29 Март 2024петък11:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Твърд курс за Македония

/ брой: 97

автор:Георги Готев

visibility 3355

Много ми харесва твърдата позиция на президента Росен Плевнелиев и на служебния премиер и външен министър Марин Райков за Македония. Президентът каза, че България ще даде зелена улица за започването на преговори за присъединяване на братската съседна страна, само когато Скопие подпише договор за добросъседство.
Този договор трябва изрично да постановява, че Македония няма да прилага спрямо нас член 49 от своята конституция, който гласи, че "Републиката се грижи за статута и правата на лицата, принадлежащи към македонския народ в други страни".
Работата е там, че Външното министерство на Македония все още държи на сайта си документ, който гласи, че в България по "проценка" (преценка) на Скопие, у нас има 750 000 македонци. Вероятно колкото са жителите на Пиринска Македония. Може би броят и мен, защото съм роден в Благоевград. Ето го линка, който е активен и в момента на публикуването на тази статия http://www.mfa.gov.mk/sites/default/files/Dokumenti/Spisok%20na%20Brojnost-zdruzenija-i-lektorati.doc
Когато зададох въпрос на Европейската комисия за този документ, властите в Скопие публикуваха друг документ за македонската диаспора, в който "проценка" няма. Но кой знае защо, запазиха и стария документ на сървъра си. По небрежност или нарочно? Във всеки случай, триумфалната арка в Скопие изобразява "Пирин" по същия начин, по който и "Вардар", с танцуващи младеж и девойка.
Имаше и друга лъжа. Братята ни македонци излъгаха Комисията, че президентът Gjorge Ivanov посетил Българския културен клуб в Скопие (БККС). Комисията повярва и го публикува в доклада си за Македония, на 11 стр.
Директорът на БККС Лазар Младенов, към когото изпитвам искрено уважение, опроверга това в съобщение до медиите. Директорът на БКК Президентът Гьорге Иванов наистина посетил българския културен център (БКЦ). Само че разликата между БКСС и БКЦ е колкото между ГДР и ФРГ. Така че лъжата е доста груба.
Комисията прекрасно знае, че е сгафила и я е яд на Скопие, който подава невярна информация. Досадни са й журналистите, които се ровят в такива неща.
Чешкият комисар по разширяването Щефан Фюле бута напред Македония, без да се вслушва в мнението на България. С годините България е създала впечатление, че сме голям брат, който всичко прощава на малкия, дори и ако прави ужасно големи глупости.
Има една група държави в ЕС: Австрия, Унгария, Великобритания, Чехия, Литва, Латвия и Естония, които много държат Македония да получи зелена улица да започне преговори на срещата на върха на ЕС през юни. Има и доста държави, които са на мнение, че Македония не е готова. В тази група влизат Франция, Германия, Холандия, Белгия и др.
Македония трябва междувременно да реши спора си с Гърция за това как да се нарича и да даде гаранции на България, че няма да предявява иредентистки претенции.
В последния си доклад Комисията набляга на постигнатия "напредък" в тези области. Но това според мен подава неправилен сигнал за Скопие. Ако в държавата, която Комисията нарича ФИРОМ, или БЮРМ на български, си въобразят, че ги хвалят за "напредъка", през юни ги чака вето.
Фюле доста напакости и с опитите си да посредничи в Македония във вътрешнополитически план. Страната се управлява авторитарно от дясноцентистката партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Социалдемократическият съюз на Македония СДСМ на Бранко Цървенковски обвини на 24 декември Груевски, че е "прекратил демокрацията", след като при вота на бюджета от парламента бяха принудително изведени опозиционни депутати и някои журналисти.
Оттогава СДСМ се опитваше да предизвика предсрочни избори и обяви, че ще бойкотира  местните избори, освен ако те се проведат от служебен кабинет. Фюле обаче изви ръцете на опозицията и през март местните избори бяха проведени при пълно поражение на СДСМ. Еврокомисията фактически укрепи авторитарния режим на Груевски.
Но още един политик силно подкрепи Груевски в навечерието на изборите. Бойко Борисов отиде на крака в Скопие един ден преди да подаде оставка. Това негово последно пътуване като премиер е поредно доказателство за външнополитическото безхаберие на предишната власт.
Само твърдостта на София може да намали последиците от тези неблагополучия. Дано следващото правителство запази сегашния курс.

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 1

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 1

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 0

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 0

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 1

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ