19 Април 2024петък20:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Лидия Върбанова споделя опит в книга

"Стратегическо управление в изкуствата" събира конкретни примери от 12 страни

/ брой: 44

автор:Надежда Ушева

visibility 100

Доцент д-р Лидия Върбанова представи новата си книга "Стратегическо управление в изкуствата" ("Strategic Management in the Arts") на международното академично издателство "Routledge" (Taylor&Francis Group), със седалища в Ню Йорк и Лондон.
В изданието се разглеждат проблеми на стратегическото управление в сферата на изкуството в съчетание с иновационния подход и културното предприемачество. Тематиката е поднесена експертно, но по достъпен и систематичен начин.
Затова книгата може да служи като наръчник и практическо ръководство за прохождащи мениджъри в културата. Също и като учебник за студенти, които учат арт мениджмънт. Книгата може да бъде полезна и като методология в учебните заведения, защото показва стъпка по стъпка как да се осъществи един стратегически модел. Изданието съдържа освен теория и много примери за иновативни проекти, казуси, практически задачи. То е ценно и с това, че обобщава опита на авторката, която е изявена международна специалистка - консултантка по въпросите на стратегическото управление в културния сектор. Използва примери от 12 страни, сред които Франция, Испания, Италия, Словения, Русия, Сърбия, Швеция, Турция, Македония, Косово.
Засега помагалото е на английски език и може да се намери в интернет. Идеята е да бъде преведено и издадено и на български, и тогава ще включва и български казуси, каза за ДУМА авторката Лидия Върбанова. Според нея най-голямата сила на мениджъра се крие в личната му  устойчивост и характер. Важни са и качествата, които той притежава, както и личната мотивация особено за хората на изкуството. Не на последно място остават позитивното мислене и вярата. Въпреки десетките примери няма готови рецепти за разработване на стратегически план, категорична е авторката, която отдавна има афинитет към изкуствата. Израснала е в семейство на музиканти, а по-късно се влюбва и в театъра. Тя допълни, че повод за книгата е проект на Европейската културна фондация, която я кани да напише учебно помагало за страни като Украйна, Молдова... 
Лидия Върбанова е консултирала държавни, нестопански и бизнес организации в повече от 50 страни. Докторската си степен по икономика получава от Университета за национално и световно стопанство в София. В момента е преподавателка в Департамента по мениджмънт в университета "Конкордия" в Монреал, Канада.
Представянето на книгата премина под формата на творческа дискусия. Модераторка бе д-р Десислава Стойчева, преподавателка по арт мениджмънт в НАТФИЗ "Кр. Сарафов".

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ