29 Март 2024петък03:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Допирни точки: БСП - ДПС - "Атака"

ДУМА съпоставя позициите на трите партии преди преговорите за съставяне на правителство

/ брой: 115

автор:Светла Василева

visibility 1032

Платформите на БСП "За достоен живот в България", на ДПС "За свободна и сигурна България" и "Планът Сидеров" имат своите допирни точки в много от секторите.
 
СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА И ДОХОДИ

БСП: Разкриване на нови работни места.
Увеличаване на: обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст; детските добавки; целевите помощи за първокласници; еднократната помощ при раждане; стимулите за отглеждане на деца с увреждания в семейна среда. Ежегодно осъвременяване на пенсиите в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход. Периодично преизчисляване на старите пенсии.
ДПС: Повишаване на заетостта и намаляване на ефекта от кризата върху социалнослабите и лицата в неравностойно положение. Реформа на трудовия пазар и постигане на равнопоставеност на възрастовите и регионалните групи. Най-голямата заплаха за макроикономическата стабилност е бедността.
"Атака": Насърчаване на инвестициите в нови работни места. Пенсиите да се индексират всяка година според процента на инфлация.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

БСП: Преориентираме здравната система към предотвратяване и профилактика на социално значимите заболявания. Специално внимание на майчиното и детското здравеопазване. Въвеждаме финансови стимули за работа в отдалечени и трудно достъпни райони, както и целеви субсидии за общинските болници там.
ДПС: Възстановяване на баланса и взаимовръзката между отделните звена на здравната система, извеждане на профилактиката, скрининга и ранната диагностика като приоритетни принципи. Фокусиране върху проблемите на детското здравеопазване. Възстановяване на прекъснатото през последните три години субсидиране на общинските лечебни заведения, разположени в отдалечени, планински и полупланински райони.
"Атака": Приоритетно развитие на репродуктивната медицина (раждаемостта и детското здравеопазване). Да се смени досегашният модел на болничната помощ, като се постигне равноправен и еднакъв достъп във всички области на страната. За целта държавата да поддържа с адекватно финансиране болници съобразно броя на населението във всички областни центрове.

ОБРАЗОВАНИЕ, НАУКА, ИНОВАЦИИ

БСП: Държавната поръчка във висшите училища да се определя не само от техния капацитет, а главно от обществените потребности и качеството на обучение. Засилване на взаимодействието между висшите училища и бизнеса чрез стимули за съвместни образователни и изследователски дейности. Държавата да се грижи приоритетно за финансиране на науката, иновациите и за стимулиране на високотехнологичните производства.
ДПС: Повишаване на инвестициите в образование и научни изследвания с цел достигане на средните за ЕС стойности, което би гарантирало отчасти догонващ ефект в технологиите и конкурентоспособността на човешкия ресурс. Актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание, незабавно да спре финансовият геноцид върху БАН и другите образователни и научни организации.
"Атака": Увеличаване на средствата за разработка на иновации, научни изследвания, високи технологии и образование. Национална стратегия "Технологична България".

КУЛТУРА

БСП: Държавна подкрепа за съвременни български културни проекти и автори, съхраняване и популяризиране на националното културно наследство. Подкрепяме културните индустрии.
ДПС: Популяризиране, пропагандиране и валоризиране на националното културно наследство, етническото културно разнообразие и съвременното живо изкуство.
"Атака": Културното наследство - източник на доходи за страната.

ЕНЕРГЕТИКА, МОНОПОЛИ

БСП: Въвеждаме по-ниска тарифа за заплащаната електроенергия за потребление до определен лимит. Предлагаме отмяна на законови норми, приети от предишното управление, които налагат неконкурентна среда и предоставят монополно положение на тесен кръг фирми. Подготвяме "разбиване" на изкуствените монополи и предотвратяване на картели.
ДПС: Фактическа либерализация на вътрешния пазар на енергия. Премахване на законодателните и информационните пречки пред потребителите, свързани с правото на избор на доставчик на енергия, защита на потребителите от енергийните монополи. Възстановяване на пазарните отношения чрез ефективна регулация и антимонополно законодателство.
"Атака": Отхвърляме досегашната политика, която води до диктат на монополи и до изтощаване на българската икономика от чужди компании.

МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС

БСП: Облекчаваме кредитирането на малкия и средния бизнес чрез допълнително капитализиране на Българската банка за развитие. Повишаваме способностите на малките и средните предприятия чрез осигуряване на европейско финансиране. Гарантираме разплащане на дължимите от държавата средства на бизнеса в съкратени срокове.
Подкрепа на произведеното в България, за поставяне на българските производители в равностойно положение по отношение на големите търговски вериги.   
ДПС: Категорична подкрепа на малкия и средния бизнес чрез сигурност на плащанията и законодателно закрепени облекчения. Развитие на семейния и средния бизнес.
"Атака": Облекчено кредитиране на малките и средните предприятия от Банката за развитие и търговските банки; съкратени процедури по издължаване на държавата спрямо малкия и средния бизнес. Активно развитие на дребния и средния бизнес - противопоставяне на монополните компании.

РЕГИОНАЛНА ПОЛИТИКА

БСП: Изработваме регионална политика с осигурени от държавата средства и проектно финансиране за икономическите региони, особено за изостаналите. Бюджетите на страната да се съобразяват с интересите на най-бедните региони.
ДПС: Нова регионална политика, насочена към преодоляване на диспропорциите в социално-икономическото развитие на районите.
"Атака": Огромна неравномерност при отделните райони на България като демография, икономика, БВП, пътна мрежа. Създаване на специализирана държавна агенция за еврофондовете.

СЕЛСКО СТОПАНСТВО И КООПЕРАЦИИ

БСП: Подкрепа за кооперациите чрез промяна на досегашната политика. Осигуряване на достъп до пазара на дребните и средните земеделски производители чрез инвестиции в общините.
ДПС: Стимулиране на сдружаването на селскостопанските производители за постигане на конкурентна и икономически ефективна селскостопанска продукция с висока добавена стойност, предназначена за вътрешен и външен пазар.
"Атака": Създаване на качествено нов закон за земеделските кооперации.

ЕКОЛОГИЯ

БСП: Отстояваме исканията на хората за опазване на околната среда и за използване на природните ресурси в интерес на българския народ.
ДПС: Превръщане на екологичните предимства на страната в национален ресурс за развитие.
"Атака": Ангажираност за екологосъобразното развитие. Природните богатства на България - изключителна държавна собственост. Добивът и печалбата от тях да работят за цялото общество.

СИГУРНОСТ

БСП: Незабавни мерки за овладяване и ограничаване на престъпността чрез по-голямо присъствие на полицията "на терен" и взаимодействие между нея, общинските власти и граждански инициативи
ДПС: Ефективна борба с организираната престъпност до осъдителни присъди и рязко снижаване на битовата престъпност.
"Атака": Всяко българско село ще бъде обезпечено с присъствие на полиция и незабавна намеса при случаи на битова престъпност. Мерките за посегателство върху чужд имот и насилие над гражданите ще бъдат завишени.

ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ

БСП: Провеждане на форум под мотото "Отговорен парламент", в който с участието на граждански организации да се дискутират приоритетите в работата на парламента в първите месеци от работата на 42-ото Народно събрание. Включване на граждански експерти за наблюдение върху дейността на регулаторните органи и в държавните и общинските комисии за обществени поръчки.
ДПС: Реабилитирането на държавността и демокрацията преминава през диалога с гражданите. Укрепване на демократичната система чрез решителното й отваряне за ефективен граждански контрол.
"Атака": За решаване на проблемите, свързани с управление на природните ресурси, опазване на околната среда, поддържане на качествена жизнена среда към съответните държавни, регионални и местни органи на власт да функционират обществени съвети, формирани от граждански сдружения експерти.

ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

БСП: Активно участие на България в Европейския съюз съобразно с националните интереси и недопускане на Европа на "две скорости".
ДПС: Активна външна политика за изпълнение на партньорските задължения като страна-член на ЕС и същевременно активна регионална политика в съответствие с националните интереси.
"Атака": Настоятелно отстояване на българските национални интереси пред ЕС.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ