20 Април 2024събота03:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Поглед за случващото се около нас

Не трябва да остават на заден план отношенията ни със съседите и събитията в света

/ брой: 114

автор:Зорница Илиева

visibility 967

У нас си имаме сложен дневен ред и много дни не само ще се коментират резултатите от изборите, но и ще се реди близкото и далечно бъдеще на страната ни. Някак естествено на заден план остават въпросите за това какво се случва около нас, къде стоим в отношенията си със съседи, съюзници в ЕС или НАТО, какво става в Близкия или Далечен изток и т.н. Теми, които няма как да не са в обсега на националните ни интереси, но явно ще "им дойде времето" при по-избистрена политическа обстановка.
Все пак няма как да се пропусне ситуацията в съседна Турция, където дневният ред също е тежък, особено след бомбения атентат в град Рейханлъ, близо до границата със Сирия. Загинали са повече от 40 мирни граждани, ранени са около 100, задържани са 13 турски граждани, които са заподозрени като извършители, а официалните власти твърдят, че знаят поръчителите. При съществуващите отношения със Сирия нейните разузнавателни служби са обвинени като организатори. Междувременно проф. Давутоглу, външен министър, заявява, че си запазва правото да "употреби всички мерки" за отговор, който обаче изключва въоръжен конфликт с официалните сирийски власти. В такъв момент премиерът Ердоган заминава на "съдбоносна среща" с президент Обама. Новото е, че сега разменя мнения и становища със собствената си опозиция и острата полемика е само часове преди да се качи на самолета за САЩ. Сякаш за първи път проличават така ясно различията сред политическите партии и общество в страната по отношение политиката към Сирия, а и изобщо за външната политика. Опозиционните лидери в лицето на Калъчдароолу (Народно-републиканска партия) и Девлет Бахчели (Партия на националистическото действие) обвиняват Ердоган в провеждането на погрешна политика към Сирия, която е довела до жертви сред собствените граждани. Бахчели в прав текст казва, че "правителствената политика към Сирия се е сринала" и заедно с Калъчдароолу предлагат правителството да подаде оставка, като поеме отговорността за атентатите.
"Правителството да се извини на турския народ за провалената политика" и припомнят, че вместо "нулеви проблеми със съседите" сега са "на нож с всички". И още "докато Давутоглу си стои на стола, както и Ердоган, няма да има спокойствие в тази страна".
Нормално за турската политическа ситуация, към критиките на опозицията се е присъединил и съпредседателят на "Партия за мир и демокрация" (на кюрдите) Селяхатин Демирташ, който подчертава, че "правителството трябва да изостави политиката си към Сирия".
Тези изяви на опозицията съвпадат по принцип с изразяваното напоследък становище на държавния секретар на САЩ Джон Кери за по-балансиран подход по отношение на ситуацията в Сирия. Това пролича най-вече след срещите му в Москва и постигнатото съгласие за международна среща в Женева в началото на юни за намиране на изход от кървавия конфликт. Опасността властта в Дамаск да попадне в ръцете на радикални ислямисти няма как да не тревожи Държавния департамент.
От своя страна Ердоган твърди, че двете опозиционни турски партии следват провокативен подход след бомбените атентати при границата със Сирия. Той отклонява всички атаки към собствената си политика, като казва, че "не може да си затваря очите за Сирия, както често е ставало в миналото". Ердоган смята, че не само външната му политика е правилна, но като успех припомня факта на отваряне вратите на Турция за иракските кюрди след клането в Халабия. Това дава възможност на Турция "сега да стои изправена в отношенията си с Арбил (столица на Иракски Кюрдистан) и ще дойде време да накажем виновните".
В допълнение, на стъпалата на самолета, Ердоган отговаря отрицателно на предложението на правителството на Асад за съвместно разследване на атентатите в Рейханли. Противно на опозицията, Ердоган казва "ние не сме на страната на диктаторите".
На среща от 13 май в Абу Даби Египет, Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ, Йордания и Турция декларират, че не виждат роля на Асад при сформирането на временно правителство в Сирия, което ще бъде предмет на обсъждане в Женева през юни. В същото време американският държавен секретар Кери намира за уместно да предупреди Сирия да вземе участие на срещата в Женева, в противен случай ще предостави на опозицията нова помощ. От своя страна правителството в Дамаск настоява за повече информация за предвижданата среща. Твърди се, че външният министър на Русия Сергей Лавров вече е предоставил списъка с имената на хората, които ще участват в преговорите. Кери пък уверява, че решението за точното време на срещата ще се вземе в ООН, но разговаря и с ген. Идрис от опозиционните сили, който явно се предвижда да присъства в Женева. Франция чрез външния си министър Фабиус настоява в преговорите да участват представители и на опозицията, и на правителството, но да не са хора с окървавени ръце, каквото и да означава това. Предложението е за предварителна среща в Йордания, после в Париж, за уточняване на подробностите.
Явно е дошло време да се намери компромисният вариант за решаване на сирийския конфликт, и то точно в началото на юни. Нещо, което новодошлият временно изпълняващ длъжността посланик на Сирия в София заяви още в първите си две камерни пресконференции у нас с точно посочване на месеца.
Този конфликт няма как да не засяга Израел и срещата на Нетаняху в Русия с Путин доказва, че безпокойството на Тел Авив относно евентуална доставка на руски противовъздушни съоръжения за Сирия е основателна. В Сочи Нетаняху каза доста миролюбиво, че "заедно трябва да помислим как можем да направим Близкия изток сигурен", а отговорът на Путин е обтекаем - "важното е да се избягват действия, които ще усложнят гражданската война в Сирия". Това може да се тълкува и като предупреждение срещу чужда военна намеса или при въоръжаване на опозицията. Не става ясно дали Путин е успокоил Нетаняху и дали Москва се е отказала от доставките на противовъздушна система за Дамаск, но възможността за доставки съгласно действащ договор между Сирия и Русия е определено открита. Както се казва: "Москва на сълзи не вярва".
Сирия е основна тема и в разговорите Обама-Ердоган, но за Турция не по-малко важни са въпросите за участие на Анкара в преговорите за свободна търговия, които ще са между Европейския съюз и САЩ, както и доставките на петрол пряко от Иракски Кюрдистан без санкция от Багдад. Може би затова в турската делегация има 90 бизнесмени, а в последния момент са включени и министрите на икономиката и енергетиката. Преди посещението си в Газа Ердоган съгласува позиции със САЩ по отношение на ситуацията със Сирия, отношенията Израел-Турция, Израел-Палестина. Той обаче настоява за включване в преговорите за трансатлантическо търговско инвестиционно партньорство, което е между САЩ и ЕС. Ердоган "натиска" по две линии: ЕС да преразгледа условията на споразумението, а САЩ да си дадат съгласието. На този етап Вашингтон се опитва да убеди Турция, че ще има предвид желанието й, но конкретни действия липсват. Евросъюзът от своя страна е дистанциран, като настоява, че това са отношения между САЩ и Турция.
Въпросът с петрола от Иракски Кюрдистан е още по-комплициран, защото САЩ се опасяват, че това застрашава целостта на Ирак. А за енергийните източници от Източното Средиземноморие специалистите казват, че по-скоро ще се говори, отколкото ще се вземат решения. Дори и да са жизнено важни за Турция. Въпрос на бъдеще. Или както казваме у нас - "когато му дойде времето".
В този момент ние май имаме други приоритети, по-скоро вътрешни. Никак не е лошо обаче да се следят и процесите около нас, защото може отново да останем "около масата", когато другите спокойно разговарят "на маса". И то само защото са гледали стратегически на нещата и са имали собствена национално отговорна политика.


Турските сили за сигурност задържаха в края на миналата седмица един от основните заподозрени за двойния атентат, който на 11 май отне живота на 51 души в град Рейханлъ. Други двама се издирват. Губернаторът на провинция Хатай обясни пред журналисти, че тримата мъже, които са жители на провинцията, са се опитали да избягат в Сирия, но са били възпрепятствани от силите за сигурност. Според турските медии задържаният е купил колите, използвани при атаката.



Докато Обама и Ердоган са съгласни, че сирийският президент Башар Асад трябва да бъде отстранен, за да се сложи край на конфликта, техните подходи са различни. Има признаци на разочарование на Анкара в предпазливия подход на Обама спрямо сирийските бунтовници. Обама отказва да предостави оръжие и боеприпаси на бунтовниците, опасявайки се, че те биха могли да попаднат в ръцете на екстремисти, свързани с "Ал Кайда". Той възлага надежди на мирната конференция, организирана съвместно с Русия.
"Цялата международна общност е много загрижена във връзка с радикалните елементи", призна турски официален представител, пожелал анонимност. "Ние сме загрижени повече от всеки друг, защото сме съседи на Сирия. Но да не се прави нищо не е решение на проблема"
БГНЕС

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ