24 Април 2024сряда03:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

СУ и БАН са все по-видими за света

В международния киберрейтинг Алма матер е на 593-то място сред 12 000 вуза в света, а академията ни е е 89-та сред 7562 научни организации

/ брой: 68

автор:Велиана Христова

visibility 1969

Софийският университет "Св. Климент Охридски" в последната година се е придвижил осезаемо напред по качество на присъствието и представянето си в интернет, показва новият анализ на виртуалното университетско и изследователско пространство, направен от специализираната Международна експертна група за класифициране на академичните институции (International Ranking Expert Group - IREG). Класацията Webfmetrics показва, че в момента СУ се нарежда на 593-то място сред 12 000 висши училища в света, докато в последното подреждане за миналата година бе на 749-то. БАН също е напреднала в класирането сред 7562 научни организации в света и в момента е на 89-то място, докато през 2012 г. бе на 97-мо.  
ДУМА следи класациите в т.нар. киберметрика на групата IREG неизменно от 2007 г. насам и може да направи сравнение. Преди 6 години Софийският университет заемаше 1001-во място сред вузовете в света, а БАН бе на 132-ро място сред научните организации.  


ДУМА е писала вече, че групата IREG е създадена през 2004 г. от Европейския център на ЮНЕСКО за висше образование (CEPES) и Института за политика във висшето образование във Вашингтон със съдействието на научна група от Центъра за информация и документация към Националния съвет за научни изследвания на Испания. Класациите, които се публикуват в сайта на Webоmetrics, следват идеята, че в съвременния глобален свят качеството на висшето образование и на науката зависи не само от функционирането на организациите на национално равнище и от преките връзки между тях, но и от умението им да поднесат леснодостъпна и богата информация за себе си в интернет.


 Международната група започна да прави своеобразните рейтинги най-напред само за университетите, а след това добави и отделен раздел за изследователските организации. Тя има за цел като обществена и независима организация да

прави сравнителен анализ

по единна методология на качеството на институциите и да стимулира университетите и научните организации в различните страни да обменят помежду си доказали ефективността си дейности. През 2006 г. IREG изработи стандарти за качество и добри практики, според които на всеки 6 месеца оценява и подрежда както университетите, така и организациите, занимаващи се само с наука, от целия свят.
Киберкласацията за университетите се нарежда до двата международни рейтинга за университетско качество - на Шанхайския университет и на в. "Таймс". Прави впечатление, че с всяка изминала година киберрейтингите обхващат все повече оценявани институции. Докато през 2007 г. Webometrics подреждаше 3000 висши училища в света, сега обхваща вече 12 000. Научните организации, които се оценяваха от групата преди 6 години, бяха едва 500, сега са вече 7532.
IREG черпи информация от порталите и сайтовете на организациите и от техните научни публикации, които може да бъдат намерени в популярни търсачки като Google, Yahoo, MSN, Ask, Alexa и от двете специализирани научни бази данни на Google - Google Scholar и Live Academic. Измерването на качеството става по

4 основни показателя

всеки от тях носи определен брой точки - библиометрични данни за продуктивност в порталите за дейността на научните елити; обем и яснота на уеб страниците; богатство на представените в сайтовете информации и препратки за научни и публикационни дейности; брой на статиите и цитатите за всяка научна област. IREG прави няколко класирания - общо световно класиране и рейтинг на институции във всяка страна; класиране за Европа, отделно - за Източна Европа; класация на вузовете от Бразилия, Русия, Индия и Китай; отделно на вузовете от Югоизточна Азия и от Африка. Класирани са както организации като цяло, така и техни отделни звена, представени с модерни интернет сайтове и с добри показатели.

Кои са водещите вузове в света

И тази година в общата университетска класация първите места се заемат от университети на САЩ, като този път са отстъпили 14-то място на британския университет в Кембирдж, който миналата година бе 15-ти. Лидерите в класирането са  Харвард, Станфорд, Масачусетс, Мичиган и Пенсилвания. Прави впечатление, че преди 6 години университетите на САЩ не допускаха съперници от други страни в първите стъпала. Сега обаче сред тях се вмесват освен Кембридж и Оксфордският университет, Университетът на Сао Паоло (Бразилия), канадският университет в Торонто.
В класацията за Европа (5872 вуза) първи са университетите на Кембридж, Оксфорд, Юнивърсити колидж (Лондон), Хелинкският университет и университетът в Утрехт. Московският университет е 13-ти на континента. Конкретно за Централна и Източна Европа (оценени са 2929 вуза) пръв се класира Карловият университет в Прага, след него с малко изоставане е Московският държавен университет (който досега бе 4-ти), следват университетите в Любляна, Бърно и Варшава (който е за пръв път в челната петорка).

СУ се класира далеч пред останалите български университети

В световния рейтинг на висшите училища Софийският университет единствен от България е сред първите 1000, при това вече е в средата на тази първа група. В следващата група - до 3000-то място, според представянето си в уеб мрежата са само три наши университета - Нов български университет (1599-то място), Техническият университет в София (2152-ро място) и Пловдивският университет (2337-мо). Следващият разпознаваем за света е Тракийският университет - 3012-то място. Така всъщност България е достатъчно видима за света едва с 5 от общо 52 висши училища. Никак не е чудно, че Медицинският университет в София например се подрежда чак на 3679-то място - човек лесно си обяснява това, ако отвори английската версия на сайта на вуза. В него само названията на факултетите са на английски, а под заглавките се мъдрят българските текстове. Естествено е при това положение, че никой по света няма как да разбере кой знае какво за уж водещия ни медицински вуз.
 Ако погледнем класирането в Webfmetrics конкретно за Централна и Източна Европа, Софийският университет е доста напред - заема 25-то място сред 2929 висши училища. Никак не е лошо, като се има предвид, че дори Санкт-Петербургският държавен университет в Русия е 64-ти. Останалите що-годе прилично представящи се наши университети са НБУ (114-ти), ТУ-София (185-ти), Пловдивският университет (207-ми), Тракийският (275-ти) и ХТМУ (314-ти). У нас имаме 52 вуза и от всичките ще чуете колко са велики. Но никое висше образование не може да се съизмерва само със себе си, посочените класации достатъчно добре илюстрират на какво равнище е качеството на образованието ни, ако го съизмерим с другите дори само в европейското пространство.  

Науката ни върви престижно напред

Още по-добре се представя пред света лидерът ни в науката - БАН. Подрежда се на престижното 89-то място сред 7562 сродни научни организации в света. В Европа киберметриката анализира 4147 научни организации - на първите места са ЦЕРН, Националният съвет за научни изследвания в Испания (той е аналог на БАН и неочаквано тази година излиза в първата петица на изследователските центрове на континента), институтите "Макс Планк" в Германия, СНРС във Франция. От академиите на бившите социалистически страни най-добре се представя Чешката академия на науките - 12-та в Европа и 26-та в света. Следва Руската академия на науките - 22-ра в Европа и 59-та в света. Третата е БАН - 35-та в Европа и 89-та в света. Всичките останали академии на науките са след нашата. Дори голямата Полска академия на науките се нарежда едва на 155-то място.
От българските научни институции единствено БАН е достатъчно разпознаваема в света и това едва ли е изненада за някого, като изключим г-н Симеон Дянков, който я обрече на тотална мизерия с бюджет, който е два пъти по-нисък дори от този на Румънската академия на науките, да не говорим за останалите академии в Европа. Дори откъсналите се от сърцето му 7 млн. лв. в последния ден на досегашното правителство, за да може БАН да докуцука с тях поне до реанимацията след извършената от него операция без упойка, не са се появили до момента в академията.     
За втора година Webometrics разпознава общо  26 научни организации от България - от тях 22 са БАН и отделни нейни институти. Останалите 4 институции са Институтът за пазарна икономика (който от 1781-во място в света миналата година е паднал на 2116-то сега), Националният институт по обществено здраве (понижил резултата си от 2831-во място миналата година на 3149-то сега), Институтът за защита на растенията, Институтът за сигурност и международни изследвания и Националният диагностичен ветеринарно-медицински институт, които са съответно на 6808, 6657 и 6166-то място сред 7652-те изследвани научни организации в света. 


Софийският университет място в световния рейтинг
  (общо 12 000 вуза) 
-----------------------
2007 г.   1101         
2012 г.    749          
2013 г.    593            

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ