28 Март 2024четвъртък14:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Венецуела не се отказва от мечтата на Боливар

Нашата цел е интеграция на народите и един по-балансиран и мирен свят, каза пред ДУМА Рафаел Анхел Барето Кастийо, извънреден и пълномощен посланик на Венецуела в София

/ брой: 70

автор:Зорница Илиева

visibility 1288

Рафаел Анхел Барето не е дипломат от кариерата, а виден медик. Завършил е медицина в Университета на Каракас и притежава три специалности - хирургия, вътрешни болести и ревматология. В същото време е активен участник в световни срещи за мир и против ядреното въоръжаване, съосновател на венецуелския комсомол, член на Венецуелската компартия.

 

- Повечето хора в България свързват вашата страна най-вече с многото красиви жени, страната, където бензинът е по-евтин от водата. Вие с какво бихте искали да представите страната си у нас и по принцип?
- Бих желал страната ни да бъде описана такава, каквато е. Нека да кажем истината, така че хората да знаят, че наистина имаме хубави жени и евтин бензин. Красотата дължим на многото раси, смесили се в нашата страна поради кръстопътното ни разположение. А вторият известен факт е следствие от национализирането на петролната индустрия, за да се използват нефтените запаси най-рационално и в полза на народа и така именно да се осигури евтиният бензин за населението. По този начин революционното ни правителство изкупува част от натрупания огромен социален дълг, акумулиран в продължение на много години, в резултат на катастрофалната администрация, водена от олигархията, капиталистическата буржоазия и американския империализъм.
- Страните в Латинска Америка през последните години имат не само свое обединение, но и често взимат общи решения и водят разговори на "равна нога" с ЕС например. Каква е ролята на Венецуела във вашия регион и с коя страна имате най-близки  отношения, и обратното - с  коя имате повече проблеми в двустранните отношения, което затруднява обединителните процеси?
- Венецуела поддържа близки и приятелски отношения с всички страни от региона и се старае да допринесе за укрепване на регионалната интеграция въз основа на взаимното сътрудничество. Ето защо президентът Уго Чавес, начело на Боливарска Република Венецуела, изгради съюзи и задейства механизми за сътрудничество и интеграция в региона като: съюзът АЛБА (Боливарски алианс на народите на Америка); регионално петролно обединение ПЕТРОКАРИБЕ - за енергийно сътрудничество с цел намаляване на асиметрията между латиноамериканските народи по отношение на достъпа им до енергийни ресурси и енергия чрез закупуване на петрол на преференциални цени за страните от Карибския басейн и Централна Америка; Съюз на южноамериканските държави УНАСУР, който обединява южноамериканските народи; новоучредената СЕЛАК (Общност на страните от Латинска Америка и Карибския басейн) като политически, икономически, социален и културен съюз, който да подпомага социалното благосъстояние, качеството на живот, икономическия растеж и насърчаване на независимостта и устойчивото развитие на демокрацията, справедливостта и социалното правосъдие.
Венецуела има за цел да осъществи мечтата на освободителя Симон Боливар - интеграция на народите, гаранция за нашия пълен суверенитет, и нашият основен принос за един по-балансиран и мирен свят. Венецуела няма проблеми с нито една страна в региона. Но категорично отхвърляме чужда намеса на което и да е правителство или организация във вътрешните работи на страната ни, както сме солидарни и с всяка приятелска страна, която има проблеми от подобен характер.
- Обявената наскоро цел за девалвация на националната валута е за съживяване на икономиката. Как смятате, че ще стане това при тази световна криза, и какви пътища намира Венецуела, за да продължи политиката на Чавес за подобряване социалното положение на народа?
- Взетите мерки за девалвация на националната валута - боливар от 4,30 на 6,30 за един американски долар и създаването на специален орган за реорганизацията на паричната система са част от отговорността на изпълнителната власт за прилагане на мерките, заложени в политическата програма, представена от Уго Чавес през 2012 година. Тези насоки са за периода 2013-2019 г. и ще се приложат с оглед финансовата и икономическа стабилност на страната. Тези действия на правителството са в изпълнение и постигане на Целите на хилядолетието за развитие и намаляване на бедността. Според индекса на Джини, който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество, т.е. на паричната разлика между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество, ние сме страната с най-добро разпределение на доходите в Латинска Америка.
- Кои страни инвестират във Венецуела и кое ги привлича там, освен добивът на петрол и газ?
- Тези страни са Бразилия, Еквадор, Аржентина, Чили, Боливия, Канада, Русия, Беларус, Иран, Китай и Япония. Търговските споразумения, които подписва нашата страна, са привлекателни за инвестиции и позволяват пазари отвъд границите ни. Освен петролната индустрия, Венецуела разработва много нови производства, които допринасят съществено за повишаване на БВП и способността да се генерират работни места - хранителната промишленост, минното дело, туризма, нефтохимията, строителния бранш, електрониката. Последните данни от Централната венецуелска банка сочат, че през 4-тото тримесечие на 2012 г. БВП е нараснал с 5,5%, което потвърждава годишния ръст на БВП от 5,6% за цялата минала година. Венецуела има и атрактивни предимства за привличане на инвестиции като природни ресурси, инфраструктура, kвалифицирана работна ръка и благоприятно географско разположение.
- Венецуела е един от крупните инвеститори в Куба и явно помага за реализация на икономическите реформи там. Имате ли подобни инвестиции в други страни от Латинска Америка или по света?
- Разбира се, в по-голямата си част от страните членки на АЛБА, както и в Аржентина, Уругвай и Никарагуа, се правят важни инвестиции, а извън нашия континент, трябва да отбележа, че в Китай имаме чудесни перспективи.
- България няма функциониращо посолство в Каракас. Как оценявате нашите двустранни отношения и какви са перспективите?
- Отношенията между България и Венецуела са отлични. Поради абсолютно финансова и временна принуда България затвори посолството си в Каракас, но това не попречи на двустранните контакти, които продължават да съществуват така, както са били в продължение на почти 40 години, опитвайки се да разширяваме тези връзки и да търсим нови споразумения за сътрудничество. Чудесно доказателство за това бе присъствието на България на срещата на върха Меркосур - ЕС, проведена в Сантяго де Чили, по време на която България демонстрира своето желание за по-тясно сътрудничество с членовете на южноамериканския блок.
- Кое най-много ви впечатли в България като посланик на Венецуела в нашата страна ?
- Имам толкова много добри впечатления в България, че ще ми е трудно да ги споделя всички. Бих могъл да кажа, че най-впечатляващо нещо е цялата ви страна с нейната природа, хората и начина ви на живот. Аз и съпругата ми бяхме приятно изненадани да опознаем и съжителстваме с един добър, грижовен и с изключителна богата душевност народ. Изглежда, че не живеем извън Латинска Америка, защото навсякъде бяхме посрещани така, все едно сме си у дома. И ако на фона на цялото това топло отношение добавим невероятната природна красота, уникалната история и култура, до която успяхме да се докоснем, можем да кажем, че прекарахме чудесни моменти, които никога няма да забравим.
Споделяйки всичко това, се чувствам още по-щастлив и ви благодаря, че ми дадохте възможност да го направя именно чрез вашето издание. Още веднъж едно голямо благодаря на България и на българския народ, че бяхме сред вас!

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ