25 Април 2024четвъртък12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Детски джаз концерт в Първо студио

Програмата е изцяло българска, с песни от Златния фонд на БНР

/ брой: 83

автор:Дума

visibility 73

Пролетен детски джаз концерт ще се състои на 10 април от 18.30 ч. в Първо студио на Българското национално радио, научи ДУМА от Иван Върбанов.
Музикантите от Венцислав Благоев бенд в състав - Венцислав Благоев, Павлин Павлов, Петър Момчев, Теодор Петков, Димитър Благоев, Димитър Карамфилов и Невена Григорова, и детската вокална група "Щурче" с диригентка Ирена Христова са подготвили интересна програма. Сред авторите на песните са Любомир Денев, Владимир Джамбазов, Бенцион Елиезер, Дора Драганова, Борис Карадимчев и Красимир Милетков. Специални гости на концерта ще бъдат композиторът Любомир Денев, кавалджията Недялко Недялков и 13-годишната Даниела Илиева.
Ролята на БНР за проекта "Джаз за деца" е водеща. Програмата на пролетния детски джаз концерт е изцяло българска, а почти всички песни в него са от Златния фонд на Българското национално радио, създаван като специална продукция за деца през последните 30 години.
Преди петнайсет години, когато свирехме в  увеселителен парк в Германия, нямахме барабанист. Давахме на децата от публиката различни ударни инструменти. Малките имат развито чувство за ритъм и ми хрумна, че по този начин можем да ги запалим да навлязат като активни слушатели в музиката, си спомня Венцислав Благоев, който е сред водещите солисти на Биг бенда на БНР. Верен на жанра, той импровизира идеята си в различни формати и под различен наслов. 
"Джаз за смели птици" е първата вариация на тема "Джаз за деца". Концертите започват за първи път преди три години в столично заведение. Постепенно смелото начинание децата да полетят в джаз музиката набира скорост. Концертите събират много публика и затова втората вариация е озаглавена "Джазовата ръкавичка". Година по-късно, когато към музикантите се присъединява певицата Такара Хашимото, джаз концертът придобива екзотична окраска. Третата вариация се ражда с името "Джаз и оригами".
Първото дете, което се осмелява да запее с музикантите, е 10-годишната тогава Даниела Илиева. Дани от шест години се занимава с пеене в Училището за джаз певци "D Stars". Позната е на публиката и като финалистка в "Детската Евровизия".
Проектът "Джаз за деца" бе асоцииран в програмата на фестивалите "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив, "Благоевград джаз фест" и "Джаз форум Стара Загора". Той получи безусловната подкрепа и на Чешкия център, в залата на който преди година музикантите, начело с Венци Благоев, заедно с група "Щурче" изнесоха съвместен концерт. Възпитаниците на Ирена Христова станаха победители през февруари на радиоконкурса за деца "Щуротека".
 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 149

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 147

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ