е като в страните от африканския континент. Нали имаме контрольори? Те какво следят, какво контролират и как го правят? Защитават ли обществения интерес или работят за нечии друг? А може би просто отбиват номера, чакайки края на работния ден и времето за пенсия?
Как така компании, сочени в топ 300 на най-печелившите в България за 2011 г., с декларирани милиони печалби като например Нестле - печалба преди лихви, данъци и обезценки близо 21 млн.лв., като дойде ред за плащане на данъци, същата магически се трансформира в загуба до 6.7 млн.лв. Друг такъв "фокусник" е ОББ, която обявява 169 млн.лв. печалба преди обезценки, която преди данъци след фокус-мокус става загуба в размер на 41 млн.лв.
Къде са инспектиращите, проверяващите и отчетите им, мотивираните им становища?
Май е време за граждански контрол върху контрола!
 




 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ