29 Март 2024петък06:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

"Блумбърг":

Рубини: Българското правителство се срина заради икономиите

Страната се нуждае от нов модел за растеж

/ брой: 48

visibility 101

България е била твърде стриктна с прилагането на строгата политика на икономии, което е изкарало гневните избиратели на улиците и е довело до оставката на правителството на Бойко Борисов. Това заяви в интервю за "Блумбърг", цитиран и от БГНЕС, професорът от Нюйоркския университет Нуриел Рубини, който предсказа световната криза от 2008.

"Правителството се срина заради политиката на икономии и други проблеми, включително високите цени на енергията, които оказват влияние върху покупателната способност на домакинствата", заяви Рубини. "Има и някакъв елемент на корупцията, която е системна и хората са разочаровани от него", каза той.

"Това, което липсва в България, а и други части на Централна и Източна Европа, е икономическият растеж", каза Рубини. "Има огромни загуби на работни места и покачване на безработицата, икономическият ръст е посредствен", добавя известният икономист. Безработицата през януари достигна 11,9%, което е най-високото равнище от април 2005.

Агенция "Блумбърг" припомня, че премиерът Бойко Борисов е подал оставка на 19 февруари след масови протести срещу високите сметки на тока и ниските доходи. Правителството на ГЕРБ дойде на власт през 2009 г. и бе принудено да замрази заплатите и да забави плащанията към бизнеса, за да ограничи бюджетния дефицит и да предотврати влиянието на дълговата криза в еврозоната, отбелязва още "Блумбърг".

България се нуждае от нов икономически модел, основан на инвестиции в частния сектор, открита икономика и структурни реформи, заяви във вторник известният икономист на пресконференция с журналисти в хотел Шератон. Той бе на първото си посещение в България и изнесе лекция пред представители на българския бизнес на тема "Възможности за растеж на една малка икономика в глобализирания свят". Рубини посочи, че добрата макрорамка, ниската задлъжнялост и дефицит са помогнали на България в условията на икономическа криза, но според него старият модел на растеж вече не работи. Той посъветва българското правителство да увеличи капиталовите разходи за сметка на текущите разходи и да помисли как фискалната стабилност да се използва за подобряване на производителността и ефективността на частния сектор.

Рубини не вижда рискове за валутния борд в България. "Валутният борд функционира от 1997 г., имало е възходи и спадове, различни правителства бяха на власт. България успя да натрупа значителни буфери, банките са с добра ликвидност, така че не виждам рискове за валутния борд", посочи той. Рубини каза още, че основно предизвикателство пред България ще бъде да възстанови силния икономически растеж. Според него растеж от 1% е недостатъчен и е източник на напрежение и социални проблеми. Той предупреди, че ако България не съумее да постигне висок растеж, процентът на лошите кредити ще продължи да нараства.

 

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ