20 Април 2024събота05:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Износ на... безсмислие

/ брой: 106

автор:Светла Василева

visibility 265

Днес служебният министър на икономиката Асен Василев е в Истанбул. Заедно със заместника си Божан Стоянов ще "спасяват" износа на ток. Защо не, биха казали ентусиастите. Така или иначе светът е голям и спасение дебне отвсякъде. А и електроенергийната система на България е на "командно дишане" поне от месец. По време на Великденските празници товарът й падна до нищожните 2000 МВт. Това си е будна кома, откъдето и да го погледнеш.
Дали спасението е в Истанбул, обаче?! Още повече че е анонсирано и създаването на съвместен Комитет по въпросите на енергетиката. Преди години износът се случваше и без комитет, при това в обеми в пъти по-големи от днешните мижави 250 МВт. Другаде е проблемът и не е в Турция, а тук, в България. Тук трябва да се спасява износът на ток. Колабиралото промишлено производство на фирмите, свитото потребление на домакинствата, пестещи всеки киловат след непосилните януарски сметки за ток, комбинирано с експанзията от "зелени" мощности, превърна електроенергията в лукс.
Кой е виновен, че само за 2012 г. въведените в експлоатация по време на управлението на ГЕРБ соларни централи - над 800 МВт, са три пъти повече от планираните за 2020 г. 303 МВт? Никой не зададе въпроса колко "зелени" можем да бъдем, нито колко възобновяема енергия можем да платим като общество. Важно беше инкасирането на ползи. На мига. За лична и корпоративна (или партийна) употреба. А денят след утре ... ще го мислим някога.
И друго. Какъв е този трансграничен електроенергиен капацитет, чието увеличаване ще договаря министърът? България за пръв път в историята си е транзитна страна на електроенергия за Турция. Преносните капацитети се търгуват предварително. Очевидно нашият сме го продали и няма свободен. И последно. Какъв износ ще договаря Асен Василев при настоящата неконкурентна експортна цена на тока с всичките й екстри - зелени, кафяви и невъзстановяеми добавки?

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ