29 Март 2024петък10:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Линкълн като цел за подражание и значимост

Турция очаква по-солидна помощ за членството й в Евросъюза

/ брой: 52

автор:Зорница Илиева

visibility 818

Оставката на българското правителство и предстоящите извънредни парламентарни избори постави на дневен ред и въпроса за състоянието на партиите у нас и готовността им да отговорят на предизвикателствата на ситуацията и очакванията на хората. Социолозите, дори обиграните, се объркаха в анализите и предсказанията си. Загубата на вяра в действащата политическа система и съответно в политическите сили, които я олицетворяваха през годините на прехода, не е явление, което е характерно само за нас.
В съседна Турция при последното изследване на Центъра за стратегически проучвания "МетроПол", Истанбул, са констатирали интересни резултати и това се случва едва ли не за първи път през отминалите 10 години. Само 43% от анкетираните смятат, че Турция се развива положително, т.е. с 12% е спаднал броят на хората, които вярват, че страната им върви на добре. За последните 2 месеца с 2% се е увеличил броят на търсещите нова партия, а за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на премиера Ердоган сега биха гласували само 65,5% от традиционните й избиратели. Около 30% от тях ще търсят друга партия. За опозиционната Народно-републиканска партия (НРП) биха гласували 46,1%, докато около 50% ще се ориентират към нова. В крайна сметка изследването посочва, че ако изборите са днес, само 62,8% биха гласували за същата партия, докато през 2012г. са били 75 на сто. Анкетираните са на мнение, че управляващата партия е имала по-успешен мандат до 2011 г., отколкото сега. Докато през 2012 г. 43,2% от тях са били за президентска република, което е в отговор на демонстрирано успешно управление, днес те са вече 38,5 на сто. Дори в самата ПСР приемащите президентска република са 48%, докато в НРП са 23,6%, а това е основното предложение за промяна на Конституцията на Турция, което би осигурило на премиера Ердоган път към мястото на президент в президентска република.
Няма как тези резултати от социологическите проучвания да не са свързани с икономическата ситуация в Турция. Вече беше посочено, че ръстът на БВП е спаднал до около 4%, като очакванията за настоящата година не са особено оптимистични. Депутатът Юмит Оран от НРП открито заявява,че "икономиката е спряла" и "истинският брой на безработните е 5 милиона". Данните на статистиката сочат, че броят на безработните е по-голям от същия период на миналата годишна и е в размер на до 2,6 млн души, т.е. 9,4% са хората без работа. Управлението на Ердоган не е успяло да реши въпроса за повече работни места при ускорено икономическо развитие. Именно затова често се чуват заключения за "икономически застой" и "гангрена" за безработицата. Нормално е това да са изводи на опозицията. Юмит Оран неслучайно акцентира върху факта, че ПСР е загърбила проблемите на страната по отношение на социалните въпроси и е насочила усилията за установяване на диктаторски режим на премиера Ердоган и сваляне от власт на режима на Асад в Сирия. Както у нас, така и в Турция безработицата спада при сезонно наемане на работа, а статистиката отчита само тези, които са се обърнали към бюрата по труда. Нямат се предвид работещите без осигуровки в семейни малки инициативи, земеделски работници и т.н. А ако безработните наистина са 5 млн., това вече прави 15,4% безработица, като най-голямата група на безработни е сред висшистите - 28,8%, а броят на безработните сред "белите якички" е нараснал от 18,9% на 22,4 на сто. Проблем, който за Турция може и да е нов и неочаквано остър, но за ЕС, за нас, е отдавна ежедневие, особено в периода на кризата.
В такава вътрешна обстановка амбициите на премиера Ердоган на външната международна сцена не са претърпели промени. Осъщественото посещение в Париж и съгласието на Франция на Оланд да предприеме стъпки към рестартиране на преговорния процес между ЕС и Турция, поставен в глуха линия от дълго време, дава основание за оптимизъм. Лоран Фабиюс, френският външен министър, изрази становище, че преговорите могат да бъдат подновени по една от 35-те преговорни глави - регионалната политика. Дали това ще бъде "нов дух" в отношенията между Анкара и Брюксел, не е ясно, но турските медии не скриха нервността на правителството от това решение на Франция, защото явно са очаквали повече. Сега Ердоган се надява да бъде поканен на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 14/15 март, когато се събират лидерите на всички членки, и дори казва според дипломатически източник в Анкара, че "ние заявихме на ЕС, че искаме да присъстваме, за да задълбочим нашия институционален стратегически диалог". В същото време не се виждат официално такива намерения от страна на ЕС, а само председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой е отправил покана за посещение в Брюксел на премиера Ердоган. От "дълбоката Европа", както казва Турция за Франция и Германия, не са изразили становище във връзка с искането за покана за визита на високо ниво, като са се позовали на решение на Ромпой, че тези срещи на върха са без кандидат-членки. Странно, но турската страна е склонна присъствието да бъде не на самото заседание, а за заемане на място в семейната снимка. Естествено Франция и Германия не биха си позволили да посочат явно, че са против участие на Ердоган, но все пак има решение на Брюксел в лицето на Ромпой, а ЕС определено не си позволява нарушаване на приети правила.
 Това не попречи на канцлера Меркел преди дни при официалното си посещение в Анкара да подчертае добра воля и също да говори за напредък в преговорния процес за членство на Турция в ЕС, дори и да става въпрос само за една глава за момента. Все пак търговските отношения между Германия и Турция са отлични и около 5 хил. германски фирми са в Турция. Ердоган е прав да настоява за повече яснота относно кандидатстването на страната му в ЕС, но и Меркел е права да е внимателна в думите си, когато поема такъв ангажимент. Политиците не могат да игнорират избирателите си, на нея й предстоят избори, а гражданите на Германия не са във възторг от присъствието на около 4-милионно население от турски произход на територията си, каквото и да си говорят и разменят с усмивки лидерите и колкото и да се стараят да интегрират това население сред коренните жители.
 Може би важното в тази обстановка е, че и новият държавен секретар на САЩ направи посещение в Анкара, където се срещна не само с колегата си проф. Давутоглу, но и с Ердоган. Преди посещението си в Рим за срещата с "Приятелите на Сирия" Джон Кери разговаря с турските лидери не само за Сирия, Афганистан, но и за Балканите, а някои медии съобщиха, че това е вкючвало и ситуацията в България след оставката на нашето правителство и политическата криза в страната. Ердоган от много време обвинява САЩ, че не са взели ясна позиция относно Сирия и са оставили Турция и Катар начело на процеса за ликвидиране режима на Асад, но с това посещение на Кери в Европа, в т.ч. Турция, се поставя ясен знак, че САЩ ще търсят активиране на ролята си във външната политика, засягаща взривоопасните зони по света. За Сирия позицията може да се предвиди, подкрепата за опозицията е прозрачна и се изразява в повече от 60 млн. директна помощ, но какво ще разменят като мнение за Балканите, в т.ч. България, предстои да разберем. Или да почувстваме. Европа все пак си остава приоритет, а ЕС минава през труден исторически момент, дискутира съществуването и бъдещето си и това ще продължи и на тази предстояща среща на върха. Аспирациите за присъединяване и вземане на политически решения в тази посока едва ли ще бъде тема точно на тази среща. Независимо че Анкара се стреми да изпълни някои от препоръките на ЕС по отношение на своите драконовски антитерористични закони и се надява на либерализация на визовия режим в замяна на подписването на споразумение за обратно приемане на нелегални имигранти. В крайна сметка Франция е блокирала 4 глави, Кипър - 6, а ЕС смята, че 8 не могат изобщо да бъдат отворени и нито една затворена поради турската политика по отношение на Кипър. И независимо от преговорите, които Анкара води с Йоджелан, лидер на ПКК, намиращ се в затвора, за да даде тласък за решаване на т.нар. кюрдски въпрос. Именно затова и турските медии правят съпоставка на Ердоган с президента Линкълн  и намират сходство в обстоятелствата, при които тези лидери са търсили начин за решаване на национални проблеми. Единият - с робството в САЩ, като предлага промени в конституцията при бушуваща опустошителна Гражданска война, а другият, Ердоган, предлага нова конституция и промяна политиката на режима с цел слагане край на конфликта с ПКК, който също е кървав. И то от десетилетия. Неслучайно Ердоган казва, че "войната е по-лесна, мирът е по-труден" и на този етап не се знае как ще сподели отговорността, защото трябва да убеди турците в нещо, което е противно на набиваното години наред по отношение на кюрдите. Необходимо е и да обоснове политическото си решение за предлаганата промяна. Иначе ще постави кюрдския въпрос в безизходица и ще го отложи за бъдещ период, а бъдещето в това отношение не е розово за страната му. Дали има шанс и дали може да го използва внимателно, не се знае. Кюрдистан е тема, която се дискутира не само в Турция и засяга интересите и на други страни в региона. И не само на тях. Но постигнатото съгласие за примирие в посока мирно решение на конфликта, и то в момент, когато регионът гори, а не само Сирия, е положително като явление. Дали е новият Линкълн, не е много сигурно, но ако действа в посока мир и извън страната си, Турция не би трябвало да има притеснения за добро бъдеще.
Каквото и да се твърди, кризата е световна и няма как да не се отрази и на страни като Турция, които имат самочувствието на проспериращи. Няма как да не се отчитат и нерешените въпроси за състоянието на социалния мир и положението на хората. "Меките политики" се оказват заразителни, когато проблемите чукат на вратите и могат да ги съборят. Въпросът винаги и навсякъде е да се усетят навреме симптомите. Това го могат държавниците, а бъдещето ще покаже кои от политиците имат заложбите да останат в историята като такива.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 498

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 511

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 464

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 555

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 466

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 544

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 548

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ