20 Април 2024събота18:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

60 икони огряват Дупница

Изложбата представя творби на майстори от цялата страна

/ брой: 102

автор:Николая Иванова

visibility 6756

Ценителите на изкуството могат да видят до 9 май Великденската експозиция в зала "Джамията" в Дупница, която представя изкуството на християнската живопис и дърворезба. В изложбата са включени съвременни иконописци от цялата страна с 60 православни икони, образци с висока художествена стойност. Изложбата илюстрира най-доброто от Българското иконографско сдружение -  организация, създадена през 2005 г., която събира автори от всички жанрове в християнското изкуство - иконопис, стенопис, резба, и има за цел да съхрани жива българската иконографска традиция, да възроди източноправославната икона. Инициатор и създател на българското иконографско сдружение е богословът-иконописец Димчо Димчовски. Респектират с майсторството си творбите, излезли изпод ръката на Антония и Димчо Димчовски, които живеят в малкото планинско селце Гостилица, близо до Велико Търново. Иконописецът Димчо Димчовски е свързан с Дупница - възпитаник е на бившия учителски институт в града. Завършва и богословие. 
Специално е участието на един от най-добрите иконописци на България - Малин Димов от София. Родословното дърво на Малин Димов е с дупнишки корени - неговата майка е от Дупница, от големия Панчев род.
Младият зограф от Плевен Владимир Андреев завършва специалност иконография към Богословския факултет при ВТУ. Има изписани 4 самостоятелни иконостаса и три храма. В екип е работил по изографисването на още 9 храма в България. Иконописецът от Благоевград Костадин Васев следва традициите на Самоковската и Банската школа. Рисува основно възрожденски икони, предимно за Рилския манастир. Много добре познат е тандемът иконописци от Дупница Георги Чимев и Ангел Илчев, зографи към Светия синод.
Участници във Великденската изложба са и художниците Димитър Таушански и Лора Делиб. Живописецът от сдружението на дупнишките художници Димитър Таушански живее и работи в с. Бистрица. Лора Делибалтова е от Враца, но от години живее в Дупница. Дърворезбата към иконите на Лора е на съпруга й Светослав Делибалтов. Дърворезбованите икони са дело на майстора дърворезбар от дупнишкото с. Мурсалево Ангел Гогов.
 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ