19 Април 2024петък06:40 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ДУМА дава под съд РВД за отказ на информация

/ брой: 106

автор:Светла Василева

visibility 126

Вестник ДУМА заведе дело в Софийския административен съд срещу ДП "Ръководство на въздушното движение" заради мълчалив отказ да предостави достъп до обществена информация.
Ръководството на държавното предприятие си позволи лукса да погази Закона за достъп до обществена информация и остави без отговор заявлението на в. ДУМА с вх. щ33-00-12/21.02.2013 г., подадено чрез министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Какво поиска ДУМА:
1. Да бъде предоставен списък със задграничните командировки на ръководния състав на РВД за 2012 г. - по дестинации, с основанията за командироване, продължителност, конкретни суми и по позиции, както следва: генерален директор, заместник генерални директори, директори на дирекции, директори на районни центрове, директори на летищни центрове.
2. Да бъде предоставена информация за общия размер на средствата, изплатени от ДП "РВД" за задгранични командировки, и за общия размер на средствата, изразходвани за командировки в страната, през 2012 г.
3. Да бъде предоставена информация за размера на заплатите на генералния директор, заместник генералните директори, директорите на дирекции, директорите на районни центрове, директорите на летищни центрове за 2012 г.
Явно исканата информация се е оказала особено чувствителна за шефовете на РВД, щом са избрали възможно най-неинтелигентния начин на реакция и просто се направиха, че искането ни не съществува. Казваме неинтелигентен, защото в България има трайно установена съдебна практика мълчаливите откази по ЗДОИ да бъдат отменяни от съда. Възможно е да става дума и просто за административна некомпетентност и високомерие, но това със сигурност е не наш проблем, а на принципала - министъра на транспорта. И неговото поведение обаче по казуса бе също, меко казано, специфично. След като ДУМА сигнализира, че шефовете на държавното предприятие не спазват задълженията си по закон и не отговарят на заявлението на вестника, главният секретар на транспортното министерство отговори с писмо, изцяло издържано в чиновническия епистоларен стил, че ведомството е изпълнило задълженията си и е препратило искането до ДП "РВД". В смисъл, изпълнило е куриерска функция. И нито дума за друго важно задължение на министъра - да контролира спазването на законността от подчинените му структури.
Изненадващо в случая е високомерното поведение на служебния министър Кристиан Кръстев. С равнодушието си към казуса той директно постави под съмнение всички красиви декларации на Марин Райков за върховенство на закона, за гарантиране на прозрачност и публичност на функционирането на държавните предприятия след управлението на ГЕРБ. Сладките приказки се оказват конюнктурно политическо лицемерие, а действията всъщност целят безобразията на доскорошните управляващи да бъдат тихо и кротко прикривани.
------

Очаквайте в следващи броеве - защо висшият мениджмънт на РВД не обича всъщност да се шуми за доходите му

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ