20 Април 2024събота07:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

20 изгубени години

/ брой: 63

автор:Георги Георгиев

visibility 1982

Българските граждани бяха допълнително стресирани вчера с информацията, че страната ни е паднала с две позиции в т нар. Индекс на човешкото развитие (ИЧР) на ООН. Въпросният идекс съществува от 1990 г. и оценява бедността, продължителността на живота, достъпа до образование и здравеопазване, престъпността и други такива. Всичко това се пресмята по една сложна формула и според данните държавите се делят на такива с много високо ниво на ИЧР, високо ниво на ИЧР, средно и ниско.
И така, в тазгодишната класация България е на 57-о място от 187 страни, докато през 2011 г. сме били на 55-о, което пак е по-добре от 61-вото място, което сме имали през 2009 г. Така или иначе страната ни остава в групата страни с недобро равнище на ИЧР. Което говори много, много зле за нас и като държава, и като народ.
Работата е там, че през 1990 г., когато е създаден Индексът за човешко развитие на ООН, България, заедно с всички тогавашни страни от соцлагера и СССР, се намира в челната група на държавите с много висок ИЧР - т.е. много по-добре от сега. Страната ни заема 27-о място, СССР - 26-о място, Чехословакия е била на 25-о място, Унгария на 30-о, Полша на 33-то място.
Двайсет и три години по-късно ситуацията е следната - нашата мила родина е паднала с 30 места надолу в индекса, Полша е на 39-о място, Унгария е на 37-о, Чехия на 28-о, а Словакия е 35-а. СССР вече го няма, но юридическата му наследничка Русия от 71-во място през 2010 г. се качи тази година на 55-о място и така за пръв път след 1990 г. изпревари България по ИЧР.
Индексът за човешкото развитие много добре показва срива на България след 1989 г. Присъдата е безжалостна и не подлежи на никакво обжалване. Бившите соцстрани, с които стартирахме към капитализма, атлантизма и европеизма от горе-долу еднакви позиции след падането на социалистическата система, в основни линии запазват своите показатели или подобно на Русия демонстрират явна тенденция към тяхното подобряване. При нас има само регрес и нищо друго. Протестите на българите от миналия месец са емоционална реакция точно на този упадък, който сочат сухите цифри на индекса на ООН за човешкото развитие. Въпросът кой е виновен е решен - виновни са всички. Въпросът какво да се прави остава открит.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ