28 Март 2024четвъртък23:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Страсти около меча на Севт III

Ювелирна реставрация позволява да видим как е изглеждало въоръжението на последния голям владетел на одрисите в IV в. пр. Хр. Да, но...

/ брой: 89

автор:Велиана Христова

visibility 3751

Преди 9 години екипът на видния наш археолог доц. Георги Китов направи поредното си знаменито откритие - величествената трикамерна тракийска гробница в могилата "Голямата косматка" край гр. Шипка. На 4 октомври 2004 г. ученият от Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН проникна в най-вътрешното помещение на гробницата и на пода пред огромно каменно ложе откри истинско съкровище - 76 предмета, сред които 20 изработени от чисто 24-каратово злато. Входът към втората камера е бил затварян с двукрила мраморна врата, украсена с релефи на Хелиос и Горгона Медуза. Според траколожката проф. Валерия Фол, при Севт символиката е свързана със Слънцето, защото при траките изобщо царят е син на Великата богиня майка и нейния син, който е Слънце-огън. Находките от "Голямата косматка" станаха част от колекциите на Историческия музей "Искра" в Казанлък. Две седмици преди това пред самата гробница

екипът разкри знаменитата бронзова глава

която е уникална за нашите земи и е сред големите ценности в трезора на НАИМ. Върху няколко от находките - сребърна каничка, фиала, и върху бронзовия шлем, се откроява надпис - "Севт", което убеди скептиците, че гробницата е принадлежала на последния голям владетел на одрисите Севт III (IV в.пр.Хр.). Според откривателите главата е част от портретна статуя на владетеля, разчленена на 7 части при неговата смърт според погребалните обредни традиции на траките.     
Кой можеше да си помисли, че сега - 9 години след откритието, ще станем свидетели на нова сензация, свързана с него? Преди дни в НАИМ бе открита изложба на бойните доспехи на Севт III -  мечът с инкрустирани кания и дръжка, двата наколенника, части от златната сбруя на коня му. Водещият реставратор доц. Георги Мавров от Софийския университет и гл.ас. Петя Пенкова от НАИМ са направили чудо, като за три месеца с деноношен труд са успели да съберат фрагмент по фрагмент останките от меча и канията и да възстановят цялото оръжие с неговата изключително сложна и впечатляваща декорация. Защо чак сега? Ами защото за такава сложна реставрация трябват пари, а в България вечно няма средства за истински ценните археологически находки, които превръщат страната ни в резерват на значими паметници на древната история и изкуство. Виж, за вампири и съмнителни мощи доскорошният археолог номер 1 (казва се Дянков, ако сте забравили) весело ръсеше стотици хиляди левове.

Георги Китов и Диана Димитрова с бронзовата глава


Та неотдавна УниКредит Булбанк дари средства за реставрирането на меча, благодарение на което днес можем да видим зримо как е изглеждало оръжието на тракийските владетели преди 2300 години, което според древните автори е впечатлявало с блясъка си. Самият Севт III е тракийски владетел от 330 г пр.Хр. вероятно до 300 г.пр.Хр. (точната дата на смъртта му не е известна).

Воювал е срещу Лизимах

който е бил телохранител на Александър Велики и управител на завзетите от македоните одриски земи. При проучването на могилата екипът на ТЕМП не намери кости в камерата и според хипотезата на Китов (той напусна нашия свят на 14 септември 2008 г.) поребението е било ритуално - тракийският цар вероятно е загинал някъде далече, затова в подготвената гробница са били положени само ритуални предмети и дарове за преминаването му в Отвъд. Логично е обредът да е бил извършен в тази голяма гробница, която е близо до столицата на владетеля Севтополис - единственият голям тракийски град у нас, проучен навремето изцяло, преди да остане през 1956 г. под водите на яз. "Копринка". В НАИМ се пази намерена там мраморна плоча, висока 63 см, на която с гръцки букви е изписан договор между Севт III и Спарток - владетелят на друг голям тракийски град Кабиле, сключен през IV в.пр.Хр.

Дръжката на меча е оформена като глава на орлица


Районът около Казанлък неслучайно носи името "Долината на тракийските царе", мнозина археолози са проучвали над 20-те известни досега подмогилни гробници там, но заслугата на Китов е огромна. Обсебен неистово от каузата си, подчинил живота си на проучването на тракийските погребения, той остава и сега археологът с най-стойностните открития - две златни маски, златни венци, царски пръстени, гробницата със стенописите в Александрово, главата и съровището на Севт III, Старосел... След всяко голямо откритие Китов казваше: "Нищо повече не може да бъде открито". След това траките го опровергаваха и намирахме все нови бляскави тракийски неща, разказва Диана Димитрова, спътница на Георги Китов и негов заместник в проучвателния екип, познат с името ТЕМП (Траколожка експедиция за могилни проучвания).   
Изложбата в НАИМ ще продължи до 8 май, тя е плод на сътрудничеството между музея на БАН, Историческия музей "Искра" в Казанлък, Италианския културен институт в София и УниКредит Булбанк.
Комплектът въоръжение е почти пълен, обяснява Диана Димитрова. По думите й, ножницата е била на мястото, където би трябвало да е главата на владетеля, въру нея е бил положен златният венец. Снаряжението включва бронзов шлем с името Севт върху челото; бронзови наколенници с релефни изображения на Атина (според някои учени - на Великата богиня майка); нагръдник-яка за ризница от желязо, кожа и злато; меч с ножница; върхове на копия; конска сбруя със златна украса - начелник, 6 набузника, странични висулки и накрайници за ремъците. При намирането

 оръжието е било в окаяно състояние

- на малки парчета от силно корозирал метал, по повърхността с много повредени останки от текстил и кожа. При внимателен оглед под микроскоп реставраторът Георги Мавров забелязва златни нишки и тънки златни пластинки в местата на счупванията. Първата рентгенография показва изключително сложна и прецизно направена декорация върху ножницата и дръжката на меча, която е намерена отделно от него. След консултации с реставратори от Флоренция-Италия е избрана методика, с която да се работи.
Златните нишки са изследвани с електронен сканиращ микроскоп в Института по физикохимия на БАН и се установява, че те са направени по характерния за времето на траките начин - около нишка от коноп или лен е увивана тънка плоска лентичка от много чисто злато, която първо се изковава на тънка ламарина и след това се разрязва на лентички, разказва Петя Пенкова. Върху желязото траките са издълбавали недълбоки каналчета, в които след това се инкрустира златото. Именно тази невероятна украса с вграждане на злато в метала е най-ценното, смята Диана Димитрова. По думите й, това са скъпи оръжия и са ги притежавали знатни хора с висок ранг. Фиксирането на отделните елементи на меча и на ножницата, механичното отделяне на корозирал метал от златните орнаменти е изключително трудно. Липсващите елементи са изградени от полимер, следва химична обработка, за да се спре корозията, нанася се защитно покритие и се прави подходяща цветова обработка. Страничният човек може само да си представя къртовската работа за възстановяване на владетелското оръжие.

"Абе, никак не беше лесно"

засмива се Георги Мавров и с тази кратка реплика отбива всичките хвалби за работата, която двамата с Петя са извършили.
Още нещо обаче направи впечатление на всички присъстващи при откриването на изложбата. Там бяха и Диана Димитрова, която е откривател на съкровищата в "Голямата косматка" заедно с Китов, и част от екипа на ТЕМП. Сред многото тържествени слова на Диана думата не бе дадена. Макар тя да е "виновницата" за това, че съкровищата от гробницата на Севт III станаха достояние на България и на света. Името на самия Китов прозвуча веднъж. Не сме признателен народ, не умеем да ценим хората, които имат принос за "тази страна". Във всяка друга държава откривател като Китов би бил позлатен. А спомняте ли си каква благодарност получиха през 2004 г. той и екипът му за откритието на същото знаменито съкровище на Севт III? Ами, да напомня - по височайшо нареждане полицията (тежко въоръжена и маскирана)

в бравурна акция и с прокурор ги... арестува

барабар с пристигналия там председател на БАН акад. Иван Юхновски и директора на НАИМ проф. Васил Николов. И държа учените цяла нощ в студената гробница, тарашейки ги до последния джоб и до обувките - да не откраднат някое злато от откритите току-що ценности! Лично търсих тогава посред нощ директора на Националната полиция ген. Илия Илиев да прекрати някак издевателството. Помогна човекът с каквото можа. А на другия ден главният секретар на МВР Бойко Борисов бе принуден да се извинява на заподозрените "престъпници" за безобразието...        


Има проект за паметник на Георги Китов на ул. "Московска" в София, одобрен от Столичната община. Сметката за набиране на средства е: Банка ДСК, клон "Батенберг", IBAN: BG46STSA93000019051808, BIC: STSABGSF

 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ