19 Април 2024петък17:39 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Зита Гурмай:

Гласът на хората трябва да бъде чут

Единствената партия, която може да замени ГЕРБ в управлението, е БСП, смята председателката на ПЕС-Жени

/ брой: 89

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1842

Зита Гурмай е член на Комисията за правата на жените и равенството между половете в Европейския парламент, заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм и заместник-председател на Комисията по конституционни въпроси в ЕП. Миналата година Гурмай бе преизбрана единодушно за председател на жените-социалистки в Европа. Зита Гурмай има значима роля не само на европейско, но и на световно равнище. В периода 1999-2008 г. е заместник-председател на Социалистическия интернационал на жените и в момента заедно с новата му председателка работят по въпросите за правата на жените и глобализацията към Глобалния прогресивен форум.

Цитат:
"Щом Бойко Борисов е подал оставка, значи самият той е осъзнал, че не е подоходящ за България"
"Не мога да си обясня защо толкова рядко виждах бившия министър-председател на България на срещите на Европейския съвет"


- Г-жо Гурмай, на какво равнище е днес равнопоставеността между половете? Какви са предизвикателствата в тази насока?
- Това, с което напоследък се борим по-сериозно от ПЕС-Жени, е разликата в заплащането между половете. Жените все още работят 59 дни, т.е. 2 месеца, без заплащане. Всъщност точно в това се изразява пропастта в разликата между заплащането при двата пола. Когато се вгледате в тази разлика, ще осъзнаете, че проблемът се корени именно в бедността, която все още има лицето на жена. Трите основни проблема в кампанията на ПЕС-Жени са свързани със сексуалните права, репродуктивното здраве на жените, както и насилието срещу нежния пол. Всеки ден 7 жени в Европа умират в резултат на насилие срещу тях. Има още много да се работи в тези насоки. Този въпрос засяга и кандидат-премиера на БСП. Програмата на социалистите е много добра, но може да бъде и по-ориентирана към равнопоставеността между половете. Да не забравяме, че 52% от българското население са жени.
- Според доклад на Еврокомисията социалният диалог в Европа е под натиск заради кризата. Мерки за икономии, фискална дисциплина са най-често употребяваните думи от политиците в последно време. Не се ли нуждаем всъщност от една по-социална Европа?
- Това, което казвате, е музика за моите уши. Като социалдемократ аз искам да чувам точно такива идеи, защото ние всички вярваме в необходимостта от една по-социална Европа. Непрестанното орязване на разходите се прилага, без да се мисли. Не може да се прилагат съкращения при най-уязвимите. Проблемът е, че има твърде малко жени сред тези, които взимат решенията. А именно те са отворени към нуждите на обществото. Смятам, че в кризата, в която живеем, именно жените са тези, които могат по-добре да взимат тези решения. Именно при работата с повече жени може да се стигне до една по-социална Европа и България. Както виждате, в програмата на БСП е заложена именно нуждата от по-социална България. Гордея се с тях, защото те са осъзнали нуждата от участие на хора от обществото, тъй като партиите не са толкова популярни заради корупция, недостатъчна прозрачност. Едно от преимуществата на програмата на БСП е именно диалогът с гражданското общество.
Доколкото разбирам, БСП са събрали 700 хил. подписа, което означава, че те са влезли в пряк контакт с 10 процента от българското население. Много е важно програмата им да бъде преведена на езика на обикновения човек. Лично самият Сергей Станишев се е срещнал с много хора лице в лице. Това са причините, поради които вярвам, че единствената партия, която може да замени ГЕРБ в управлението, е БСП. Високо оценявам и факта, че БСП е номинирала за министър-председател експерт, който е вещ по икономическите въпроси.
- Като говорим за нуждата от диалог с обикновения човек, няма как да не ви попитам за Европейската гражданска инициатива (ЕГИ), която навърши една година. Като съдокладчик по нея как оценявате действието й?
- Вярвам, че успяхме да накараме Европейския парламент да гарантира, че хората имат възможност да се възползват от тази инициатива. Пуснахме в уебсайта едно кратко анимирано филмче, достъпно на 23 езика, посредством което се разбира как протича тази процедура. Разбира се, че има нужда от подобряване на информираността. Целта на тази инициатива е гражданите да участват по-пряко в демократичния процес. Ако следва да създадем един дебат на общоевропейско ниво, то би трябвало да участват всички държави. Именно затова създадохме организационен комитет, в който ще има представители на всички държави членки. Европейската комисия подпомогна нашата дейност. Надявам се, че ще успеем да създадем един прозрачен инструмент, който да работи. Причината, поради която включваме тази инициатива в законодателството, е, че трябва да видим как ще реагират хората на него. Имаме вече 27 ЕГИ, но някои от тях ще бъдат отхвърлени, тъй като не отговарят на това, което е заложено в европейските договори. Този инструмент е изключително важен и той ще ни помогне да излезем от икономическата, социалната и моралната криза, в която сме изпаднали. Защото посредством него ще можем да чуем гласа на хората. Европейската комисия има правомощията да решава какво ще се случи оттук нататък с тази инициатива. Според мен комисар Шефчович е изключително голям поддръжник на тази идея и наистина вярва в този инструмент, и накрая се надявам, че всичко ще приключи успешно. Аз бях съдокладчик с представител на десните сили. Важно е да отбележа, че ние в крайна сметка постигнахме съгласие за нуждата от този инструмент.
- Един от основните и най-болезнени проблеми в Европа е високата младежка безработица. Какви действия трябва да се предприемат за справяне с нея?
- Ние бяхме партията, която преди две години стартира преговорите по младежката гаранция. Защото осъзнахме, че ако не се погрижим за следващото поколение, всъщност после кой ще се погрижи за нас. Всъщност това е огромен проблем. Защо младите хора се обръщат към екстремизма? Защото нямат никаква ясна перспектива, нямат визия за бъдещето. Изключително горда съм с това, което Сергей Станишев постигна с младежката гаранция. Съвместно с него създадохме първия семинар, посветен на младежката безработица, на който присъстваха и млади хора. Тезите, които ние впоследствие заложихме в младежката гаранция, се базираха на техните идеи. В дискусията участваше председателят на ЕКОСИ и Никола Шмит, който, честно казано, не бе особено благоразположен по въпросите, свързани с равенството между половете. Тогава му обясних, че трябва да мислим на първо място за младите жени, защото ако не им предоставим равни възможности от самото начало, то тогава няма как да се избегне тази разлика в заплащането между половете впоследствие.
Създаването на 250 000 нови работни места и гарантиране на първа работа, заложени в програмата на БСП, означава, че те наистина мислят за следващото поколение. Това на практика са и основните принципи на младежката гаранция. Трябва да се учим от европейския опит. Австрия например въведе 4-месечен период, при който се гарантира работно място. Когато заговорихме за младежката гаранция, в Европа имаше 5,5 млн. безработни младежи, сега имаме 6,7 млн. Тази тенденция трябва да бъде прекратена. Докато се опитвахме да накараме Европарламента и Еврокомисията да приемат и прокарат младежката гаранция, изгубихме една година. Сега разполагаме с 6 млрд. евро, за да се справим с този проблем. Радвам се, че успяхме да накараме Комисията, чието усещане за реалния проблем е нулево, да обърне внимание на този въпрос.
- Предишното българско правителство непрестанно изтъкваше "хвалбите" на германския канцлер Меркел, че страната ни е пример за фискална дисциплина. В крайна сметка обаче недоволството на хората именно от тази политика доведе до предсрочни парламентарни избори. Какво е мнението ви по този въпрос?
- Има една стара поговорка, че не знаеш колко е вкусен пудингът, докато не го опиташ. Г-жа Меркел е на власт вече доста време и, разбира се, трябва да покаже солидарност към партиите от своето собствено политическо семейство, към което принадлежи и ГЕРБ. Между другото Меркел е доста популярна, но само в пределите на Германия. Смея да кажа, че тя няма никаква представа каква е ситуацията в България. Разбира се, няма еднаква рецепта за справяне с проблемите. Европейският съюз може да даде някакви насоки, но националните правителства са тези, които трябва да ги пригодят към ситуацията в съответната държава. Сигурна съм, че г-жа Меркел знае много по-добре от мен какво трябва да се направи в тази икономическа ситуация. Отстрани обаче е много трудно да се дават съвети.
Добре запозната съм със ситуацията в България, тъй като поддържам тесни контакти със страната. Например когато ние в ПЕС-Жени приемем някакви мерки на европейско ниво, то Маруся Любчева (член на Бюрото на ПЕС-Жени) е човекът, който трябва да ги пригоди към ситуацията в България. През 2002 г. отново имахме криза и подобен режим на строги икономии, но за съжаление паметта ни е къса и не помним как тогава отвърнахме на кризата. Тогава тя не беше толкова тежка според мен, защото управлението на Европейската комисия беше предимно от социалисти. Десните определено не предприеха необходимите мерки, затова изпаднахме в такава криза.
- През февруари на дебата за върховенството на закона и свободата в България вие бяхте от тези евродепутати, според които трябва да се засили контролът над България. Защо? Какъв е имиджът на страната ни в Европа?
- Бях тук по време на президентската кампания през 2011 г. и тогава прекарах доста дни в провинцията. Разбрах колко популярен е моят колега Ивайло Калфин сред хората, защото той разбира проблемите и желанията на обикновения човек. Но определено бях шокирана от резултата. Въз основа на своите убеждения смятам, че БСП са напълно прави в твърдението си, че предишните избори не са били честни. Вярвам, че хората, с които говорих тогава, не са ме излъгали. Срещнах се с изключително бедни хора, които ми казаха колко важно е за тях следващият президент да обръща внимание на социалните въпроси.
Корупцията, фактът, че хора продължават да бъдат убивани по улиците на България, сигурността, определено си остават проблеми за България. Не мога да си обясня защо толкова рядко виждах бившия министър-председател на България на срещите на Европейския съвет. Да не би да не е достатъчно смел да се покаже пред Европа и да заяви къде са проблемите? Щом Бойко Борисов е подал оставка, значи самият той е осъзнал, че не е подходящ за България. Не мисля, че моята функция ми позволява да коментирам нечие минало. Смятам обаче, че е важно хората да разберат, че техните желания трябва да се изпълнят. Това според мен не се случи на предишните президентски избори. Не мога да си обясня и защо вътрешният министър е този, който отговаря за контрола на изборния процес. Това трябва да е напълно независим човек.
Имам много приятели, които непрекъснато ми се оплакват. Сещам се за един приятел журналист, който наскоро напусна България, защото тук не се чувства добре. Не е допустимо от редакцията, където работи, да му заявяват, че не могат да публикуват интервюто му, тъй като то не отговаря на стила на правителството. Мога да говоря спокойно по тези въпроси, тъй като ситуацията в Унгария е сходна.
Дойдох в България, за да дам на хората надежда, че те имат правото на промяна, имат правото техният глас да бъде чут.
- За съжаление обаче много малка част от тях използват правото си на глас...
- Именно затова смятам, че през оставащото време до изборите от БСП трябва максимално да се възползват от квотата, която е отделена за представители на гражданското общество. Те могат да спечелят изборите само ако комуникират с хората лице в лице, убеждавайки ги, че ако искат промяна, трябва да станат част от нея. За да можем да върнем България на хората!

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 304

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 274

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 296

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ