29 Март 2024петък12:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Речено-сторено

Цялото домочадие - на крак с метли, кофи и парцали

Залавяйте се здраво за пролетното почистване, то е и традиция, и ритуал, който събужда нови емоции за тялото и душата

/ брой: 81

автор:Ани Димитрова

visibility 4993

Пролетта е в разгара си, Цветница и Великден чукат на вратата... Запретнете ръкави, грабвайте метли, кофи и парцали и се залавяйте за голямото пролетно почистване. Това е дълголетна традиция, която се възприема като ритуал - чрез него не само обновяваме жилището си, но и събуждаме нови емоции за тялото и душата. Китайци, руснаци и шведи вече са отворили широко прозорците, за да влезе свеж въздух в помещенията и да се освободят от домашния прах и мръсотията, насъбрали се през дългите зимни месеци.


Операцията изисква психическа и физическа подготовка

За да изпълните успешно цялата операция, се подгответе психически и физически. И не забравяйте да ангажирате цялото домочадие, включително и съпруга си, който ще ви помогне за труднодостъпните части на дома, за мазето и за тавана..., а и за всичко останало, разбира се!
При Великденското почистване нищо не се подминава - труднодостъпни места, ъгли, високи шкафове, където никой не стига, освен праха.
Започнете от кухнята, изпразнете всички шкафове и ги почистете идеално. Ако неизползваните съдове са покрити с прах, задължително ги сложете в миялната машина. Не забравяйте мивката, нито респиратора, чийто филтри се подменят поне веднъж годишно. Използвайте случая да ликвидирате мазнините и загорелите остатъци храна във фурната.
В банята изхвърлете празните пластмасови опаковки на шампоаните, изхабените четки за зъби, захабените гъби и други изтривалки.
Продължете в другите стаи - изхвърлете ненужните вещи, старите вестници и списания, освежете тапицираните мебели, подредете рафтовете, чекмеджетата и гардеробите, изперете пердетата. 
Накрая измийте пода и прозорците, оберете праха от всички плоскости и завършете с прахосмукачката. Всичко започва да блести, чак до другия сезон!

Както казва баба или както...

За голямото пролетно почистване използвайте екологични продукти, макар че бабите ни са се справяли ефикасно и без тях. Например белият винен оцет елиминира всички бактерии, вируси и плесени. Топлата сапунена вода решава въпроса с микробите, т.е. тя може да се използва успешно при почистването на кухнята, а така също и на дървените дъски за рязане, приборите за хранене, ножовете... А за премахване на петната в мивката се употребява паста от сода бикарбонат и вода. За да почистите фурната, няма нужда от разяждащи мазнините продукти, които ви задушават. Намажете я със смес от вода и кристална сода (сода за пране) и оставете сместа да действа една нощ.
Прозорците също не се нуждаят от токсични препарати: напълнете един пулверизатор със смес от вода и четвърт чаша бял оцет или една супена лъжица лимон.
При голямото пролетно чистене не забравяйте и дървените части на мебелите, които имат нужда от "подхранване". За целта смесете една кафена лъжичка зехтин и половин чаша бял оцет и с тази смес намажете дървените части, които ще блестят чак до следващата година.
Помислете и за каналите, които имат нужда от основно почистване поне веднъж в годината. Може и без химически препарати! Опитайте механично чрез гумени отпушвачи, телове и др. да отстраните мръсните "тапи", задръстили канализацията. Не се препоръчват химически препарати и за ваната, и за мивката в банята, тъй като са силно агресивни и ги повреждат. Използвайте екологичните идеи на баба - залейте мръсните части с горещ бял оцет или алкохолен концентрат и търкайте с мек парцал, докато изчезнат напластяванията. След това измийте с топла вода. Ако жълтите петна останат, все пак е необходимо малко количество белина.

Хладилникът

Пролетта подканва да помислите и за хладилника. Може да постъпите по два начина - или да го оставите да се размрази през нощта, като рискувате наводнение, или да ускорите размразяването с помощта на топла вода. Ако е саморазмразяващ се, също има нужда от почистване.
И в двата случая извадете всички подвижни части, измийте ги с топла вода и сода, почистете и вътрешността на хладилника. Чак след това подредете и разпределете различните продукти: зеленчуците и плодовете в контейнерите за целта, млечните продукти в едната част, месните в другата... и се опитайте да запазите този ред по-дълго време! Освен че ще светне, хладилникът ще консумира и по-малко ток, защото хладилник с по-малко лед по тръбите гълта по-малко ток.
 
Дюшеците, юрганите, завивките

В интерес на истината, за дюшеците и матраците мислим най-малко. Изкарваме ги на въздух прекалено рядко, да не кажем никога. А в тях се крият хиляди малки гадинки: акарите, които ни докарват алергии. Хубаво е от време на време да ги оставяте на въздух, да ги минавате с прахосмукачка от двете страни, за да изчезнат тези досадни същества, а и насъбралата се прах. Ако имате балкон, тераса или най-добре градина, оставете дюшеците и матраците навън през целия ден. Не забравяйте да проветрявате и юрганите, завивките и одеялата!

Компютърът

Страницата виси прекалено дълго, докато се отвори, реклами досаждат непрекъснато... Този род "въздушни" тревоги показват, че компютърът се е задръстил. Ако премахнете някои лични файлове с писма и снимки, не означава, че ще той ще стане чисто нов. Просто ще спечелите малко повече място.
Иначе се препоръчва ежедневно почистване на клавишите и мишката, като се има предвид количеството бактерии и прах върху тях. Използвайте малка ръчна прахосмукачка за пространствата между клавишите или мек парцал. Срещу праха, събрал се върху твърдия диск, вентилатора и захранващата част на компютъра, използвайте въздушен спрей...

Колата

В тези слънчеви пролетни дни какво по-приятно от една разходка с колата? За да бъде тя още по-хубава, почистете добре и колата. Като начало я поставете на сянка или в гаража. Пригответе две кофи хладка вода, специален почистващ препарат за коли, гюдерия, стара четка за зъби и прахосмукачка.
Преди да започнете да търкате с почистващия препарат, намокрете обилно колата, за да премахнете праха и дребните твърди частици, които могат да надраскат каросерията. После включете препарата, за препоръчване на базата на силикона. С друг продукт рискувате да нараните лака и боята. Започнете отгоре надолу, елемент по елемент. Например покрива: разделете го на четири части и веднъж почистена, забършете частта с чист парцал, в случай, че препаратът съхне бързо. Измийте джантите.
Един съвет: използвайте стара четка за зъби, за да стигнете навсякъде. После с чиста вода премахнете и най-малките остатъци от пяна. За прозорците използвайте специфични за тази цел продукти и накрая излъскайте добре цялата кола с гюдерия, за да не остане и следа от натрупаната мръсотия.
Единственият начин за почистване на купето е прахосмукачката... Неприятните миризми, поети от тапицерията, се премахват със специални препарати с приятен аромат. Препаратите, с които ще излъскате бордовата част на колата, не трябва да използвате за педалите и волана, защото ще се хлъзгат.
И така, пуснете си хубава музика и се захващайте за работа, Великден наближава...
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ