16 Април 2024вторник16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

По-високи такси за пренос и достъп ще ни дерат с цените на тока

Бързо забравили протестите, НЕК и ЕРП-тата искат суперувеличения, производителите са по-скромни

/ брой: 94

автор:Светла Василева

visibility 1965

Уличните протести срещу цените на тока и монополите в енергетиката затихнаха. Почти забравени са комичните "експертни" изявления на бившия министър на енергетиката Делян Добрев за зависимостта между подаваното по мрежата напрежение и завишеното отчитане на консумирана енергия, както и поривът му в опит за справяне със ситуацията лично да присъства при проверка за изправността на един електромер. Позабравени сякаш са и несполучливите опити на ГЕРБ да прикрият експанзията на луксозните соларни централи, въведени в експлоатация през 2011-2012 г., донесли преди месец хаос и дисбаланс в електроенергийната система, наложили изключване на мощности. Дори тези на АЕЦ. Което е парадокс отвсякъде. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) беше принуден да ограничи производството на евтин ток от атомната централа, за да може

бутиковото електричество на соларите

или поне на част от него да стига до потребителите, много от които всъщност са "енергийно бедни".   
Държавният регулатор не успя да изпълни директивата на експремиера Борисов за намаляване цената на тока от м. март с 8% (как беше стигнал до този процент - само той си знае). "Натисна" я с по-малко за сметка на признатите технологични загуби на електроразпределителните предприятия. Тази скромна "победа" на улицата всъщност е със срок на годност 4 месеца. До 1-ви юли, когато ще влязат в сила новите цени на тока за бита и за стопанските потребители на регулирания пазар. А те ще са по-високи. Със сигурност. Вече никой не го отрича - нито председателят на ДКЕВР, нито служебният министър на икономиката и енергетиката. Основания за подобни прогнози има достатъчно и в публикуваното на 15 април т.г. становище на ДКЕВР по повод извършена проверка на дейността на регулатора от Върховната административна прокуратура.
От изложените аргументи стават ясни няколко неща.
Първо. За периода 2009-05.04.2013 г. срещу утвърдените от ДКЕВР цени се водят общо 440 дела, като 371 от тях са от електроенергетиката. Основен мотив на дружествата е, че не са им признавани предложени от тях разходи за дейността. От издадени 23 наказателни постановления за нарушения на изискванията на лицензиите на стойност 3 млн.лв. 20 са отпаднали по решение на съда (за 2 640 000 лв.). Тази своеобразна статистика показва, че

енергетиците не са доволни

от решенията на регулатора, не ги приемат и защитават интересите си по всички допустими от закона начини. Само от полза за потребителите ще е да последват примера им, като се организират и също бранят правата си, предявявайки колективни искове срещу енергийните компании.  
Второ. Разходите на електроснабдителните и елелектроразпределителните дружества за периода 2008-2013 г. са утвърдени през 2007 г. Става дума за онези разходи, които са постоянни и не се влияят от количеството пренесена и доставена енергия. ДКЕВР одобрява нарастването им единствено с коефициента на инфлация, но също така ги и намалява с коефициенти за ефективност и качество. Това означава, че ние като потребители сме покривали чрез цените само разходи, признати от комисията за икономически обосновани и заложени през 2007 г. Тези разходи обаче са значително по-ниски (средно два пъти) от отчетените от дружествата за периода 2008-2013 г.
Аналогична е ситуацията и с утвърдената възвръщаемост на активите (елемент, участващ в образуването на цените). През 2008 г. със заявленията за цени дружествата са предложили за утвърждаване разходи за инвестиции за 5 години напред, отговарящи на изискванията на ДКЕВР за подобряване качеството на предлаганите услуги. Оттогава до момента тези разходи не са преразглеждани и актуализирани, макар че са отчитани по-високи нива от заложените. ДКЕВР заявява в становището си пред прокуратурата, че крайните потребители на електрическа енергия, включително и битовите, не заплащат тези по-високи отчетени разходи и инвестиции и че те са за сметка на печалбата на самите компании.
Трето. За предстоящия регулаторен преглед всички енергийни дружества

заявяват по-високи цени

от действащите в момента (вж. таблицата). Прави впечатление, че производителите - АЕЦ и ТЕЦ, са "по-скромни" в исканията си за ръст на цената от останалите участници на пазара - НЕК, ЕСО, електроразпределителите и електроснабдителите. И тук обаче има нюанси.
Исканото увеличение на цената за "разполагаемост" (т.е. за поддържане на съоръженията в готовност за работа, без да работят, на разположение) от конвенционалните централи е значително. То вероятно е продиктувано от налаганите им ограничения за производство на ток заради намаленото потребление и заради ангажимента за изкупуване на всичката произведена енергия от ветрогенераторите и соларите, които с приближаване на лятото започват да работят с нарастващ капацитет. Нещо като предпазна мярка за гарантиране стабилност на приходите. В публичното пространство се прокрадна идея за създаване на конкуренция между дружествата, предлагащи "студен резерв". Това означава, че те ще трябва да се състезават помежду си, предлагайки атрактивна цена. Възприемането на подобен подход е възможност за ограничаване, макар и в малка степен, на ръста на цените.
Онова, което впечатлява още на пръв прочит при прегледа на исканите увеличения, са "астрономическите" почти 177% за "зелена добавка". Както вече ДУМА писа в броя от 13.04.2013 г., в системата на НЕК има натрупан дефицит. Компанията не получава достатъчно средства, с които да покрие в пълен размер производството на ВЕИ централите, присъединени към електроенергийната система от ГЕРБ през 2011-2012 г. в колосални за страната размери. Резултатът от експанзията е, че вместо да имаме 303 МВт солари през 2020 г., днес вече разполагаме с над 1000 МВт.

Гарантираха ни го "професионалистите" от ГЕРБ

И сега ни убеждават, че имат воля да продължат. В същия дух. И продължават. Още от м.октомври 2010 г. например фирма "Терраветроссоле" се е снабдила със становище на НЕК за присъединяване към електроенергийната система на 117 МВт ветрогенератори в района на община Перник. Двата ветропарка "Орисол-1" и "Орисол-2" вече имат изготвени доклади за оценка на въздействието върху околнатата среда. Учудващо е, че компанията инвеститор декларира пред търговския регистър приходи за 2011 г. в размер на едва 1000 лева (!), но има претенция да строи ветропаркове за милиони евро и ще очаква връщане на инвестицията си. Това ще се случва през цените, които потребителите плащаме за енергията, отчитана от електромерите ни. С други думи, инвазията на ВЕИ си продължава, макар и с по-забавени темпове. При свитото потребление и убитата промишленост нищо чудно един ден да изключим ТЕЦ-овете и АЕЦ и да потребяваме само "зелен" ток. За радост на Европа и на собствениците на ВЕИ централи. Само дето никой не коментира кой ще плаща сметките. Така, както никой не коментира какво количество "зелена" енергия е социално поносимо за гражданите на най-бедната страна, член на ЕС.
Стопанските потребители, абонати на ЧЕЗ и ЕВН, също ще бъдат сюрпризирани. Те плащат цена за достъп до мрежите на база заявена мощност на ден, а не както е при домакинствата - на база отчетеното потребление на енергия от електромера.

Ползват, не ползват - плащат

Минималните суми, които дължат фирмите, присъединени на ниско напрежение, са за 6 кВт, а присъединените на средно напрежение - за 100 кВт. Коварното при тези цени е, че се плащат винаги, дори когато няма консумация на енергия. Както и че има минимален праг (от 6 кВт и от 100 кВт), който е задължителен, независимо че заявеният капацитет може да е под приетия. ЕВН създаде прецедент през 2011 г., като постигна въвеждането на този начин на заплащане на цената за достъп. Последваха ги ЧЕЗ през 2012 г. Нищо чудно Енерго Про също да направи стъпки в тази посока. Така или иначе, прецедентът вече е търговска практика. Тези дни ЕВН е поискало от ДКЕВР да им утвърди 60% увеличение на цената за достъп за стопанските потребители...
В опит да успокои потребителите председателят на държавния регулатор заяви в средата на миналата седмица, че ръстът на цените на тока ще е минимален. Както и че процедурата е дълга, а окончателното решение на комисията ще бъде предшествано от обществено обсъждане. Само да не си помислите обаче, че можете да присъствате на него. Нищо подобно. Още от времето, когато Константин Шушулов председателстваше ДКЕВР, "откритите" заседания са публични само на книга. Такива бяха и при Ангел Семерджиев. Такива са и днес. Достъпът до залата за дебати е само с покани. Администрацията стриктно отмята в предварително изготвен списък присъстващите и зорко следи да не се промъкне някой неканен гражданин. Тази практика се оказа удивително устойчива и никакви улични протести очевидно не могат да я премахнат. За гражданите, които са и потребители, е оставена "привилегията" да плащат безропотно и в срок сметките за ток, чиято посока вече знаем - нагоре.


Заложено от ГЕРБ


Фирма "Терраветроссоле" през 2010 г. получила разрешение да изгради 117 МВт ветрогенератори край Перник. За 2011 г. тя декларира приходи... 1000 лв., а иска да строи ветрогенератори за милиони. Милионите ще връщаме ние чрез цената на тока!


Таблица на цените: сега действащи и заявени от енергийните дружества за утвърждаване от ДКЕВР за новия ценови период 01.07.2013 г. - 30.06.2014 г.




 

Билетът за влак поскъпва с 20% от 7 май

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 72

Тецовете в Източномаришкия басейн минават на газ

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 72

Инфлацията леко се забавя, но храните поскъпват

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 72

Заплаха за поливния сезон в Пловдивско

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 72

Разногласия в Тел Авив за отговора срещу Иран

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 72

В Гърция забраниха паленето на огън

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 72

Кипър спира да дава убежище на сирийци

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 72

Накратко

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 72

Широко затворени очи

автор:Мая Йовановска

visibility 274

/ брой: 72

"Наивният" Иран

автор:Юри Михалков

visibility 270

/ брой: 72

Ще изпратим ли на изборите отново бандити във властта?

visibility 264

/ брой: 72

За нов икономически модел в ЕС, базиран на знанието

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ