27 Април 2024събота01:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Когато българската войска бе най-добрата в Европа...

В БАН утре ще бъде представена новата книга на акад. Георги Марков за Балканската война

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 93

Голям е общественият интерес към изследването на акад. Георги Марков "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913". Този може би най-мащабен по своя обхват и дълбочина научен труд, посветен на 100-годишнината от Балканската война, е с клеймото на издателство "Захарий Стоянов". На 26 март, който е Ден на Тракия и тази година се закръгля столетие от славната победа при Одрин, книгата на акад. Георги Марков ще има премиера в столицата, организирана от БАН, Столичната община и издателството от 17,30 ч. в големия салон на БАН. Преди представянето на монографията в София изтъкнатият учен и ревностен популяризатор на историческите знания имаше много срещи в читатели в различни краища на страната. На премиерата в БАН ще говорят акад. Константин Косев, акад. Васил Гюзелев и Иван Гранитски.
Ако искате да разберете защо и как става чудото една нация да победи империя, простряла се на три континента, прочетете тази книга за тържеството на българския боен дух. "Разплатата с вековния враг" заличава "комплекса на роба" и превръща освободените в освободители. Въз основата на малко известни документи от български и чужди архивохранилища известният историк разкрива непознати страни на войната за "събиране на всички българи под обща стряха", вниква в последователните ходове на тайната дипломация и показва как стратегията на пълководците се осъществява от храбрите войници с тяхното страховито "Напред! На нож!".
Съмненията на европейските сили във възможността на балканските съюзници да надделеят над Османската империя са превъзмогнати от силната вяра на българите в собствените сили. Единението в националната кауза дава крила на всички участници в предпоследното действие на вековната драма на Източния въпрос - от чичото в обоза до главнокомандващия. Един незнаен и ранен български войник смайва през болката си чуждестранните кореспонденти: "Ръката ми стана по-малка, но България ще бъде по-голяма!" Неповторимата атмосфера на Балканската война е възкресена чрез дневници и спомени, писма и стенограми, бюлетини и дописки, които обясняват възприемането й като "кървава жътва".
Намесата на българския фактор в "голямата политика" е оценена през призмата на "европейския концерт", което разширява представата на другите за нас до степен да разберем по-добре себе си като народопсихология. Оказва се, че българите не са само градинари и млекари, но и летци и артилеристи. Френският военен министър на войната Етиен Милеран обявява българската войска за най-добрата в Европа и заявява, че "би предпочел за съюзници 100 000 българи пред която и да е друга европейска армия, колкото и многобройна да е тя".    
Книгата "България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911-1913" е оформена майсторски от художника Жеко Алексиев и издадена отлично полиграфически. В нея има и комплект от карти на бойните действия.

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 497

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 493

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 492

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 435

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 430

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ