29 Март 2024петък16:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нов повей в турската външна политика?

Извинения, споразумения, сериали, гостувания са малките стъпки на Анкара към промяна на отношенията със съседите

/ брой: 76

автор:Зорница Илиева

visibility 1046

Като се започне от стоплянето на отношенията между Израел и Турция, мине се през споразумението за поредното примирие с ПКК и се стигне дори до новите телевизионни сериали със съответни послания, няма как да не се отчете някакъв нов вятър в официалната турска външна политика, често насочена навътре. Още повече, че обявената преди повече от десетилетие политика на "нулеви проблеми със съседите" по всеобщи оценки е претърпяла по-скоро провал. Сега сериозните анализатори едва ли са били изненадани от новата страница в отношенията между Турция и Израел, още повече, че телефонното обаждане на премиера на Израел Нетаняху до Ердоган е било по време на негово съвместно пътуване с гостуващия официално в Тел Авив президент Обама. Никой не се съмнява, че САЩ имат своя дипломатически пробив и за сетен път доказват водещата си роля в събитията в Близкия изток. Пък и основната причина за официалните извинения и обещани компенсации от страна на Нетаняху за смъртта на 9 турски бойци, казват ислямисти, от пътуващия към блокирана Газа турски кораб "Мави Мармара" през 2010 г., е най-вече Сирия. Независимо, че палестинската кауза участва в тези извинително-компенсаторни споразумения и забраната за преминаване на хуманитарни помощи за ивицата Газа ще бъде премахната от страна на Израел.

Кюрдски знамена с портрета на Йоджалан се вееха в Диарбекир при честването на кюрдската нова година, където бе прочетен и призивът на кюрдския лидер за прекратяване на огъня


В същото време президентът Обама потвърди позицията за възстановяване на мирните преговори в духа на "две държави". Друг въпрос е кога и дали. Външният министър Давутоглу в свое интервю по CNN-Turk не скри, че разговори в тази връзка се водят от 3 години. Трудно са стигнали до споразумение и то е в резултат на пряк натиск от страна на САЩ. Впрочем политиката на Турция в момента е не само особено активна и разнопосочна, но сякаш следва определено русло, отчитащо негласната съпротива вътре и извън страната срещу следваните тихомълком неоосмански позиции на управляващата ПСР (Партия на справедливостта и развитието). Без да се пренебрегват ислямистките уклони обаче.

И филмите се оказват политическо оръжие...

Ердоган отчита положителни коментари относно призива за примирие, направен от намиращия се в затвор кюрдски лидер Йоджалан, защото това е в унисон с принципите за мирно решаване на конфликтите, а борбата с ПКК е от десетилетия и е особено кървава през 2012 г. Говори се за повече от 40 хил. загинали в битката за отстояване на кюрдските права. В случая едва ли става въпрос за безкористен жест от страна на Ердоган и някои експерти предупреждават, че признаването на кюрдската кауза е в замяна на подкрепата за Ердоган в претенциите му за бъдещ президентски режим на управление. Все пак кюрдските депутати в Меджлиса са 36 на брой. Не може да се пропуска фактът, че кюрдите са били лъгани нееднократно, а интересите на съответните турски правителства често са се променяли в миналото и турското общество винаги е било "обработвано" в обрат на днешните виждания. Още повече, че Йоджалан е кюрдски символ, но никак не е сигурно, че радикалното крило на ПКК ще се съобрази с призива му. А пък съмненията за доброто му психическо здраве и воля след 14 години в затвора не са от вчера. Но при честването на кюрдската нова година (Невруз) в Диарбекир, където е прочетен и призивът на Йоджалан, са се веели само кюрдски знамена с неговия портрет. Няма как това да не вгорчава усилията за вътрешно умиротворяване в Турция и да не дава възможност да се отчете необратим процес за окончателно решаване на кюрдския въпрос.
Експертите непрекъснато напомнят, че само в Турция кюрдите са около 15 млн. с нерешени окончателно права и искания, а милиони от тях са в съседните страни - Сирия, Ирак, Иран. В Ирак си имат своя автономия и развиват региона си повече от успешно благодарение на нефтените залежи с високо качество, а дори в опустошена от боевете Сирия фактически управляват самостоятелно своята част от територията на страната и все още никой със сигурност не може да твърди на чия страна в конфликта са. Избраният за министър-председател на опозициционните сили, кюрд от САЩ, веднага бе наречен "американски мюсюлмански брат" и изборът му доведе до оставката на друг опозиционен сирийски лидер. Както се казва, "бомбата цъка", и може някога да избухве в неочаквана посока. Това принуждава правителствата с опит и кауза да следват многовариантни политики, които да им осигуряват вековност. В случая неразбориите продължават, а опасността от разрастване на конфликта в регионален мащаб нараства. Именно затова САЩ възлагат на Турция водеща роля, особено в ситуацията на крехката държавност в Ливан, престрелките по границата с Израел, където също не се знае кой го прави, но се нарушава утвърденото от десетилетия правило на фамилията Асад да осигурява неприкосновеност на Тел Авив от тази посока. Дали е убит Асад, или това е само психологическа атака, никой не се наема да изясни, но коментарите са, че всички ветрове са в посока дали и кога ще пламне Иран. Голям залък, непредвидим изход и сложна дипломатическа игра на всички геополитически сили... Предстои да се види как ще реагира Иран и дали извиненията на Израел към Турция са всъщност начин да се осигури неутралитетът на Анкара при бъдещи действия към държавата на аятоласите. Дали Иран ще даде пристан и подкрепа на ПКК, ако тя се изтегли от турска територия, също е въпрос с повишена трудност.
В отрядите на ПКК има и арменци от не особено известни военни арменски формирования, но това може и да е просто напомняне за друг нерешен въпрос от страна на Турция - отношенията с Армения, където вече се стичат арменци от Сирия. Може би е ясно на чия страна ще бъде ПКК, ако има военен удар в Иран. Дали Ирак в лицето на управляващия в Багдад Малики ще се откаже от подкрепата си за Асад в Сирия, както настоява посетилият Ирак държавен секретар Кери, е мъгляво все още. Картите са разбъркани, но всички говорят за мир и мирно решаване на конфликтите.
В същото време в Турция започва нов телевизионен исторически сериал "Махмут и Мерием", настроен на "правилната вълна", както го определиха медиите в Анкара. Мерием е просто турското име на Мария, защото там и на Дева Мария казват "Мерием ана". Любовната история между мюсюлманин и православна удря върху "правилните нотки" на зрителската аудитория за отпускане парата на национализма. Същевременно "възстановява историческата слава направо от учебниците по история". Посланията са ясни и играта върху надигналите се националистически чувства в турската масова култура става чрез използване на фабула, жанр, детайли. В крайна сметка вече и филмите се оказват политическо оръжие. Спомнете си ролята, която изигра "Трето полувреме" за отношенията между България и Македония в настоящия момент, но опитът на Турция в това направление е забележителен. Ние, както обикновено, проспахме това явление и сега "Великолепният век" и другите турски сериали са едва ли не единствената разтуха на целокупния български народ. Поне истанбулският съд разреши султанската драма да продължи, независимо от негативните оценки на Ердоган. Добра реклама и за европейските правила, които внимателно се налагат в страната и тушират опасенията от пълзящата ислямизация и автототалитаризъм. На този фон няма как да се пропусне "Фетих-1453" ("Завладяването 1453"), който разказва за завладяването на Константинопол от османците и изтласкването на византийците. Още едно доказателство за сенките на национализъм и дори расизъм, характерни за времето, в което живеем. Историята и сериалите услужливо се използват за доказване на тези, които са чисто политически и подкрепят определени действия. Новият сериал "Махмут и Мерием" всъщност е копродукция с Азербайджан и разказва някаква история от ХVI век, случила се в Ганя, вторият днес по големина азерски град, който е бил управляван от османци, монголи, секчулци (турци), сафавиди. В дъното на тази любовна драма няма как да не прозре обаче впечатлението, че турското правителство се провъзгласява за лидер на тюркските държави, и това бе отбелязано подобаващо от турските медии при представянето на поредния явно успешен телевизионен продукт, оставил чувството за политически привкус.   
Малките стъпки, които прави правителството в Анкара, за да е в крак с европейските принципи, няма как да не бъдат приветствани. Дори и да стават по принуда или поради стечение на обстоятелствата. През 2009 г. при свое посещение в Истанбул президентът Обама намекна, че е редно да се възстанови собствеността и да се изгради разрушеният православен манастир на втория по големина Принцов остров. След като 42 години е бил затворен, сега "Халки семинари" сигурно ще посрещне поканения от Вселенския патриарх Вартоломей нов папа Франциск при негово евентуално бъдещо посещение в Турция. След като обяви, че ще работи за сътрудничество между различните религии, папа Франциск не би отказал подобна покана. Още повече, че има уговорка да се срещне в Йерусалим на 4-6 януари 2014 г. отново с Вартоломей, за да честват заедно Коледа и да отбележат 50-ата годишнина от първата крачка на Павел VI и Атенагорас, които са били там през 1964 г. Кой твърди, че църквата е далеч от политиката и светския живот? Вартоломей казва: "Може би не по мое време, но вярвам, че има шанс следващите поколения да видят източната и западната църква обединени". Важно кой и как използва този лост. И това ли е пътят за противостоене на разрастващия се ислям? Изводите са си за нас, а политиката в днешно време все повече "не е лъжица за всяка уста". Близкият изток не е много далеч от нас, а оръжията не са само по бойните полета. Става въпрос за интереси, но този път само наши, български. Може би е лесно да се прави политика, когато имаш зад гърба си мощен съюзник и ориентир в геополитиката, но и балансът е политическо оръжие. Дано можем да го използваме.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ